preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Natječaji za radna mjesta

NATJEČAJI ZA RADNA MJESTA

Školski obrok 3

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnja izvješća o provedbi ZPPI za 2016., 2017. i 2018. godinu, nalaze se u privitku.

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1721605
Danas: 77
Eko škola

Facebook škole

O projektu Kids Against Plastic Pollution

Plastika kao čudotvorni materijal, koji je zapravo omogućio moderan način života, danas ugrožava život svim živim bićima na planetu. Ako se ne osvijestimo i ne poduzmemo nešto, do 2050. godine u oceanima će biti više plastike nego riba.

Plastika se počela proizvoditi polovinom prošlog stoljeća. Tada je godišnja proizvodnja iznosila oko 2 tone, a 2015. iznosila je oko 450 tona. Stoga slobodno možemo reći da se danas utapamo u njoj. Najgori dio priče je da se više od 40% plastike koristi samo jedanput.

Cilj projekta Kids Against Plastic Pollution je edukacija, informiranje i podizanje svijesti o potrebi recikliranja plastičnog otpada, prenamjene, ponovne upotrebe. Važno je naglasiti da ovaj projekt nije protiv izbacivanja plastike iz upotrebe, već protiv neadekvatnog zbrinjavanja plastičnog otpada. Plastika ima svoje prednosti, ali je neprihvatljivo da se plastični predmeti upotrijebe samo jedanput i nakon toga gomilaju u našem okolišu i ugrožavaju živa bića.

Prema podacima s početka 2018. godine RH reciklira svega 17% plastičnog otpada. Naša županija ima nešto povoljnije podatke, ona reciklira 27% plastičnog otpada. Kao članica Europske unije, a prema Europskoj strategiji za plastiku koja je donesena početkom ove godine, RH planira do 2020. reciklirati 50% plastičnog otpada.

Znamo da je zagađenje plastikom problem diljem svijeta, ali tu važnu ulogu imamo upravo mi, kao odgajatelji mladih i na nama je da uključimo i sebe i njih u ovaj problem.

Svrha projekta je poticanje mladih na uočavanje i razvijanje svijesti o različitim izazovima s kojima se suočavamo. Zato nam tu vrijedi ona, dobro poznata izreka „Misli globalno, djeluj lokalno“.

Svaka škola koja sudjeluje ima svoje lokalne izazove koji se tiču plastičnog zagađenja. Stoga vjerujemo da će upoznavanje s tim izazovima i uočavanje razlika u zagađenju plastikom u svakoj zemlji omogućiti učenicima suradnju i raspravljanje o različitim temama. Proširit će vlastitu viziju kroz učenje i dijalog i na kraju pronaći zajednička rješenja.

Međunarodna suradnja važna je jer nam omogućuje uvid u razlike i sličnosti zagađenja plastikom, da učimo jedni od drugih i da zajedno razvijamo nove i bolje strategije i ujedinjenu praksu u EU i u svijetu.

Cilj nam je da nam učenici postanu svjesni izazova koji postoje na lokalnoj i globalnoj razini, a vjerujemo da će nam suradnja s drugim državama pomoći u postizanju toga cilja.

U projektu, uz našu školu, sudjeluju i dvije škole iz Norveške te po jedna iz Rumunjske i Turske.

vijesti
Agencija za mobilnost i programe EU objavila članak o Erasmus+ projektu Kids Against Plastic Pollution
GORAN PODUNAVAC / datum: 1. 6. 2020. 15:25

Na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) objavljen je članak o našim projektnim aktivnostima tijekom nastave na daljinu. Kliknite OVDJE kako biste pročitali što su napisali o našem Erasmus+ projektu Kids Against Plastic Pollution. 


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ projekt Kids Against Plastic Pollution predstavljen baranjskim učiteljima
Marijana Kuna / datum: 20. 2. 2020. 21:13

Osnovna škola Popovac ugostila je 20. veljače 2020. godine šezdesetak baranjskih učitelja.

Razlog njihovog dolaska u našu školu bilo je Županijsko stručno vijeće učitelja razredne nastave.

Tijekom edukacije održano je sedam predavanja. Jedno od njih bilo je povezano s našim Erasmus+ projektom Kids Against Plastic Pollution.

Koordinator projekta Goran Podunavac predstavio je projekt nazočnim učiteljima s naglaskom na zanimljive ekoaktivnosti koje su provele vrijedne učiteljice razredne nastave u Popovcu, Kneževu i Branjini. 


[OPŠIRNIJE]Tursko Erasmus+ iskustvo učenika Osnovne škole Popovac
GORAN PODUNAVAC / datum: 20. 1. 2020. 10:13

Učenici Osnovne škole Popovac boravili su tjedan dana u Manavgatu, gradu na jugu Turske, te tako realizirali pretposljednju mobilnost u okviru Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“.

12. siječnja 2020. Dorian Hranić, Dora Knez, Mateo Koprivec, Ema Rudnički, Leonora Vereš i Patrik Štainer, u pratnji učitelja Gorana Podunavca i Suzane Vencl, doputovali su u suncem okupanu Antaliju kako bi s prijateljima iz zemlje domaćina, Norveške i Rumunjske nastavili svoju borbu protiv plastičnog zagađenja.

Više saznajte pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Naš tjedan bez plastike
GORAN PODUNAVAC / datum: 26. 12. 2019. 07:41

Prije odlaska na praznike u Osnovnoj školi Popovac obilježili smo "Tjedan bez plastike" u sklopu Erasmus+ projekta "Kids Against Plastic Pollution"U nastavku pogledajte kako su se neki naši učenici i učitelji nosili s izazovom i što im je bilo najteže.

Pozivamo sve vas da se uključite u ovu hvalevrijednu akciju i da jedan dan, tjedan ili cijeli mjesec pokušate prestati koristiti plastiku u cijelosti ili da se odreknete samo nekih predmeta poput plastičnih vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima.


[OPŠIRNIJE]Učiteljica Anela Pejić govorila o Erasmus+ projektu Kids Against Plastic Pollution na konferenciji u Šibeniku
Administrator / datum: 6. 11. 2019. 17:45

CARNetova korisnička konferencija CUC 2019, pod nazivom "Na granici mogućega", održava se od 6. do 8. studenoga 2019. u Šibeniku.

Među brojnim sudionicima je i naša učiteljica njemačkog jezika Anela Pejić.

Zajedno s učiteljicama iz OŠ „Matija Gubec“, OŠ August Šenoa i OŠ Tenja govorila je o projektu "Tko visoko leti - Fraust Vrančić".

Projekt je nastao kao potreba popularizacije fizike kao školskog predmeta i veća motivacija učenicima osnovne škole za učenjem fizike u korelaciji s drugim nastavnim predmetima - od kojih je jedan i njemački jezik.

O radionicama izrade zmajeva koji su nosili poruke na njemačkom jeziku izvijestili smo vas povodom Dana europskih jezika, a svoje eko zmajeve izradili su i učenici gosti iz Norveške, Turske i Rumunjske tijekom radionice u našoj školi u okviru Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution

Detaljnije o samom projektu i ostalim aktivnostima koje su sa zanimanjem pozorno pratili sudionici konferencije možete saznati pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Predsjednica odgovorila učenicima Erasmus+ tima Kids Against Plastic Pollution
Administrator / datum: 14. 10. 2019. 16:57

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je skupini učenika Osnovne škole Popovac, ohrabrujući ih da nastave borbu protiv zagađenja plastikom.

Učenici su joj pisali kako bi saznali njezina razmišljanja o problemu prekomjerne uporabe plastike u svakodnevnom životu i zamolili je da govori više o tom problemu. Također, pozvali su je da im se pridruži na završnoj konferenciji u norveškom gradu Bergenu gdje će o problemu zagađenja plastike, u sklopu Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution, raspravljati s prijateljima iz drugih europskih škola.

U odgovoru na pismo učenika predsjednica je istaknula kako je veseli što sve više mladih u Hrvatskoj ima razvijenu svijest o potrebi očuvanja prirode. Napomenula je kako je nedavno na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku govorila o temi zagađivanja prirode, posebno mora u koje se bacaju gomile količine različitog otpada. Svjetskim vođama ukazala je na inicijativu stanovnika otoka Zlarina kao dobar primjer prakse male lokalne zajednice od koje počinju velike, iznimno potrebne promjene.

„Drago mi je da naša predsjednica svjesna da je onečišćenje plastikom u našim morima i oceanima jedna od najvećih prijetnji s kojima se čovječanstvo suočava. Nisam vjerovala da bi netko tako važan odgovorio učenicima iz jedne male škole,“ istaknula je učenica osmog razreda Lucija.

„Žao mi je što predsjednica neće s nama putovati u Norvešku. Bilo bi cool upoznati je. Njezin odgovor svakako nam je dodatni vjetar u leđa za provođenje preostalih aktivnosti u kojima svatko od nas svojim srcem i načinom razmišljanja posvećuje puno pozornosti očuvanju okoliša,“ naglasio je učenik šestog razreda Ivano.

Odgovor predsjednice obradovao je brojne učenike koji su se okupili u školskoj knjižnici i s nevjericom ga nekoliko puta pročitali. Školska knjižničarka Marijana Kuna odlučila je pismo uokviriti. Ostali učenici iz Norveške, Turske i Rumunjske s nestrpljenjem očekuju sljedeću mobilnost kada će im baranjski učenici s ponosom pokazati pismo i prevesti misli naše predsjednice.


[OPŠIRNIJE]Delta Dunava učvrstila naše veze s Norvežanima, Turcima i Rumunjima u Erasmus+ projektu
Marijana Kuna / datum: 1. 10. 2019. 07:03

Od 22. do 28. rujna 2019. godine učenici Osnovne škole Popovac boravili su u rumunjskom gradu Tulcei. Povod njihovog putovanja bila je Aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja, kao dijela međunarodnog Erasmus+ KA2 projekta “Kids Against Plastic Pollution“.

Učenicima Tamari Arnuš, Vanessi Babić, Luciji Gerkeš, Anamariji Knez, Mariju Koprivec i Noi Leskovar, u pratnji školske knjižničarke Marijane Kune i učiteljice njemačkog jezika Anele Pejić, predstavljeni su drugačiji načini i aktivnosti borbe protiv zagađenja plastikom. Sudjelovali su u planiranim aktivnostima koje su osmislili domaćini iz škole Liceului Teoretic 'Grigore Moisil' Tulcea.

Mobilnost u Rumunjskoj imala je za zadaću upoznati učenike s postojećim problemom plastike u okolišu koja je pod organiziranom zaštitom, u ovom slučaju to je Rezervat biosfere delte Dunava. Izlet brodom po Dunavu pokazao je učenicima zamjetnu količinu plastike koju ostavljaju kamperi uz rijeku i akcija čišćenja također je potaknula svijest naših učenika. Zaključno su se uzorci vode analizirali u školskim laboratorijima, a učenici su kroz izradu postera ispisivali slogane na raznim jezicima kako bi pokazali potrebu da svi narodi osvijeste potrebu za aktivnim djelovanjem za naše bolje sutra.

U Muzeju delte Dunava učenici su imali stručnog vodiča koji im je pokazao specifičnosti biljnog i životinjskog svijeta, a u Rezervatu biosfere delte Dunava mogli su vidjeti kratki dokumentarni film o klimi i okolišu. Nakon višesatne plovidbe Dunavom organizirana je kratka akcija čišćenja gradske obale.

Posljednjeg dana svi su iznijeli svoje dojmove i ideje koje će ponijeti u svoje škole i gradove. Svima je u cilju potaknuti druge na razmišljanje o ovoj važnoj temi koja se tiče svih nas. Nakon zaključnih misli i podijeljenih certifikata organizirana je oproštajna zabava za sve sudionike.

„Na nastavi geografije smo spominjali deltu Dunava, a sada sam i uživo mogla vidjeti kako izgleda. Živopisna delta velike europske rijeke pravi je raj za životinje i ekosustav koji svakako treba sačuvati. Bilo je zanimljivo čuti mišljenja učenika iz drugih europskih zemalja o problemu plastičnog zagađenja u zemljama iz kojih dolaze, kao i razgovarati o mogućim rješenjima za taj gorući problem. Uživala sam u društvu novih prijatelja i Tulcea će mi zauvijek ostati u lijepom sjećanju,“ istaknula je učenica osmog razreda Vanessa.

Baranjski učenici su dobili priliku isprobati različite rumunjske specijalitete, upoznati se s rumunjskim obrazovnim sustavom i naravno, zabaviti se, družiti, sklopiti trajna prijateljstva i proširiti svoje vidike.

Uz Osnovnu školu Popovac, sudjeluju još dvije škole iz Norveške te jedna iz Rumunjske i Turske. Dvogodišnji projekt traje do 31. kolovoza 2020. godine, a financiran je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.


[OPŠIRNIJE]Donesi čep za skupi lijek!
Administrator / datum: 21. 9. 2019. 21:36

Mali i veliki humanitarci naše škole dosad su prikupili stotine kilograma plastičnih čepova. I u ovoj nastavnoj godini nastavljamo istim tempom u sklopu Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution.

Donesite sljedeći tjedan plastične čepove u školu - čak i mali doprinos za čišći okoliš ponekad je velika pomoć za nečije zdravlje. 💚♻️


[OPŠIRNIJE]Plesom, pjesmom i priznanjima obilježen Dan škole
Administrator / datum: 13. 6. 2019. 10:51

Svečanim programom u popovačkom Domu kulture 12. lipnja 2019. godine obilježen je Dan naše škole gdje su učenici uveseljavali prisutne pjesmom, glumom, plesom, ali i modnom revijom. Ravnateljica Jadranka Sabljak posebno je pohvalila najuspješnije učenike i učitelje koji su ove godine ostvarili posebne uspjehe. Dan je bio ispunjen radošću i zadovoljstvom pa će nam ostati u lijepom sjećanju. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Školske novine o Erasmus+ projekt Kids Against Plastic Pollution
Marijana Kuna / datum: 15. 5. 2019. 12:49

U 16. ovogodišnjem broju Školskih novina, najpoznatijem hrvatskom tjedniku za odgoj i obrazovanje, objavljen je kratak članak o nedavno održanoj mobilnosti u Hrvatskoj, gdje smo s našim partnerima iz Norveške, Rumunjske i Turske u pet dana proveli mnogobrojne zanimljive aktivnosti.


[OPŠIRNIJE]Nagrada za naš igrokaz "Reci NE plastici!"
Administrator / datum: 20. 3. 2019. 17:58

U organizaciji Dječje osječke kreativne kućice Dokkica i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, osmi po redu Festival petominutnih učeničkih igrokaza "POZOR! Plivamo na sceni" je ove godine okupio 143 učenika iz 15 osnovnih škola.

Naša školu predstavljali su Lara Ferkov, Larisa Fulir, Dorian Hranić, Ivana Ignac, Fran Jakopec, Andrej Jambrović, Gabrijela Kletuš, Dario Kramar, Leona Mravlinčić, Tajana Ognjenović, Senada Oršoš, Iva Osonjački, Lovro Saić i Mićo Rakić.

Igorkaz "Reci NE plastici" nastao je u sklopu Erasmus+ projekta "Kids Against Plastic Pollution", a osim osječke publike oduševio je prošli ponedjeljak i naše goste iz Norveške, Turske i Rumunjske.

Nagrada je ručno izrađena "Ribica"​, a ove godine naši su je učenici 4. razreda iz Popovca zaslužili za najbolji igrokaz u kategoriji Neverbalna igra. Čestitamo učenicima i njihovim mentoricama - Ivani Vrbek Mesić i Suzani Vencl. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Mediji popratili prosvjed NE plastičnim vrećicama i jednokratnoj plastici
GORAN PODUNAVAC / datum: 18. 3. 2019. 11:01

Naši učenici i učitelji zajedno s partnerskim školama iz Norveške, Turske i Rumunjske mirno su prosvjedovali 14. ožujka 2019. godine na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, kako bi  upozorili na štetnost plastičnih vrećica i jednokratne plastike. Mediji su sa zanimanjem popratili i ovu aktivnost u sklopu našeg Erasmus+ projekta "Kids Against Plastic Pollution"

HRT

Slavonska televizija

Osječka televizija

HRT - Radio Osijek

Radio Laganini FM Osijek

Radio Baranja


[OPŠIRNIJE]Kids Against Plastic Pollution: Nezaboravno iskustvo u Popovcu!
GORAN PODUNAVAC Silvija Švelinger / datum: 17. 3. 2019. 05:33

Od 12. do 16. ožujka 2019. godine Osnovna škola Popovac, u sklopu Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution, ugostila je 24 učenika i 8 učitelja partnerskih škola iz Norveške, Turske i Rumunjske.

Koliko su takvi projekti dobri za školske ustanove govori i jako dobar odaziv svih učitelja i učenika koji su raznim i brojnim radionicama omogućili da program i sve aktivnosti budu što bolje i raznovrsnije te da pokažemo kako se radi i podučava u našoj školi te da pokažemo ljepotu općine Popovac, Slavonije i Baranje te Hrvatske. Detaljnije pročitajte pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Gostovanje uživo u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"
GORAN PODUNAVAC / datum: 6. 3. 2019. 20:57

6. ožujka 2019. godine u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su učenici i djelatnici Osnovne škole Popovac. Javljanje je bilo uživo iz Centra za kulturu grada Belog Manastira povodom izložbe fotografija "Plastični horizont".

Izložba je nastala u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“, a fotografije su djelo učenika naše škole i još četiriju europskih škola – dvije iz Norveške te jedna iz Rumunjske i Turske. Projekt je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a traje dvije godine.

Detaljnije saznajte u priloženom videozapisu.


[OPŠIRNIJE]Posjetite izložbu fotografija "Plastični horizont"
GORAN PODUNAVAC / datum: 1. 3. 2019. 15:37

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Plastični horizont“.

Znate li da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji? Manje od 9% proizvedene plastike se reciklira, a većina otpadne plastike zbog loših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje neadekvatnog zbrinjavanja otpada završi u moru. Koliko? Svake minute jedan pun kamion.

Izložba je nastala u sklopu Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“, a fotografije su djelo učenika Osnovne škole „Popovac“ iz Popovca i još četiriju europskih škola – dvije iz Norveške te jedna iz Rumunjske i Turske. Projekt je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a traje dvije godine.

Foto-kino klub „Baranja film“ je dao na korištenje svoje okvire za potrebe ove izložbe, a Centar za kulturu grada Belog Manastira velikodušno je otvorio prostor za sve posjetitelje.

Svrha izložbe je podići svijest javnosti o problemu zagađenja okoliša te kroz primjere dobre prakse potaknuti promjene u ponašanju svih nas, koji svakodnevno koristimo plastiku, često i jednokratno te time nepotrebno gomilamo plastični otpad.

Izložba je otvorena u prostorijama Centra za kulturu grada Belog Manastira od 4. do 18. ožujka 2019. godine.


[OPŠIRNIJE]"Zelena čistka" u općini Popovac
Administrator / datum: 15. 2. 2019. 18:52

Učenici Osnovne škole „Popovac“ fotografirali su smeće na području općine Popovac. Prošetali su Branjinom, Kneževom i Popovcem tražeći „divlja“ odlagališta u svojim mjestima. Nažalost, pronašli su različite vrste smeća od papira do glomaznog otpada. Guma obrasla travom već je dulje vrijeme u prirodi, no ima i nedavno bačenog otpada.

Učitelji i stručni suradnici svakodnevno rade s djecom i ukazuju im na korist razvrstavanja otpada. Dugi niz godina prikupljamo papir, odvajamo plastiku i kuhinjski otpad. Općina je podijelila kante za razvrstavanje otpada svakom kućanstvu.

Razlog velikog broja odbačenih predmeta vidimo u nesavjesnim vozačima, koji putujući u Mađarsku, bacaju ostatke obroka iz svojih vozila. Najveći su, ipak, problem nesavjesni građani. Tragično je koliko se smeća nalazi u kneževačkom parku koji je spomenik parkovne arhitekture.

U suradnji s općinom Popovac Osnovna škola Popovac će nastaviti s poučavanjem i praktičnom primjenom stečenih znanja. Učenici s velikim žarom svakodnevno razvrstavaju otpad te i u svojim kućama pomažu roditeljima prilikom razvrstavanja. Čiste okoliš škole, a i mjesta u kojem žive, zajedno sa svojim učiteljima. Aktivno se uključuju u sve akcije prikupljanja papira, plastike i starih baterija. Izrađuju različite predmete od papira, plastike, metala i prirodnih materijala. Organiziraju prodajne izložbe za Uskrs i Božić kada im roditelji zdušno pomažu kupujući ukrase za svoj dom te tako odbačenim predmetima daju novu svrhu i mjesto u svojim životima.

Djeca su naša budućnost te osjećamo ponos gledajući ih kako marljivo u praksi provode ono što je prava svrha Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+: Održan sastanak partnera projekta Kids Against Plastic Pollution u Budimpešti
GORAN PODUNAVAC / datum: 8. 12. 2018. 12:58

Od 3. do 5. prosinca 2018. godine u Budimpešti je održan prvi transnacionalni sastanak partnera u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution.

Školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj informatike Goran Podunavac u mađarskoj prijestolnici predstavili su našu školu i saznali više o školama koje s nama sudjeluju u projektu. Riječ je od dvije škole iz Norveške te po jednoj iz Rumunjske i Turske.

Projektni koordinatori su upoznali jedni druge s obrazovnim sustavom svoje zemlje, dogovorili datume budućih mobilnosti i raspravljali o glavnim pitanjima upravljanja projektom kao što su budžet, evaluacija, diseminacija, projektne aktivnosti i dužnosti partnera.

Osim ostvarivanja projektnih zadataka, u mađarskoj prijestolnici učitelji su se međusobno družili, razmijenjivali iskustva i razvijali prijateljstva.

Od 11. do 17. ožujka 2019. godine bit će održana prva mobilnost kada će 24 učenika i 8 učitelja iz Norveške, Turske i Rumunjske gostovati u našoj školi.

Projekt je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a provodi se od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Cilj projekta je edukacija, informiranje i podizanje svijesti o potrebi recikliranja plastičnog otpada, prenamjene i ponovne upotrebe. Više fotografija možete pogledati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Izradi logo za Erasmus+ projekt "Kids against plastic pollution"
GORAN PODUNAVAC / datum: 13. 9. 2018. 20:24

Klikni OVDJE kako bi saznao/la sve detalje o tome što treba sadržavati logo za Erasmus+ projekt "Kids against plastic pollution"!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju