preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1659616
Danas: 400
Eko škola

Facebook škole

EKO savjeti za štednju energije
Jeste li isključili punjač za mobitel iz struje?
Oskar Mravlinčić / datum: 15. 9. 2012. 13:46

I sitnice su bitne! Punjače za prijenosna računala, tablete ili mobitele isključite iz struje kada je uređaj napunjen. Ukoliko to ne uradite, punjač će nastaviti trošiti jednaku količinu energije kao kada se uređaj puni, te ispuštati 35 do 70 kg ugljičnog dioksida svake godine.


[OPŠIRNIJE]Rasvjeta
Martina Vidak / datum: 21. 5. 2012. 13:16

Jednostavne mjere štednje:

> ugasite svjetlo kada vam nije potrebno;
> koristite energetski efikasne fluorescentne žarulje. Energija koju koristite sa jednom standardnom žaruljom će biti dovoljna za korištenje 5 novih fluorescentnih žarulja;
> ponekad je bolje promijeniti roletne i zavjese nego ugraditi dodatno osvjetljenje;
> omogućite pristup dnevnoj svjetlosti, razmaknite zavjese.

[OPŠIRNIJE]Mjerenje potrošnje energije u vašem domu
Marijana Kuna / datum: 7. 5. 2012. 11:55

Svaku večer u tjednu očitajte stanje vašeg strujnog sata i zapišite očitanje. Zapišite ta očitanja u priloženu tablicu (preuzmite je OVDJE). Na ovaj način vidjet ćete koliko energije trošite u kućanstvu. Pri dnu tablice zabilježite i što koristite za grijanje (centralno grijanje, ugljen, plin, naftu, drvo, električnu energiju). 

Počnite zapisivati očitanja struje u ponedjeljak navečer. U utorak trebate uraditi isto. Kako biste odredili koliko ste energije potrošili u posljednja 24 sata, oduzmite očitanja sata za ponedjeljak od očitanja za utorak.

Upišite rezultate u odgovarajući prostor u tablici. Ponovite ovo svaku večer, uključujući zadnji ponedjeljak. Na kraju povucite liniju koja spaja oznake za svako očitanje. Dobit ćete grafikon korištenja energije po danima u tjednu. Zbrojite rezultate kako biste dobili ukupnu energiju potrošenu u vašem domu tijekom tjedna. Zapamtite da je neophodno da zapišete i koju vrstu energije ste koristili.
Nakon ovoga možete prestati mjeriti potrošnju energije u periodu od narednih sedam dana. 
U isto vrijeme, pažljivo sagledajte svoju potrošnju energije i potrudite se da je smanjite. Nakon toga ponovite evidentiranje potrošnje još jedan tjedan. Ponovo zapišite rezultate u predviđene prostore u tablici, ali ovaj put nekom drugom bojom. Na kraju uporedite rezultate. Jeste li ostvarili neku uštedu energije? I da, svakako nam javite vaše rezultate!

[OPŠIRNIJE]Proizvodi i recikliranje
Marijana Kuna / datum: 4. 5. 2012. 13:32

Postoji nekoliko načina za smanjenje potrošnje energije u industrijskoj proizvodnji. Jedan od njih jeste da koristimo proizvode za čiju proizvodnju je potrebna manja potrošnja energije. 

Recikliranje je za mnoge materijale odličan način da se smanji otpad i uštedi energija. Za proizvodnju svih vrsta metala troše se jako velike količine energije, dok je za njihovu reciklažu potrebno mnogo manje energije. Na primjer: za recikliranje 20 kg aluminija potroši se ista količina energije koja je potreba za proizvodnju samo jednog kilograma novog aluminija. 
 
 
Jednostavne mjere koje možemo primijeniti:
> Stare predmete popravite i ponovo koristite, umjesto da kupujete nove;
> Predajte na recikliranje sve što možete u mjestu gdje živite;
> Nabavljajte papir i druge proizvode, koji su proizvedeni od recikliranog materijala.

[OPŠIRNIJE]Energija i promet
Vladimir Bukalo / datum: 4. 5. 2012. 13:23

Ponekad nismo u mogućnosti od mjest A do jesta B doći pješice ili biciklom iako znamo da je taj način najviše ekološki prihvatljiv. Automobil i avion su transportna sredstva koja troše najviše energije. Javni prevoz, kao što je prevoz autobusom, vlakom, tramvajem i metroom su energetski efikasni načini prijevoza.  Da bi naše društvo postiglo uštede energije u području transporta, neophodno je razviti javni prevoz i učiniti ga atraktivnom alternativom korištenju automobila. 

Ne prevoze se samo ljudi. Prevoze se i razne robe na velike udaljenosti, i to počevši od početnih sirovina koje ulaze u proces proizvodnje, pa do finalnih proizvoda koji se prevoze u trgovine.
Jednostavne mjere koje možemo primijeniti:
> Planirajte da vaše aktivnosti uključuju korištenje javnog 
prevoza;
> Koristite bicikl ili idite pješice kad god je to moguće i 
sigurno;
> Kupujte domaće proizvode jer je za njihov transport potrošeno manje energije.

[OPŠIRNIJE]Štednja vode
ANKICA OSTOJIĆ / datum: 4. 5. 2012. 13:02

Mjerite potrošnju tople vode u svojoj kući i izračunajte količinu energije koja je za to potrebna. Potrošnju vode u jednoj minuti možete izmjeriti na jednostavan način, tako što ćete izmjeriti vrijeme potrebno za punjenje posude zapremine 1 ili 10 litara. Da biste izračunali potrošnju energije, izmjerite i temperaturu vode. 

 

 

Jednostavne mjere štednje:

> Ne perite suđe pod slavinom iz koje teče voda, nego koristite sudoper
> Ukoliko smatrate da je voda iz slavine ili tuša prehladna, možete smanjiti dotok iz slavine sa hladnom vodom;
> Brzim tuširanjem koristi se mnogo manje vode nego kupanjem u kadi;
> Pri tuširanju se ne bi trebalo trošiti više od 10 litara vode u minuti pa da se ipak postigne odgovarajući komfor. Izmjerite potrošnju i kupite novu glavu za tuš ako je potrošnja velika;
> Popravite slavine koje cure;
> Pri kuhanju koristite poklopce i ne više vode nego što je potrebno;
> Prije nego što uključite mašinu za pranje rublja, provjerite proizvođačke oznake na odjeći kako biste izbjegli korištenje previsoke temperature.

[OPŠIRNIJE]Hrana i energija
JOSIP PETRINIĆ / datum: 4. 5. 2012. 12:42

Što se nalazi u vašem trbuhu? Napravite spisak sadržaja (sastojaka) večere koju ste sinoć pojeli. Ispunite priloženu tablicu, sami, prije nego što o tome raspravite sa svojim prijateljima.

Pokušajte pogoditi odakle dolazi hrana koju ste pojeli. Ukoliko dolazi iz obližnjeg mjesta, označite iksićem prvu kolonu. Ukoliko se proizvodi malo dalje ali još uvijek u našoj zemlji, označite iksićem drugu kolonu. Ukoliko se hrana uvozi iz inozemstva, stavite iksić u treću kolonu.
Pokušajte odrediti za proizvodnju koje vrste hrane je potrebno najviše energije. Pri tome uzmite u obzir proces njenog uzgajanja, transporta i prerade.
U koloni ‘Energija’ upišite slovo E pored onog prehrambenog proizvoda za koju je potrebno najviše energije. Mrkva koja je izrasla u vašoj vrtu i koju ste odmah pojeli je sigurno jeftina što se tiče energije uložene u njenu proizvodnju i preradu. Međutim, ukoliko je mrkva konzervirana, onda je u njenu preradu uloženo mnogo više energije. Razjasnite  jeli  ono što ste pojeli zaista neophodno za vaš rast i održavanje zdravlja.
Usporedite rezultate s rezultatima do kojih je došlo nekoliko vaših prijatelja. Pomozite jedni drugome i zajedno popunite rubrike E (energija) i K (korisno).
Razmotrite u malim grupama na koji način se naši prehrambeni proizvodi mogu poboljšati u smislu potrošnje energije i hranjivosti. Najvažnija pitanja raspravite sa cijelim razredom.

[OPŠIRNIJE]Što je 5R?
ADRIJANA KALČIĆ / datum: 2. 5. 2012. 09:59


[OPŠIRNIJE]Recikliranje za početnike
JADRANKA SABLJAK / datum: 1. 5. 2012. 13:24

Više od dvije trećine stvari koje bacamo u smeće može se reciklirati. Usvoji naviku odvajanja otpada pa staklene i plastične boce, limenke i stari papir odlaži u posebne spremnike za reciklažu - na ulici, u reciklažnom dvorištu ili u trgovini. Tako čuvaš okoliš, a za neke "artikle" možeš dobiti i povratnu naknadu.

 
Od starih - nove novine
Svakom tonom recikliranog papira spašava se 15 stabala. Reciklirani papir pretvara se u nove proizvode kao što su novine, papir za printere, knjige, uredski materijal, letci ili toaletni papir.
U plave spremnike za papir bacaj novinski i uredski papir, časopise, kataloge, prospekte, bilježnice te papirnatu i kartonsku ambalažu.
Tetrapak ambalažu, plastificirani, metalizirani ili zauljeni papir i fotografije nemoj ostavljati u ovim spremnicima jer se ne mogu reciklirati.
 
Staklene boce i staklenke odnesi u zeleni spremnik
Do 90 posto stakla može se reciklirati za izradu boca, čaša, staklenki i ostalih predmeta u kućanstvu, primjerice svijećnjaka.
U zelene spremnike za staklo možeš odlagati staklene boce i staklenke svih boja, od sokova, vina, alkoholnih pića, marmelada, voća, povrća i dječje hrane, te staklene čaše.
U spremnike za reciklažu nemoj odnositi prozorsko, automobilsko i medicinsko staklo, ambalažu jakih kemikalija i zapaljivih tvari, kristal, ogledala, porculan, keramiku, žarulje i neonske svjetiljke.
 
 
Plastična i metalna ambalaža
Plastika se na odlagalištima otpada ne raspada, no može se reciklirati za izradu različitih proizvoda, poput kutija, vlakana za sagove, vrtnog namještaja, cijevi, industrijskih podova, vreća za smeće i kvačica.Aluminijske konzerve mogu se reciklirati za izradu novih. 
Žuti spremnici namijenjeni su uglavnom prikupljanju plastike i metala ze recikliranje, s tim da su žuti spreminici ponekad namijeni samo za plastiku, a metal se onda odlaže u sive spremnike.U njima možeš ostaviti plastičnu ambalažu deterdženata, šampona i prehrambenih proizvoda, kao što suboce i posudice, no tu nije mjesto ambalaži jakih i zapaljivih tvari niti plastičnim igračkama.
Od metalne ambalaže u spremnike bacaj limenke, konzerve, metalne poklopce i zatvarače, ali u njima ne ostavljaj ambalažu sprejeva, boja i lakova.

[OPŠIRNIJE]5 savjeta za eko spavaću sobu
ANKICA OSTOJIĆ / datum: 30. 4. 2012. 13:31

Spavaća soba je mjesto opuštanja, revitalizacije, mira i harmonije. Stoga bi tu prostoriju trebala urediti u skladu s prirodom uz pomoć recikliranih materijala, organskih boja, prirodnih tkanina i po mogućnosti sa što manje elektroničkih uređaja. Donosimo savjete kako unijeti eko-duh u spavaću sobu i time doprinijeti očuvanju našeg planeta.

 
 
1. Uredi spavaću sobu u 'zelenom' tonu
Za početak, spremaj i čisti sobu prirodnim sredstvima. Riješi se svih kemikalija koje mogu biti iritantne ili otrovne. Postoje brojni domaći recepti za pravljenje sredstva za čišćenje, koji uglavnom uključuju sodu bikarbonu, ocat ili tekući sapun.
 
2. Ukrasi sobu biljkama
Postavi u spavaću sobu biljke, koje će joj dati osobnost. Ovisno o tome koje biljke izabereš, ozračje u tvojoj sobi bit će razigrano, romantično, svježe ili opuštajuće. Osim u uspostavljanju ugođaja, mnoštvo različitih biljaka u sobi pomaže i u osvježavanju zraka dok spavaš, osiguravajući ti dobar noćni odmor i zdravije dane.
 
3. Izbaci elektroničke uređaje
Smanji potrošnju električne energije uklanjanjem elektroničkih uređaja iz sobe. Po danu pusti što više sunčeve svjetlosti, a po noći koristi najjednostavniju lampu niske potrošnje uz uzglavlje. Umjesto radio-budilice, za buđenje koristi alarm na svom mobitelu. Sve uređaje, poput televizora, radija, klima-uređaja ili računala drži ugašenima dok ih ne koristiš. Umjesto klima uređaja, nabavi stropni ventilator. Također, postavljanje roleta je najbolji način da zimi zadržiš u sobi topao, a ljeti hladan zrak. Bilo bi korisno i da zamijeniš obične žarulje sa štednima. Budeš li se pridržavala ovih uputa, sigurno ćeš mnogo uštedjeti na računu za struju.
 
4. Ekološki krevet
U krevetu provodimo velik dio života pa je iznimno važno da se potrudimo nabaviti onaj koji odgovara ekološkim potrebama. Za početak, nabavi organske madrace. Na tržištu postoje stopostotni organski madraci napravljeni od prirodnog lateksa, bambusa ili pamuka. Tkanina od bambusa je sjajan materijal za posteljinu, jer zbog svojih antibakterijskih svojstava pomaže i kod astme i alergija.
Možeš nabaviti i jastuke, plahte, jastučnice i deke izrađene od ovog materijala. Postoje tvrtke koje izrađuju okvire kreveta od recikliranih materijala pa i na taj način možeš doprinijeti očuvanju planeta. Sigurno ćeš mirnije spavati ako znaš da u tvom krevetu nema kemikalija i opasnih tvari.
 
5. Oboji zidove organskom bojom
Organsku boju je u današnje vrijeme iznimno lako pronaći. Odaberi onu koja ti se sviđa i njome oboji zidove svoje spavaće sobe. Nakon toga, smisli kreativan ukras za svoje svježe obojane zidove. Možeš sama napraviti zavjese ili kupiti neku koja je izrađena od prirodnog materijala. Izradi sama okvire za slike ili pronađi ekološki osviještenog umjetnika koji će to napraviti za tebe.

[OPŠIRNIJE]Obilježimo zajedno najvažnije zelene datume u 2012. godini
Marijana Kuna / datum: 1. 4. 2012. 10:51

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju