preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Školski obrok 3

Naš školski grb

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1815611
Eko škola

Facebook škole

Digitalizacija lokalne baštine

Digitalizacija lokalne baštine

Voditelj projekta i tekst: Željko Predojević

Tehnički pripremio i grafički osmislio: Ivan Selci

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Osječko-baranjske županije

Cilj ovog projekta bio je razvijati svijest o važnosti arhiviranja dokumenata, očuvanju narodne baštine i vrednovanju zavičajne povijesti. Učenici su  prikupljali stare fotografije, kuharice, pisma i slične dokumente koji su  potom digitalizirani i kao takvi poslužit će nam za bolje shvaćanje i opisivanje našeg kulturnoga identiteta baziranog na multikulturalnosti našeg kraja. No, i vrijedan su spomen negdašnjeg trenutka i zapis vremena.

Uglavnom smo prikupili stare fotografije koje su svakako vjerodostojan odraz svoga vremena. Pomoću njih možemo opisivati i analizirati način života naše lokalne zajednice jer su na njima prikazani njezini stanovnici u svim životnim situacijama – od rođenja, preko djetinjstva, školovanja, vjenčanja do smrti. Fotografije prikazuju te najznačajnije događaje čovjekova života, no i samu svakodnevicu – od ugodnog leškarenja u nedjelju popodne u debelom hladu krošanja voćaka na vinorodnom Zlatnom brdu do običaja mještana, ali i prikaza mukotrpnog svakodnevnog rada koji je seljak morao obavljati da bi namirio svoju stoku i zbrinuo svoju obitelj.

Kako niti jedan čovjek nije otok, tako niti naši učenici nisu vezani svojim korijenima isključivo za našu lokalnu zajednicu. Etnička i subetnička struktura nam je šarolika, stoga su učenici u sklopu projekta i izrađivali svoje rodoslovno stablo upravo s ciljem da bi uvidjeli odakle sve potječu njihovi preci i da u našoj lokalnoj zajednici supostoji mnogo različitosti koje valja promatrati kao prednost i učiti na njima međuljudsku toleranciju i prihvaćanje i uvažavanje drugih kultura.

Prikupljeni i digitalizirani materijali podijeljeni su u pet osnovnih tematskih skupina što iz razloga jer smo najviše takvih fotografija prikupili, ali i zbog toga što njih smatramo ključnim za opisivanje našeg kulturnoga identiteta. Riječ je o naseljima, ruhu, radu, običajima i svakodnevici.

 

Priloženi dokumenti:
Digitalizacija lokalne bastine.pdf

preskoči na navigaciju