preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1664430
Danas: 131
Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
27. siječnja obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Autor: Silvija Švelinger, 26. 1. 2018.

U sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, učenici Osnovne škole Popovac i područne škole Kneževo, bili su vrijedni i izradili plakate na temu holokausta. Više saznajte pod opširnije!


Najstrašniji dio Drugog svjetskoga rata, naravno uz atomske bombe, bilo je sustavno i plansko istrebljenje Židova u njemačkim koncentracijskim logorima.  Uobičajeni naziv za taj genocid je holokaust ili na hebrejskom jeziku (shoah - žrtva paljenjem). 1938. godine odigrao se događaj poznat kao "Kristalna noć" u kojem su tisuće Židova odvedene u koncentracijske logore, a njihova imovina je opljačkana i/ili uništena. Nakon toga Židovi su morali na odjeći nositi jasno istaknute šestokrake (Davidove) zvijezde.  Proces holokausta započeo je 1933. godine Hitlerovim dolaskom na vlast i trajao je sve do završetka Drugoga svjetskoga rata 1945. godine.

Nacisti predvođeni Adolfom Hitlerom nastojali su Židove isključiti iz javnoga života. Kako piše Anna Frank, židovska djevojčica koja je u svome Dnevniku opisala strahote holokausta, uvedeni je niz antižidovskih zakona:

“Židovi moraju nositi žutu zvijezdu, predati bicikle, ne smiju se voziti vlakovima niti automobilima, smiju kupovati samo od 15-17 sati, smiju samo u židovske frizerske salone, ne smiju biti na ulicama od 8 ujutro do 6 navečer, ne smiju u kazališta, kina i ostala mjesta za zabavu, zabranjen im je pristup bazenima, moraju ići u židovske škole…“

1941. Hitler i njegovi suradnici donijeli su odluku o "konačnom rješenju" - potpuno istrebljenje Židova svim sredstvima. Planirano je istrebljenje oko 11 milijuna Židova. Najveći i najpoznatiji koncentracijski logori su bili: Treblinka, Auschwitz , Birkenau , Bergen-Belsen, Majdanek i dr. Tijekom holokausta ubijeno je oko 6 milijuna europskih Židova.

Kako bi se suzbilo ponavljanje ili poricanje ovakvih događaja, europski su ministri obrazovanja odlučili da se u školama članicama Europske unije od 2003. godine obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. siječnja jer je to datum oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitza.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju