preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Školski obrok 3

Naš školski grb

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1815609
Danas: 105
Eko škola

Facebook škole

Travel To The Future With My Waste

Grad Hendek u Turskoj, na čijem području se smjestila škola koordinator ovog projekta, industrijski je grad. Postoje 2 organizirane industrijske zone s 532 tvornice kojima upravljaju multinacionalne tvrtke. Industrijski otpad najveći je problem lokalnih samouprava. Na sastancima učitelja, roditelja i učenika spomenute škole, istaknuta je važnost obrazovanja o okolišu na temu otpada kao dio izvanškolskog obrazovanja. Prema istraživanju Life window survey for students, 83% učenika želi sudjelovati u aktivnostima u kojim će imati ulogu volontera za zaštitu okoliša. Prema mišljenju dionika škole u Hendeku, obrazovanje o okolišu naša je najvažnija potreba. Na osnovu ovih informacija bazirana je ideja za novi Erasmus+ projekt.

Po jedna škola iz Turske, Italije, Portugala, Litve i Hrvatske okupile su se u ovom projektu, koji će spojiti iskustva i obrazovnu organizaciju zemalja vodećih u ekološkom obrazovanju usmjerenom na recikliranje. Sudionici ovog projekta steći će svijest o zaštiti okoliša usmjerenu na recikliranje. Svaka škola prenijet će znanje s područja za koja su se specijalizirala  i izraditi plan obrazovanja o okolišu.

    

Ciljevi našeg projekta su:

  • Razviti vještine odabira proizvoda koji će ostaviti manje otpada i dizajniranja inovativnih materijala koji će osigurati navedeno.
  • Osigurati da  5 od  10 odabranih materijala, koji se koriste u obrazovanju i životu naših učenika, budu oni koji će biti razvrstani kao otpad, a ostalih 5 materijala da budu od onih koji se mogu reciklirati kako bi se stekla svijest o recikliranju.
  • Uz to nam je cilj i detaljnije upoznati pojam recikliranja, prepoznati materijale koji se mogu reciklirati kod kuće i u socijalnom okruženju i pružiti mogućnost razvrstavanja smeća u skladu s tim, osigurati da svaki učenik razvrstava 100% svog otpada u školi i kod kuće, razviti dramske vještine i vještine dizajniranja na temu očuvanja okoliša, stvoriti školske politike o obrazovanju o okolišu i recikliranju te steći znanja o obnovljivoj energiji.

Tijekom ovog projekta upoznat ćemo se i s kulturološkim i geografskim obilježjima zemalja sudionica.

Posjetili smo Italiju u sklopu Erasmus+ projekta Travel to the future wity my waste
Silvija Švelinger / datum: 21. 5. 2022. 21:56

U sklopu Erasmus+ projekta Travel to the future wity my waste učenice 8. i učenici 7. razreda, u pratnji učiteljica Sanje Vuksanović-Čančar, Anite Raguž i Silvije Švelinger, zaputili su se 15. svibnja, u ranim jutarnjim satima, na drugu mobilnost u Italiju – Lerici. Dug put doveo nas je do San Terenza gdje smo se smjestili u hotel Stella Marina. Odmorili smo se i pripremili za sljedeći dan.

Detaljnije o provedenim aktivnostima saznajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Dramska igra - Reduce waste
Silvija Švelinger / datum: 11. 5. 2022. 22:35

Erasmus+ projekt Travel to the future with my waste dobio je i svoju dramsku igru zahvaljujući našoj dramskoj skupini koji vodi učiteljica Lidija Marković. Naši su učenici, dramskom igrom koju je učiteljica osmislila, ukazali na najčešće pogreške u ponašanju što dovodi do onečišćenja okoliša te štetnih navika u štednji resursa. Svakodnevne situacije bile su polazište za ukazivanje na štetno ponašanje pojedinaca. 

Ljudi se često pitaju: „Što ja mogu učiniti za spas planeta? Ja sam pojedinac i moj je doprinos beznačajan.” To uopće nije točno. Naši su učenici pokazali kako je svatko od nas bitan i itekako može doprinijeti zaštiti okoliša i energije i to prezentirali kroz poučan video koji je izradila učiteljica Silvija Švelinger.


[OPŠIRNIJE]Mind blowing questions - Part III - Croatia
ANITA RAGUŽ / datum: 11. 5. 2022. 19:24

U sklopu Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste učenici su imali zadatak pratiti mjesečnu potrošnju jednog energenta, odnosno, trebali su predvidjeti kolika je potrošnja u školi. Drugi dio zadatka bio je odabrati jednog učenika i njegovu obitelj te usporediti potrošnju tijekom dva mjeseca. Krajnji cilj bio je osvijestiti količinu potrošenog energenta i pronaći načine kako promjenom svakodnevnih postupaka možemo ostvariti veće ili manje uštede.

Tijekom veljače i ožujka učenici su pratili  potrošnju vode i plina, a kao treći dio ovoga zadatka, učenici 6. razreda pokušali su predvidjeti  potrošnju električne energije u školi tijekom travnja te usporedili potrošnju električne energije u ožujku i travnju u obitelji učenice Anđele Šumige. ​

Procjena potrošnje električne energije u školi učenika Matea Majcena bila je najbliža stvarnoj potrošnji pa je on bio pobjednik ovoga izazova i osvojio slatku nagradu. Obitelj Šumiga smanjila je potrošnju električne  energije u travnju u odnosu na ožujak, te i kroz ovaj zadatak potvrdila kako svaki pojedinac može vlastitim postupcima doprinijeti dobrobiti našega planeta Zemlje.


[OPŠIRNIJE]Kompostirajmo zajedno za dobrobit okoliša i ljudi
Sanja Vuksanović-Čančar Mateja Beck / datum: 10. 5. 2022. 18:59

U sklopu Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste učenici 5. i 7. razreda u Popovcu sudjelovali su u radionici kompostiranja pod vodstvom učiteljica Ane Kolund i Sanje Vuksanović-Čančar. Cilj radionice bio je naučiti kompostirati kućni bioootpad u svrhu smanjenja ukupne količine kućnog otpada i proizvodnje komposta. Stvarajući kompost na ovaj način, smanjujemo potrebu za kupovinom umjetnih oplemenjivača tla koji na tlo imaju štetan učinak.

Učenici su kod kuće prikupili sav potreban materijal, a u školi su pogledali edukativni video i odradili kompostiranje s velikim zanimanjem i željom za sudjelovanjem. Sve faze ove radionice pogledajte u priloženom videozapisu koji je pripremila učiteljica Mateja Beck. 


[OPŠIRNIJE]Posjet belomanastirskom Gradskom odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu
Silvija Švelinger / datum: 1. 5. 2022. 19:18

Učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole Popovac 26. travnja 2022. posjetili su Beli Manastir, u pratnji učiteljica Sanje Vuksanović-Čančar i Silvije Švelinger, gdje su bili u obilasku Gradskog odlagališta otpada i reciklažnog dvorišta.

Na navedenoj lokaciji dočekali su ih direktor Damir Paulić te voditeljica građevinsko-tehnoloških i projektnih poslova Senka Sović. Učenici su imali priliku poslušati korisno predavanje o gospodarenju otpadom. Učenici su se upoznali s raznim načinima razvrstavanja otpada, ali i samim vrstama otpada (poljoprivredni i šumarsko-drvni, opasni, ambalažni...). Poseban naglasak bio je na recikliranju i ponovnoj uporabi i smanjenju količine otpada. Izdvajanje je podjela otpada u grupe sličnih materijala kao npr. staklo, papir, plastika, metali te biorazgradivi otpad. Također, to je i sortiranje unutar iste grupe otpada. Učenici su prošetali i sortirnicom za korisni otpad gdje smo vidjeli u uporabi strojeve koji od tzv. otpada stvara korisni otpad koji postaje nova sirovina za proizvodnju (staklo, papir itd). Učenicima je posebno zanimljivo bilo slušati i gledati upravo o onim materijalima koji se mogu ponovno upotrijebiti što nam je osobito važno u sklopu projekta Travel to the future with my waste.

Nakon odslušanog predavanja i obilaska, učenici su se uputili u hotel „Patria” gdje su se zasladili i od Baranjske čistoće primili poklon pakete, a djelatnike Gradskog odlagališta otpada i reciklažnog dvorišta našu su učenici upoznali s projektom Travel to the future with my waste i uručili im brošure u kojima su mogli saznati više o našem doprinosu pravilnim gospodarenjem otpadom i njegovoj ponovnoj uporabi. 

Više fotografija pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Workshop and design - REDUCE
ANITA RAGUŽ / datum: 27. 4. 2022. 07:50

U okviru Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste učenici šestog razreda, te dvoje učenika sedmog razreda, Iva Osonjački i Dorian Hranić sudjelovali su u radionici tijekom koje su imali zadatak izraditi predmet pomoću kojega će smanjiti potrošnju energije. Cilj radionice bio je razvijati svijest o važnosti smanjenja potrošnje obnovljivih i neobnovljivih izvora energije kroz jednostavne i učinkovite postupke koje svatko od nas može implementirati u svakodnevnom životu. Nakon pripremnog razdoblja tijekom kojega su učenici iznosili vlastite ideje na zadanu temu, odlučili smo se za izradu reflektirajućih panela izrađenih od stiropora obloženog aluminijskom folijom koje smo postavili na zid iza radijatora. Naime, mnogi ne znaju kako otprilike 25% topline koju oslobađa radijator upija zid iza njega. Postavljanjem reflektirajućih panela toplina se odbija i vraća u prostoriju. Na taj način smanjujemo potrošnju energenata istovremeno štedeći novac. Tijekom radionice učenici su bili iznimno vrijedni, domišljati i snalažljivi, te vrlo ponosni na uspješno izvršen zadatak.

učiteljica Anita Raguž


[OPŠIRNIJE]Zelena računica - drugi dio
Martina Vidak / datum: 4. 4. 2022. 14:06

U okviru Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste, zadatak pod nazivom MIND BLOWING QUESTIONS gdje pratimo mjesečnu potrošnju jednog resursa kojeg koristimo u školi, a u svrhu osvješćivanja količine iskorištenog resursa i štednje, u mjesecu ožujku pratili smo potrošnju plina.

Svi učenici petog razreda iz Popovca su predlagali mjesečnu potrošnju plina za mjesec ožujak. Plinsko brojilo naše škole na početku mjeseca prikazivalo je iznos od 10 980,4 m3, a na kraju mjeseca 13 197,67 m3 što znači da je u mjesecu ožujku pretvoreno 2 217,27 m3 plina za dobivanje toplinske energije! U ovom zadatku pobijedila je učenica Deborah Hranić koja je predložila iznos od 4 120 m3.

Kao dio ovog zadatka je I aktivnost pod nazivom TRY THIS AT HOME u okviru koje je obitelj našeg učenika Jakova Ban cijeli mjesec pratila potrošnju ovog energenta.

Naime, na početku mjeseca nastavnica Martina Vidak obitelji Ban predala je tablicu praćenja korištenja plina kroz cijeli mjesec kao I upute izračuna te nekoliko savjeta uštede ovog resursa. Jednako tako bilo je potrebno i prikazati račun plina u mjesecu veljači I mjesecu ožujku te vidjeti koliko su uspjeli uštedjeti poštivajući ovih nekoliko savjeta za uštedu. Obradom ovih podataka dobili smo zanimljive grafikone gdje vidimo kako se korištenje plina povećava za vrijeme vikenda, kako se za vrijeme većih vanjskih temperatura korištenje plina drastično smanjuje, kao i uštedu plina od 7m3. Zahvaljujemo obitelji Ban i ujedno čestitamo na uštedi te se nadamo da će ove korisne savjete slijediti i u narednim mjesecima!

U mjesecu travnju analizirat ćemo potrošnju električne energije! Sretno svima!

Više fotografija pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Zelena računica
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 15. 3. 2022. 17:32

U sklopu Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste imamo još jedan zanimljiv zadatak pod nazivom MIND BLOWING QUESTIONS, a to je praćenje mjesečne potrošnje jednog od resursa koje koristimo u školi u svrhu osvješćivanja količine potrošenog resursa i štednje.

U veljači smo pratili potrošnju vode, a učenici 7. razreda iz Popovca su imali zadatak pokušati pogoditi koliko ćemo vode potrošiti tijekom mjeseca. Pretpostavka učenika Darija Kramara bila je najbliža stvarnoj potrošnji te smo ga nagradili simboličnom nagradom. Dio ovog zadatka je i aktivnost pod nazivom TRY THIS AT HOME, u kojoj je netko od učenika trebao zajedno sa svojom obitelji pratiti potrošnju vode u veljači u svom kućanstvu u svrhu štednje i manje potrošnje u odnosu na siječanj. U ovom nam je pomogla obitelj Osonjački kojoj se ovim putem zahvaljujemo. Pri usporedbi potrošnje vode u siječnju i veljači utvrdili smo da smo štedjeli vodu te možemo reći da smo aktivnosti uspješno odradili! Učenici koji nisu osvojili nagradu imat će novu priliku već idući mjesec kada pratimo potrošnju plina!


[OPŠIRNIJE]Ekosavjeti učenika sedmih razreda za očuvanje okoliša
Administrator / datum: 14. 3. 2022. 18:22

Jedan od ciljeva Erasmus+ projekta Travel to the future with my waste, koji provodimo u našoj školi, je educirati učenike o zaštiti okoliša.

Što su učili i na koji su se način kreativno izrazili učenici sedmih razreda u Popovcu i Kneževu s učiteljicom Sanjom Vuksanović-Čančar, pogledajte u videozapisu koji je izradila učiteljica Mateja Beck.


[OPŠIRNIJE]Prva mobilnost u Erasmus+ projektu Travel to the future with my waste
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 7. 11. 2021. 16:00

U sklopu Erasmus+ projekta „Travel to the future with my waste“, kojeg uspješno provodimo u Osnovnoj školi Popovac, ravnateljica Jadranka Sabljak i učiteljice Mateja Beck, Anita Raguž, Martina Vidak i Sanja Vuksanović-Čančar sudjelovale su od 25. do 29. listopada 2021. na prvoj mobilnosti održanoj u portugalskom mjestu Pedome. Kako je i planirano u projektu, naglasak ove mobilnosti bio je na boljem upoznavanju partnera, planiranju i detaljnijem dogovoru oko nadolazećih projektnih aktivnosti, te realizaciji aktivnosti planiranih konkretno za ovu mobilnost. Nakon povratka u Hrvatsku, sudionice mobilnosti su podijelile svoja iskustva s ostalim djelatnicima škole na sjednici Učiteljskog vijeća. U kojim su sve aktivnostima sudjelovale i koja su znanja stekle, pogledajte u videozapisu kojeg su pripremile učiteljice informatike Martina Vidak i Mateja Beck.


[OPŠIRNIJE]Eko radionice Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste - 3. dio
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 5. 7. 2021. 12:11

U zadnjim tjednima ove nastavne godine uspješno smo odradili treći dio eko radionica u sklopu Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste. U radionicama su sudjelovali učenici četvrtog, šestog i sedmog razreda u Popovcu  pod vodstvom učiteljice Anite Raguž, Martine Vidak i Sanje Vuksanović-Čančar. Opise radionica i fotografije možete pogledati u videu koji je izradila učiteljica Mateja Beck.

Vrlo smo zadovoljni kako naš projekt napreduje unatoč činjenici da smo aktivnosti morali prilagoditi pandemijskim uvjetima. Sve ostale aktivnosti projekta možete pratiti na Facebook stranici projekta koju je također  izradila učiteljica Mateja Beck kao i na web stranici projekta koju su izradili naši partneri iz Turske.


[OPŠIRNIJE]Eko radionice Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste - 2. dio
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 9. 6. 2021. 08:52

U svibnju smo kao dio našeg Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste odradili drugi dio eko radionica preuzetih iz vodiča za učitelje pod nazivom The Quest for Less by EPA.

U radionicama su sudjelovali učenici šestog razreda u Kneževu te petog i sedmog razreda u Popovcu s učiteljicama Martinom Vidak, Anitom Raguž i Sanjom Vuksanović-Čančar. I ovaj put smo puno naučili i dobro se zabavili.

Opise radionica i fotografije pogledajte u videu koji je izradila učiteljica Mateja Beck.


[OPŠIRNIJE]Eko kviz u sklopu Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 29. 11. 2020. 18:47

Želja nam je da učenici tijekom provođenja našeg Erasmus+ projekta Travel To the Future With My Waste nauče što više, stoga je važno da definiramo razinu njihovog predznanja i prema njoj oblikujemo predstojeće aktivnosti. U tu su svrhu učenici od 4. do 8. razreda sudjelovali u eko kvizu pod vodstvom učiteljica engleskoga jezika Anite Raguž i Sanje Vuksanović-Čančar. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Biramo logo Erasmus+ projekta Travel To The Future With My Waste
Sanja Vuksanović-Čančar / datum: 25. 11. 2020. 19:18

Molimo vas da nam pomognete odabrati logo za naš novi Erasmus+ projekt Travel To The Future With My Waste koji je baziran na temi recikliranja, smanjenja otpada i njegove prenamjene! Klikom na poveznicu odaberite logo koji smatrate da je bolji i/ili ljepši za naš projekt! Hvala!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8Q73qZiUq5oUGy6kMp69nj_R0vJxumh-ZcVQ1m7P-TXTHHw/viewform 


[OPŠIRNIJE]Novi Erasmus+ projekt "Travel To The Future With My Waste"
GORAN PODUNAVAC / datum: 5. 10. 2020. 17:02

Osnovnoj školi Popovac odobren je novi Erasmus+ projekt pod nazivom "Travel To The Future With My Waste".

Zemlje partneri u projektu su Italija, Litva, Portugal i Hrvatska, a zemlja koordinator je Turska.

Cilj projekta je naučiti odabrati proizvode koji ostavljaju što manje otpada i kreiranje inovativnih materijala kako bi zagađenje i količina otpada bila što manja.

Koordinatori navedenih zemalja u petak su (2. listopada 2020.) s koordinatoricom iz naše škole učiteljicom Sanjom Vuksanović-Čančar održali prvu video konferenciju tijekom koje su razgovarali o ciljevima projekta i planiranim aktivnostima.

Veselimo se novim znanjima i prijateljstvima koja nas očekuju u naredne dvije godine.

S obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju za sva buduća putovanja, pratit ćemo sve upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju