preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676929
Danas: 35
Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Predstavljena knjiga "Usmene priče Hrvata iz južne Baranje" u Belom Manastiru
Autor: GORAN PODUNAVAC, 30. 10. 2018.

U Dvorani za produkcije Umjetničke škole u Belom Manastiru 30. listopada 2018. godine predstavljena je knjiga Usmene priče Hrvata iz južne Baranje.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru Petar Tokić.

Okupljenima se obratila i recenzentica knjige​ prof. dr. sc. Ružica Pšihistal koja je istaknula kako je tema knjige relevantna i korisna kao temelj za nova istraživanja u područjima različitih znanstvenih disciplina i posebno važna za lokalnu zajednicu i baranjsku regiju. Napomenula je i kako je posebna vrijednost knjige što se prvi put na jednom mjestu donosi izvorna usmenoknjiževna, uglavnom rukopisna građa, prikladno opisana i klasificirana. 

Nekoliko ulomaka iz knjige na izvornom dijalektu pročitao je gospodin Tomislav Tenjeri, član belomanastirskog Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva​.

Autor knjige dr.sc. Željko Predojević posebno je iskazao zahvlanost za prikupljanje tekstova svojim kazivačicama i kazivačima do kojih je uglavnom dolazio kroz prijateljske i rodbinske odnose diljem Baranje, ali i preko njegovih kolega  i učenika iz naše škole čije su bake i djedovi, ali i roditelji pa i sami učenici kazivali priče iz cijele Baranje.

Knjiga se sastoji od dvaju glavnih dijelova. U prvome dijelu govori se o geografskom-povijesnom okviru regije, nositeljima tradicijske kulture te usmenoj književnosti regije s naglaskom na pričama. Drugi dio knjige donosi prvi sustavan prikaz zapisa usmenih priča iz regije podijeljenih u poglavlja prema tipičnim usmenoknjiževnim žanrovima (predaje, svagdanjske i šaljive priče, priče o životinjama i basne, bajke, pričanje o životu, viceve i jednoj zabilježenoj legendi).

Knjigu Usmene priče Hrvata iz južne Baranje objavili su Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru uz financijsku pomoć Grada Belog Manastira.

Nakon predstavljanja knjige naš učitelj Željko je vodio razgovor s mnogobrojim prisutnim gostima, u svezi niza mu upućenih pitanja, oko nastanka knjige. Više fotografija možete pogledati ovdje.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju