preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1659616
Danas: 400
Eko škola

Facebook škole

Knjiga mjeseca

 

 

 

U ovoj rubrici ćemo vam jednom mjesečno predstavljati knjigu koju vam preporučujemo pročitati.

Knjige će predstavljati učenici i djelatnici naše škole. Cilj nam je prvenstveno promovirati hrvatske autore, no i strano štivo je dio ove rubrike.

Komentare i pitanja u svezi knjige mjeseca slobodno šaljite na našu e-mail adresu ospopovac@gmail.com

vijesti
Knjiga Hrvatski uskrsni običaji Jasne Čapo Žmegač
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 26. 3. 2015. 09:55
hrvatski uskrsni običaji čapo žmegač

Vrijeme je Uskrsa, a svima koji žele saznati nešto više o značenju Uskrsa, običajima i pučkoj pobožnosti Hrvata u vrijeme korizme i Uskrsa svakako preporučujemo čitati knjigu Jasne Čapo Žmegač Hrvatski uskrsni običaji: Korizmeno-uskrsni običaji hrvatskog puka u prvoj polovini XX. stoljeća - svakidašnjica, pučka pobožnost, zajednica.  Autorica je pregledno prikazala uskrsne običaje u nas, navodeći ponegdje i europske analogije. U interpretaciji je primijenila suvremene kulturnoantropološke teorije o obredima i običajima.

 


[OPŠIRNIJE]Čitajmo Bonton Zvonimira Baloga i učimo se lijepim manirima
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 6. 3. 2015. 07:23

U siječnju, veljači i ožujku preporučujemo vam čitati Bonton Zvonimira Baloga podijeljen u tri dijela, za prva tri mjeseca ove 2015. godine. Bonton je namijenjen učenicima osnovne škole u dobi od devet godina na više, a nastao je okupljanjem kratkih tekstova koje je autor objavljivao u školskim časopisima, predstavljale su nešto između humorističnog komentara nepoželjnog ponašanja i nenametljivih uputa, kako i zašto izbjegavati takvo ponašanje. Bonton knjiga prva, dio je trilogije jedne od najpopularnijih i najduhovitijih knjiga za djecu objavljenih posljednji puta u devedesetima. Riječ je o šaljivim kratkim pričama koje tematiziraju ponašanje dajući na duhovit način uputu o onom poželjnom ne osuđujući pri tome nepoželjno ponašanje na uobičajen način i uobičajenim pedagoškim sredstvima, već duhovito opisujući kako to ponašanje izgleda drugima i kakve posljedice ima.


[OPŠIRNIJE]Za prosinac Božićna strava Roberta Lawrencea Stine
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 2. 12. 2014. 10:10

U prosincu vam preporučujemo čitati dječji roman Božićna strava iz serijala "Ulica straha." Na Badnjak dječak Kenny s mlađom sestrom i mamom u robnoj kući kupuje božićne darove. Kenny je vrlo nestašan klinac, sve mu ide na živce, a pogotovo Božić. Nije obziran prema tuđim osjećajima i koristi svaku priliku da nekome malo napakosti. Nakon što rasplače svoju sestru i naljuti Djeda Božićnjaka, ostane zarobljen u robnoj kući, na badnju večer, sam samcat... U stvari, ne baš sam. Tri duha koja mu dolaze u posjet promijenit će njegov život iz temelja.


[OPŠIRNIJE]Za studeni Svijet iz pseće perspektive Alexandra Horowitza
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 8. 11. 2014. 09:06

U studenome čitajući knjigu Svijet iz pseće perspektive Alexandra Horowitza saznajte kako je to moći nanjušiti ne samo hranu u kući nego i osjećaj tuge u ljudima, ili čak prolaženje vremena. Kako je moguće da se sićušni pas uspijeva lijepo igrati s golemom dogom. Kako je to slušati tjelesne vibracije insekata ili zujanje fluorescentne svjetiljke. Zašto se osobu na biciklu svakako treba naganjati? Kako je to služiti se ustima umjesto rukom? Ukratko, takvo je iskustvo biti pas koji svijet doživljava s visine od dvije stope, okružen mirisima s pločnika dok su mu oči u ravnini s našim gležnjevima ili koljenima.


[OPŠIRNIJE]U listopadu čitajmo Matoševe pjesme
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 15. 10. 2014. 06:28

U listopadu smo se odlučili preporučiti vam čitati pjesme Antuna Gustava Matoša, jednog od najvažnijih pjesnika hrvatske književnosti uopće. Ove godine obilježavamo stogodišnju obljetnicu njegove smrti te u skladu s time se i prisjećamo njegova lika i djela. Književna znanost smatra da je Matoš trgnuo hrvatsku književnost iz stanja mirovanja i uveo ju u maticu svjetske pisane riječi. Njegovim pjesmama možete pristupiti i na stranici eLektire ili jednostavno odite u našu školsku knjižnicu i zatražite svoj primjerak.


[OPŠIRNIJE]Za rujan Tica žeravica Balinta Vujkova
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 22. 9. 2014. 08:42

Za rujan preporučujemo čitati hrvatske narodne pripovjetke Balinta Vujkova u zbirci pripovjedaka naslovljenoj Tica Žeravica. Iako je izdanje iz 1964. godine, ono je jedino izdanje u koje su uvrštene i pripovjetke iz naše Baranje. Balint Vujkov bio je najvažniji sakupljač narodnih priča Hrvata u Vojvodini i Mađarskoj, no u svojim terenskim istraživanjima dospio je i u južnu Baranju gdje je zapisao 16 usmenih pripovijetki u naseljima Baranjsko Petrovo Selo, Gajić, Draž i Topolje, a tiskane su u knjizi Tica žeravica: Hrvatske narodne pripovijetke, u Subotici 1964. godine. Čitajući ih naučit ćete tko je Mundžukata, tko je sve poizbiro, kako se Šokac sporazumijeva na mađarskom jeziku i slične anegdote Baranjaca pretočene u predaje.


[OPŠIRNIJE]Za kolovoz preporučujemo Pohane zelene rajčice Flannie Flagg
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 5. 8. 2014. 10:19

U kolovozu vas vraćamo u pričanje životnih priča jer u knjizi  osamdesetogodišnja gospođa Clea Threadgoode koja se nalazi u staračkom domu svojom pričom o prošlosti mijenja život sredovječne kućanice Evelvn Couch, žene koja zbog viška kilograma i dosadnog braka pati od nedostatka samopouzdanja. Gospođa Threadgoode nas kroz svoju priču vodi u gostionicu Whistle Stop u Alabami. Mjesto na kojem možemo naručiti najbolju kavu i najukusniju hranu te upoznati mnoštvo likova koji će nas naučiti što je ljubav i povjerenje. A životne priče u knjizi ispunjene su tugom, sjetom, srećom, radošću, mukom, veseljem, smrću, rođenjem i ljubavlju - obiteljskom, strastvenom, prijateljskom.. Stoga, tko to sve ne bi htio iskusiti, makar čitajući knjigu u toplini svoga doma, negdje na putu ili možda na plaži :) A za one kojima se ipak ne čita, snimljen je i istoimeni film prema knjizi, no mi vam ipak preporučujemo knjigu.


[OPŠIRNIJE]Za ljetno srpanjsko štivo preporučujemo "Vodič kroz galaksiju za autostopere" Douglas Adamsa
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 4. 7. 2014. 18:40
Bez panike. Kad Arthur Dent jednog četvrtka ostane bez kuće, otkriva da to nije ni približno najgore što mu se može dogoditi.Jer, kad ustanovite da je vaš najbolji prijatelj zapravo izvanzemaljac s jednog malog planeta u blizini Betelgeza i da je zaglavio na Zemlji samo da bi napisao članak o njoj za Vodič kroz galaksiju za autostopere, svijet vam se suštinski promijeni. Kad se zatim još pojave i Vogonci, koji razruše Zemlju da bi napravili mjesta za galaktički brzovozni put, stvari se nimalo ne poprave. Ali to je tek početak: Arthura još očekuje susret s odmetnutim galaktičkim predsjednikom Zaphodom Beeblebroxom, vožnja brodom s pogonom beskonačne nevjerojatnosti, i mnoštvo drugih avantura i peripetija prema kojima će gubitak kuće – pa i planeta – djelovati bezazleno… a u svemu tome, jedino što mu donekle pomaže da se snađe je Vodič kroz galaksiju za autostopere, knjiga koja, slično Galaktičkoj enciklopediji, ima podatke o svemu što postoji, ali ima i dvije važne prednosti: nešto je tanja, a na koricama ima velik, utješni natpis: Bez panike.

[OPŠIRNIJE]Za lipanj Šokačka rič
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 11. 6. 2014. 06:52

U petak, 6. lipnja, na jubilarnoj dvadesetoj kulturno-turističkoj manifestaciji Baranjski bećarac u Dražu predstavljena je knjiga Šokačka rič koju vam preporučujemo čitati u lipnju. Riječ je o drugoj knjizi takve vrste koja je proistekla iz navedene manifestacije. Knjigu je financirao LAG Baranja koji u svojoj lokalnoj razvojnoj strategiji, između ostaloga, za cilj ima i očuvanje kulturne baštine i tradicijskih običaja, a knjiga Šokačka rič upravo ide putem očuvanja nematerijalne kulturne baštine podunavskih Šokaca. Sam naslov knjige višestruko je opravdan jer je usko vezan uz Šokce i uz njihov govor, odnosno od uvoda do zaključka knjiga je pisana isključivo šokačkim dijalektom, tekstovi zastupljeni u knjizi tematiziraju podunavske šokačke običaje i svakodnevicu te na posljetku i sami autori jesu Šokci, odnosno knjiga Šokačka rič, riječ je samih Šokaca.


[OPŠIRNIJE]Za svibanj "U moru žive krokodili" Fabia Gede
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 3. 5. 2014. 11:04

U svibnju vam preporučujemo čitati U moru žive krokodili: istinita priča Enaiatollaha Akbarija, talijanski autobiografski roman Fabia Gede. Riječ je o dječaku Enaiatollah Akbari i deset mu je godina. Njegovo rodno selo u Afganistanu pada u ruke ekstremnih talibana. Prisiljen je s majkom pobjeći u Pakistan, no igrom sudbine ostaje sam i prepušten sebi. Tako počinje dječakova mukotrpna odiseja kroz Iran, Tursku i Grčku dok napokon, kao petnaestogodišnjak, ne dobije politički azil u Italiji. Što se sve zbilo ovom dječaku na putu, saznajte u romanu.


[OPŠIRNIJE]Za travanj Samo nek' se kreće! Davora Rostuhara
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 10. 4. 2014. 20:07

Knjiga Samo nek' se kreće! Davora Rostuhara, prije svega se radi o autorovom putovanju biciklom od Zagreba do Egipta. Na tom desetomjesečnom putovanju, Prijatelj Vedran i on, doživjeli su svašta i većina tih zanimljivih stvari opisana je u knjizi. No, da ne bi to bio neki dosadni putopis, autor se potrudio na nekoliko načina. Prije svega radi se o vrlo emotivnom i intimnom doživljaju. Trebalo je suočiti se sa sobom i iščeprkati najdublje osjećaje kako bi se moglo dočarati što se događa u glavi čovjeku koji putuje biciklom kroz snijeg i zimu, kroz vruće pustinje, koji se nađe sam okovan u snježnoj oluji na najvišem vrhu Bliskog istoka, i na kojeg pucaju izraelski vojnici za vrijeme boravka u Gazi. Ili jednostavno, što se mota čovjeku po glavi kad danima i danima vozi kroz ravnu pustinju. Ili odgovor na najteže pitanje - zašto? Zašto sve to?


[OPŠIRNIJE]Za ožujak Bijeli Klaun Damira Miloša
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 3. 3. 2014. 20:56

Roman za djecu, ali i odrasle, u kojem likovi nemaju imena. Autor ima pravo, čemu se zamarati imenima, važnije je (likovima) izgraditi karakter nego im dati imena. Roman ima (skoro) sve: priču postavljenu u neuobičajene, ali moguće uvjete: ljubav, mudrost, snove. Ono čega nema lako ćemo mu oprostiti. Svi mislimo da baš nama nije lako, no nije lako biti dječakom. Nije lako ni biti dječakom koji ne razlikuje boje i doživljava svijet u sivim tonovima. Nije lako, zbog toga, biti nesretan, a istovremeno voljan učiti... o svijetu, o bojama, o ljudskoj toplini ili onom sasvim suprotnom osjećaju - hladnoće i otuđenosti. Učiti možemo od svakog koga susretnemo; od slijepog starca o mudrim stvarima bitnim u životu, od kćeri krotitelja tigrova o ljubavi, od zmaja … ma, zmajevi ne postoje. Što bismo to od zmajeva mogli naučiti? Možda bismo mogli naučiti postavljati pitanja – da smirimo zmaja … ili neke naše zmajeve? Možda to da je ljubav crvena? Možda bismo mogli dobiti odgovor na pitanje kakav je to bijeli klaun… i zašto je baš bijele boje?
 


[OPŠIRNIJE]Za veljaču Vražja družba Joze Vrkića
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 9. 2. 2014. 15:45

Hrvatske predaje Joze Vrkića s podnaslovom VRAŽJA DRUŽBA, hrvatske predaje o vilama, vješticama, vrazima i drugim nadnaravnim bićima naša je knjiga koju vam preporučujemo za veljaču. U knjizi je 250 najljepših hrvatskih predaja, o vilama, vješticama, vrazima, vukodlacima, dušama, zmajevima, divima, patuljcima, pasoglavcima, sudenicama, vodendusima, nevidinčićima, o kugi, mori, vučjemu pastiru, tintilinu, hudiću, krsniku, vadici, irudici, te o drugim nadnaravnim bićima. Na književni jezik obradio ih je Jozo Vrkić. Pripovijesti su iz svih naših krajeva, a šestina ih je od hrvatskih kazivača izvan domovine. Dodana je antologija od 40 predaja u izvornu obliku, te dometnut prvi Rječnik mitskih bića u Hrvata, sa 150 izvanšćina, naturščina, stravina, grdobština, zmamorija, tih živih prežitaka mitskoga svijeta u starih Hrvata.

 


[OPŠIRNIJE]Pročitajte "Kradljivicu knjiga"
Marijana Kuna / datum: 29. 1. 2014. 11:40

Kradljivica knjiga inspirativna je priča o hrabroj mladoj djevojci koja mijenja živote osoba u svojoj okolini. U nacističkoj Njemačkoj 1939. godine, devetogodišnja Liesel živi sa svojom udomiteljskom obitelji, a strahote rata preživljava na način da krade knjige i čita ih, a zatim posuđuje susjedima. 

Prema istoimenoj knjizi snimljen je i film koji se počeo prikazivati u našim kinima, a najavu možete pogledati u nastavku.


[OPŠIRNIJE]Za novu nam godinu u siječnju se podsjetimo kako učiti uz knjigu Morene Lalić
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 31. 12. 2013. 08:45

U siječnju vam preporučujemo čitati knjigu Kako učiti i mozak jačati  profesorice povijesti i engleskoga jezika Morene Lalić iz Osijeka koja će vas, kako i sam naziv knjige kaže, naučiti ili neke podsjetiti kako uspješnije učiti i savladivati nastavno gradivo. Priručnik je namijenjen učenicima i sadrži uputstva za razvijanje vještina učenja. Daju se osnovne činjenice i savjeti koji se odnose na učenje, pamćenje i zaboravljanje, navike koje pomažu učenju, organizaciju i planiranje učenja, ciljeve i samovrednovanje rezultata svoga rada, čitanje i izradu bilježaka te traženje i uporabu informacija. Sretno učenje u novoj 2014. godini!  :)


[OPŠIRNIJE]Za prosinac u božićnom raspoloženju - "Knjiga o Božiću" Dunje Rihtman Auguštin
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 16. 12. 2013. 10:04

Za prosinac preporučujemo Knjigu o Božiću : Božić i božićni običaji u hrvatskoj narodnoj kulturi Dunje Rihtman - Auguštin kojom se vraćamo narodnom iskonu. Djelo je priređeno u projektu "Hrvatski narodni običaji u 20. stoljeću", Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. U posljednjih pola stoljeća narodna kultura bila je na marginama ne samo u nas; potiranje tradicija i rituala povijesna je oznaka europske civilizacije - naša je civilizacija nerijetko služila jednima, da bi potisnula druge. Ovdje su data poglavlja o Božiću i narodnoj kulturi, očekivanju Božića, znakovima Božića (badnjak, slama, zelenilo, jaslice, svijeće), badnjem danu, samom Božiću, vremenu nakon Božića, Božiću u današnje vrijeme, hrvatskim pučkim božićnim popijevkama


[OPŠIRNIJE]Čitajmo Život u ruksaku Maje Klarić
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 23. 11. 2013. 16:32

Iako smo već izmakli iz Mjeseca hrvatske knjige, i dalje se vodimo motivom putopisa i promoviramo mlade hrvatske putopisce. Na red nam je došla Maja Klarić, koja se često predstavlja i  kao putopjesnikinja, autorica zbirke pjesama Život u ruksaku. Neobičan način putopisanja u obliku pjesama jest autoričin specificum. Stoga vam svakako preporučujemo čitati njezine pjesme. Kakva vas atmosfera očekuje između autoričinih knjižnih korica prosudite sami prema sljedećim stihovima:

Pođi
Odmah
Nemoj previše razmišljati
Samo kreni
I pusti
Da se cijeli svijet
Sam od sebe
Pred tobom raspliće …


[OPŠIRNIJE]U studenome čitajmo Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 31. 10. 2013. 06:51

U studenome obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studenoga) stoga u znak sjećanja na Vukovar i njegov vječni glas Sinišu Glavaševića, preporučamo vam čitati njegove Priče iz Vukovara. Dvadeset i četiri kratke, lirske priče o Vukovaru, piščevu djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje, jedina su književna ostavština Siniše Glavaševića (Vukovar, 1960 - Ovčara, 1991), legendarnoga ratnog izvjestitelja iz Vukovara. Iz opkoljenog i razrušenog Vukovara, neposredno prije njegova pada, uredništvu Hrvatskoga radija u Zagrebu, Siniša je uz ratna izvješća, također otisnuta u ovome izdanju, slao i te priče, posvećene sebi samom i svome gradu. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent. Pod opširnije je njegova najpoznatija priča - Priča o gradu.


[OPŠIRNIJE]U Mjesecu hrvatske knjige preporučujemo vam čitati putopis Hrvoja Ivančića Dunavski blues
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 16. 10. 2013. 14:37

Tema Mjeseca hrvatske knjige je Tko pita (ne) skita, a mi smo se u njezinu sklopu odlučili posvetiti mladim hrvatskim putopiscima, a prvi na redu nam je Hrvoje Ivančić kojega svi možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici: Hrvoje Ivančić - Putopis na kvadrat. Knjiga o jednom gumenom čamcu, dva prijatelja i dječačkom snu o putovanju do Crnog mora.  Hrvoje Ivančić i Tito Trojak na malom gumenom čamcu dva su mjeseca plovili Savom i Dunavom od Zagreba do Crnog mora. Put je bio dug 2000 km i trajao je skoro 2 mjeseca. Pet godina kasnije, Ivančić je dojmove s putovanja zabilježio u knjizi, i dobili smo priču o rijeci, o ljudima uz rijeku i o prijateljstvu. "Tamo se Dunav s širine od gotovo 5 km sužava na samo 100 metara. Ulazi kao u dugačku dvoranu omeđenu visokim stijenama koje vas svakog časa mogu smrviti. Kada zapuše košava valovi se dižu do visine jednog metra i doslovno vas nose. Potpuno ste bespomoćni. U Đerdapu smo izgupili pola stvari sa čamca i nasukali se na hrid, a čamac nam je te noći otrgnut olujom jednostavno pobjegao. Pomislio sam u jednom trenutku da je sve gotovo!", prepričava Ivančić.


[OPŠIRNIJE]Za listopad Moramo razgovarati Tanje Mravak
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 6. 10. 2013. 13:24

Prva knjiga Tanje Mravak donosi dvadesetak priča koje jasno pokazuju bogato autoričino spisateljsko i životno iskustvo. Većina priča prikazuje široku skalu nesporazuma u svakodnevnom životu, uglavnom nesporazume niskog intenziteta koji vremenom i trajanjem eskaliraju i dovode do pogubnog završetka. Njezine priče, briljantni mali fragmenti svakodnevice u kojoj likovi ne uspijevaju doprijeti jedni do drugih i čiji se glasovi gube po kutovima zagušljivih stanova, liječničkih čekaonica ili policijskih postaja, priče su o nesporazumima koji su se dogodili puno prije nego što je priča počela. Riječ je, naime, o rijetko zaokruženoj, izbrušenoj i dorađenoj zbirci u kojoj je baš sve na svome mjestu i u kojoj nema praznog hoda, gotovo da nema niti jedne bespotrebne ili manjkave rečenice.


[OPŠIRNIJE]Hrvatska enciklopedija je dostupna besplatno na mreži!
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 3. 10. 2013. 19:21

Leksikografski zavod Miroslav Krleža javno je objavio Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Za razliku od Wikipedije (u kojoj su ponekad objavljene netočne i neprovjerene informacije) Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima - ispod svakog članka je ponuđena opcija za komentar, a temelji se na knjižnom (tiskanom) izdanju koje je objavljeno u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine. Enciklopediji možete pristupiti ovdje!


[OPŠIRNIJE]Za rujan Maggie Stiefvater, Šapat
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 19. 9. 2013. 09:58

Grace je djevojka koja svake zime u šumi iza kuće promatra čopor vukova, u kojem je jedan žutooki vuk... Jednog dana na ulici zamjećuje mladića neobičnih žutih očiju, Sama, koji zimi neobjašnjivo nestaje... U “Drhtaju” Grace i Sam su pronašli jedno drugo. Sad moraju proći kroz teške bitke kako bi ostali zajedno. Za Grace to znači usprotiviti se roditeljima i čuvati opasne tajne. Za Sama, hrvati se sa svojom prošlošću vukodlaka i pronaći način kako preživjeti budućnost. Istovremeno, u gradu se pojavljuju novi vukovi koji privlače neželjenu pažnju na čopor i dodatno ugrožavaju njihovu vezu. Baš u trenutku kada se sreća učini nadohvat ruke, Grace uviđa da se mijenja i to na potpuno neočekivan način... Emocionalna romansa koja je započela u Drhtaju nastavlja se u ovoj jednako elegantnoj priči… Poetična proza ovog nastavka vješto opisuje čežnje četvoro tinejdžera za ljubavlju, zaboravom, sjećanjem, ispravljanjem nepravdi i samim životom.


[OPŠIRNIJE]Za kolovoz Drhtaj Maggie Stiefvater
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 13. 8. 2013. 10:03

Grace već godinama promatra vukove u šumi iza svoje kuće. Zbog žutookog vuka, njezinog vuka, prolaze je srsi. Bez njegove prisutnosti ne može zamisliti život. U međuvremenu, Sam živi dvostrukim životom. Ledena šuma, zaštitnički čopor i nijema blizina neustrašive djevojke, njegov su život zimi. Ljeti provodi nekoliko mjeseci u ljudskom obliku... dok ga hladnoća ne preobrazi. Sada Grace sreće žutookog mladića, toliko poznatog da joj ponestaje dah. To je njezin vuk. To mora biti on. Ali, dolazi zima i Sam se mora − boriti da ostane čovjek... u protivnom bi mogao izgubiti sebe i Grace zauvijek. Otkrijte tajnu skrivenu duboko u šumi...


[OPŠIRNIJE]Za srpanj Sutra je novi dan : Sjećanja dječaka ratnika, Ishmael Beah
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 9. 7. 2013. 09:50

Današnje ratove vode djeca, traumatizirana, pod utjecajem droga i s AK-47 u rukama. Djeca su postala vojnici bez prava na izbor. Procjenjuje se da u više od pedeset žestokih sukoba koji se vode diljem svijeta sudjeluje oko 300 000 djece vojnika. Ishmael Beah nekoć je bio jedan od njih. Kako izgleda rat promatran očima djeteta vojnika? Kako jedno dijete postane ubojica? Kako to prestane biti? Novinari su pisali o djeci vojnicima, a književnici su se trudili stvoriti predodžbu o njihovim životima. Ali je rijetkost pronaći nekoga tko je prošao kroz taj pakao i preživio te od njega u prvom licu čuti tu priču. U djelu "Sutra je novi dan", Ishmael Beah, danas 26-godišnjak, priča nam moćnu priču. U dobi od dvanaest godina jurišao je u napadima na pobunjenike te tumarao zemljom koja je bila gotovo neprepoznatljiva nakon svog tog nasilja. Kada je imao trinaest godina, u svoje ga je redove regrutirala državna vojska, a Beah je, u srcu nježan dječak, otkrio da je sposoban za strašne zločine. Kad je imao šesnaest godina, iz borbe ga je izvukao UNICEF te je, zahvaljujući pomoći djelatnika i rehabilitacijskog centra, naučio ponovno zadobiti svoju ljudskost, a naposljetku i ozdraviti.


[OPŠIRNIJE]Za lipanj Knjiga o ljetu, Tove Jansson
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 12. 6. 2013. 09:36

Knjiga o ljetu Tove Jansson ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti. U dvadest i dvije kraće priče, ili poglavlja, odvijaju se ljeta na malom otoku u Finskom zaljevu djevojčice Sophije, njenog oca i njezine bake. Sophia i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu – nema avantura od kojih staje dah, nema čudovišta koja treba savladati, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.


[OPŠIRNIJE]Za svibanj "Orsia" Vladimire Becić
Administrator / datum: 10. 5. 2013. 08:57

U svibnju vam preporučujemo čitati Orsiu Vladimire Becić. Anthea i Leana prijateljice su od malih nogu. Kada shvate da za njih više nema života u njihovom gradu, vrijeme je da pobjegnu od kuće. Ali kamo, kada je njihov grad skriven duboko pod zemljom, kada nitko niti ne zna za njihovo postojanje? Mogu li pobjeći među ljude? Oh da, možda bi trebalo naglasiti da su Anthea i Leana vampirice. Odnosno, nisu, ali tako ih ljudi nazivaju. Što onda valjda znači da jesu. Ma! It’s complicated.


[OPŠIRNIJE]Charlie i tvornica čokolade za travanj
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 4. 4. 2013. 09:41

Za travanj preporučujemo čitati knjigu Roald Dahla Charlie i tvornica čokolade. Priča se zasniva na trajnoj podsvjesnoj težnji djece da zagospodare carstvom slastica i bombona. Takvo carstvo, u ovom slučaju, predstavlja fantastična tvornica čokolade još fantastičnijeg gospodina Willyja Wonke za kojeg rade marljivi Oompa-Loompasi. Willy Wonka raspisuje svojevrsnu lutriju - u svoje čokolade stavlja pet zlatnih ulaznica koje će sretnim nalaznicima omogućiti posjet njegovoj tvornici u koju, dotada, još nitko nije zavirio. Knjiga je nekoliko puta i ekranizirana, no prvo vam preporučujemo pročitati ju, a onda možete pogledati i filmove.


[OPŠIRNIJE]Za ožujak preporučamo Mrežir Nataše Govedić
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 3. 3. 2013. 20:51

U zmajskim i mačjim uskim zjenicama vidi se ista šuma: Mrežir. Pa ipak, mačke se u njoj osjećaju kao puževi na ležaljci od salatina lista (malo grickaš, malo se ljuljaš), dok zmajevima prijeti izumiranje. Hoće li Mrežir pomoći korjenitim zmajevima? Hoće li munjolika mačka Sivka i posvojeni član velike mačje obitelji dabar Mirić pokrenuti i preživjeti opasnu, podzemnu magiju šumskog zajedništva? Zašto je Srha, vučica-čuvarica udaljenih granica, prilikom silaska u Donji Mrežir naglo posijedila? I znaju li uopće mačke brinuti o krhkim, boležljivim stvorenjima za koja se vjerovalo da su odavno napustila zemlju? Ako vas zanima prava istina o tome kako razmišljaju životinje suočene s najtežim pitanjima hrabrosti i odanosti, pročitajte što je o Mrežiru napisala mačkiteljica Nataša Govedić.


[OPŠIRNIJE]Veljača uz Kronike iz Narnije
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 4. 2. 2013. 08:56

Veljaču započnite odlaskom u svijet mašte i odlaskom u paralelni svijet Narnije u koji uđete samo otvorivši vrata ormara ili korice ove predivne bajkovite knjige. Jedne od najljepših priča o dobru i zlu, gdje lavovi i dabrovi mogu s vama razgovarati i reći vam i kakav dobar savijet, gdje upozanjete mnoga mitološka bića, a svima im možete pomoći pobijediti dugo zlo zbog kojega zima nikada ne prestaje.. Dakle, u veljači vam preporučujemo čitati Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar C. S. Lewisa. Petar, Susan, Edmund i Lucy pronašli su kroz stari ormar tajni put u svijet Narnije. Ondje su se ujedinili s Aslanom u nastojanju da pobijede Bijelu Vješticu i spase Narniju od vječne tame i zime.


[OPŠIRNIJE]Novu godinu započnimo knjigom "Proletilo dvanaest golubova" Jelke Mihaljev
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 13. 1. 2013. 10:52

Novu godinu u našoj rubrici Knjiga mjeseca započinjemo knjigom o predajnoj kulturi baranjskih Hrvata Proletio dvanaest golubova umirovljene učiteljice iz Draža Jelke Mihaljev. Jelka Mihaljev vrijedna je sakupljačica tradicijskoga načina života baranjskih Hrvata, pretežno Šokaca, točnije onih podunavskih, ali i podravskih Šokaca. Prikupljala je usmene narodne pjesme i vrijedno zapisivala običaje šokačkoga življa Baranje cijeli svoj život, te je ova knjiga svojevrsna enciklopedija tradicijskoga života Baranje. U njoj možemo čitati što su Šokci i kada pjevali, kakve su priče pričali, kojim su pjesmama uspavljivali svoju djecu, kako su se veselili uz bećarce, koje su plesove plesali te koje su običaje provodili. Knjiga je podijeljena u više poglavlja od kojih su najvažnija i najopširnija poglavlja Stanovanje u kojem nam autorica opisuje od izgleda šokačke kuće, okućnice, poslova do igara. Slijedi poglavlje Običaji tijekom godine gdje nam se opisuju oni godišnji običaji koji su se odvijali svake godine u određeno vrijeme (poglavlja: Božić, Vinceška, Ulice, Prelo, Poklade, Uskrs, Kermenc, Kraljice, Žetveni običaji. Vršidba i Pudarina). Zatim slijedi poglavlje o životnim običajima u kojem se opisuju običaji vezani uz rođenje, smrt, svadbu te donosi i stihove narodnih pjesmama vezanih uz ove običaje. Nakon toga slijedi poglavlje vezano uz narodnu nošnju u kojem nam autorica uz potanki opis nošnji za svaku prigodu opisuje i kako su nošnje tkane. Uz mnoštvo vrijednih podataka, ova nam knjiga donosi i mnogo autoričine ljubavi prema tradiciji i tradicijskom načinu života, te ju preporučujemo čitati svakome tko je zainteresiran za predajnu kulturu hrvatskoga življa baranjskoga trokuta.


[OPŠIRNIJE]Za prosinac - Senko Karuza i Kamara Obscura
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 30. 11. 2012. 15:17

Za prosinac vam preporučujemo čitati Senka Karuzu. Pobjegnite od ove hladne zime na njegov rodni Vis te se ugrijte i uživajte u njegovu štivu.. Možda vam je dovoljna samo i dekica, no uz knjigu naravno :) Tamna otočka soba, bez grijanja i bez klime, ali u kojoj se živi. Soba s mirisom, i soba s pogledom. Soba s ljudima; s toplim i gunđavim, duhovitim i peckavim, živim i neumornim mi. A kroz prozor te sobe, svoje kamare obscure, Senko Karuza gleda svoje i naše otoke: Vis i Hvar, Lopud i Palagružu, Liku i Istru, Zagreb i Europu, male i velike škoje, sve tamo do Martinika.
Prizori iz robovlasničkog turizma, Tuđi na svome, Prstaci, Zadrživi razvoj, More je njihovo, ali oni su naši… ni trunke patetike u tom hvatanju svijeta koji nestaje, ni trunke gorčine u opisivanju onoga koji nam nastaje pred nosom. Prezent je ovdje apsolutni pobjednik, i mi (čitateljsko) se smijemo ovim pričama i uživamo u vlastitom gubitku i predaji, barem onoliko koliko i ona prisna množina koja ih nastanjuje.
Karuzin mali književni dragulj jedna je od onih knjiga koje u životima čitatelja imaju posebno mjesto: znamo zašto ih čitamo i zašto im se vraćamo, uvijek iznova.


[OPŠIRNIJE]Za studeni Mala knjiga Selden Edwaedsa
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 2. 11. 2012. 15:13

'Mala knjiga' sadrži neobičnu priču Franka Standisha, Wheelera, Burdena III., nasljednika poznatih bostonskih bankara, filozofa, studenta povijesti, sina legende, rock-idola, pisca, ljubitelja žena, osamljenika, napola Židova i bejzbolske legende s Harvarda. 

Godina 1988. Njemu je četrdeset sedam godina i živi u San Franciscu. No najednom će se, iščašenjem u vremenu, naći u Beču na kraju devetnaestog stoljeća, točno devedeset jednu godinu prije svoje posljednje uspomene i pola stoljeća prije vlastita rođenja. Prijestolnica tadašnje Austro-Ugarske proživljavala je svoje najslavnije dane, ali i ne znajući, bila na korak od apokalipse koja će uslijediti u stoljeću koje se prostire pred njima.

U gradu i vremenu o kojima je godinama slušao od svojeg omiljenog profesora Hazea, Wheeler će se snaći bolje nego što je ikad mogao očekivati. Sprijateljit će se sa skupinom najslavnijih umova i umjetnika tog vremena, potražiti pomoć od samog slavnog Sigmunda Freuda, pa čak i upoznati Marka Twaina, cijelo vrijeme budno pazeći da svojim riječima ili djelovanjem ne promijeni povijest svijeta koja mu se stvara pred očima. No uspjevši se zamjeriti vlastitom okrutnom djedu i upoznavši mladu damu koja će mu promijeniti život, i sam će shvatiti kako je sila sudbine neusporedivo jača od bilo kakvih naših htijenja. A nekada i neizrecivo opasna.

'Mala knjiga' debitantsko je djelo koje je Selden Edwards stvarao i brusio tri desetljeća, a koje ga otkriva kao jednog od talentiranijh i originalnijih romanopisaca današnjice.


[OPŠIRNIJE]Za listopad "1000 tajni zemlje"
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 30. 9. 2012. 12:57

O energiji i njezinu očuvanju govorimo cijeli mjesec, a za čitati vam preporučujemo 1000 tajni zemlje autora Nikolausa Lenza gdje možete saznati koje su to čudesne i čudnovate tajne naše planete koje se trudimo razumijeti i očuvati! Zavirimo u njih:

Od čega je nastala Zemlja?
Gdje nastaju vulkani?
Zašto svijetle zvijezde padalice?
Kako diše kukac ispod vode?
Zašto je žumanjak pingvinskih jaja crven?
Što se nalazi ispod Sjevernoga pola?
Kako bakterije dolaze u tijelo?


Naš je planet pun čuda i tajni. Ova je knjiga puna odgovora na pitanja o životu našega planeta, odgovora koji iznenađuju i začuđuju. Ribe, prašume, stanice, bakterije, mora — sve ono što nas okružuje fascinantnije je nego što možemo zamisliti — odgovori o svemu tome natjerat će nas da na svijet oko sebe gledamo drugim očima.


[OPŠIRNIJE]Školsku godinu započnite s "Vandom" Silvije Šesto Stipančić
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 2. 9. 2012. 12:49

Vanda ima trinaest godina i puno problema s matematikom... I s Ljerkom koja je pobjegla od kuće od nasilnog maminog dečka... I s mamom koja je u drugom stanju... I s tatom koji nikad nema vremena... I s Igorom koji je čudno gleda... I s bratom koji joj dosađuje... I s Farnijem kojeg je totalno zapustila... I s bakom, djedom... Ipak, Vanda nema problema s tetom Zlatom koja je svesrdno izvlači iz mreže problema dokazujući time kako nam i problemi, poput vitamina, pomažu u sazrijevanju.Obiteljsko-ljubavni roman za mlade Vanda godinama je na vrhu lista čitanosti. Provjerite zašto i krenite od 1. stranice pa daljeee...


[OPŠIRNIJE]U kolovozu preporučujemo Kontesu Neru
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 13. 8. 2012. 17:49

U kolovozu vam preporučujemo čitati Kontesu Neru naše najpoznatije novinarke, spisateljice i borca za ženska prava Marije Jurić Zagorke. "Grič spava dubokim snom. Mjesec je razastro srebrn plašt nad crkvene tornjeve, gradske kule, plemićke dvorove i kućice gričkih purgara. Ulice su zamrle, a željezni kapci na prozorima kao da su zakovani. Nigdje znaka budnog čovjeka. I lavež pasa već je zamuknuo. Usred tišine zašušti nešto na zidu pod Mesničkom kulom – bršljan se polako razmaknuo, u zidu se otvore mala željezna vrata i pojavi se čudna visoka sjena, zamotana od glave do pete u dugi tamni plašt. Pojava se obazre na sve strane, najednom iščezne, ali se uskoro opet vrati vodeći za ruku drugu pojavu u tamnom plaštu, a iza nje stupa treća, četvrta, peta... deseta. Oči su im svima svezane rupcima, pa koračaju nesigurno, držeći jedna drugu za ruke."


[OPŠIRNIJE]U srpnju upoznajte zmajeve!
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 12. 7. 2012. 13:51

Ove će vas, posebno lijepo ilustrirane, priče povesti na nezaboravno putovanje u zemlje neustrašivih vitezova i lijepih djeva, u podzemna kraljevstva zmajeva. Upoznat ćete zmajeve svih oblika i veličina, a neki su od njih nekoć čak bili ljudi... A sve to možete pronaći u knjizi naslova Priče o zmajevima autorice Gillian Doherty i ilustratorice Linde Edwards. Razvijajte svoje čitateljske navike, maštajte, sanjarite i uživajte u ovo slobodno ljetno vrijeme! Knjiga vam može biti i odličan suputnik do mora, ali i prijatelj na plaži :)


[OPŠIRNIJE]Za kraj školske godine Zoran Ferić i roman Kalendar Maja
Administrator / datum: 3. 6. 2012. 11:48

Roman odrastanja. Pratimo tri dječaka koja odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. "Kalendar Maja" je i roman o ljubavi i njenim demonima, ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima. Čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti. To je i roman o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost. Roman o starosti i slabosti. Ferić je napisao i roman o Zagrebu od polovice prošlog stoljeća do naših dana, izletima u Samobor i na Sljeme, lebdečim kućama u Šestinama i slamovima u Staroj Vlaškoj. Ali ovaj roman ima i svoju morsku priču u kojoj Goli otok, Zrće ili Vir dobivaju sasvim novo lice.
To je, dakle, roman koji se sastoji od više romana, a opet je sve u njemu utkano jedno u drugo. Roman široka zamaha, tekst s puno suspensa koji se neprestano obrće i iznenađuje.


[OPŠIRNIJE]Za svibanj „Kada je svijet još bio mlad“
Administrator / datum: 1. 5. 2012. 11:42

„Kada je svijet još bio mlad“ je zbirka bajkovito-filozofskih priča za djecu u kojima će barem jednako uživati i odrasli. U njima svakodnevni predmeti i domaće životinje idu ruku pod ruku s nepostojećim stvarima i nemogućim obratima.

Čitatelja neprestano u zasjedi vreba šaljiva fantazija: grad pobjegne pred njegovim očima, zvijezda se spusti i zaljubi u nekoga iz susjednog sela, lavlja rika skući se kod miša, događa se da u školsku klupu sjedne i sam vrag, a kad po nekoga dođe smrt, zna mu i oprostiti...

Za djecu i djecu u odraslima.


[OPŠIRNIJE]Za travanj "Baba Jaga je snijela jaje: Mit o babi Jagi" Dubravke Ugrešić
Marijana Kuna / datum: 1. 4. 2012. 10:09

Roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih domaćih književnica Dubravke Ugrešić hrvatski je prilog svjetskoj biblioteci Mitovi koju na domaćem tržištu prati naklada Vuković & Runjić. Dubravka Ugrešić laća se zadatka da protejski lik Babe Jage upiše u kontekst ženske starosti i starenja u našem vremenu, a rezultat je nadahnut, duhovit, ali trpak: vjeran potresnoj istini koje smo itekako svjesni, ali joj se najčešće bojimo pogledati u oči. Autorica prede priču koja oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji - autentično slavenski, ali za sve prostore i sva vremena. Kako biste se prisjetili i slavenskoga lika Babe Jage, zavirite i u naš kutak slavenske mitologije.


[OPŠIRNIJE]U ožujku se posvetimo Bilješkama jedne gimnazijalke Nade Mihelčić
MIRJANA ŠMIT / datum: 8. 3. 2012. 19:52

Kako nam je nakon duge i sumorne zime izišlo sunce, pogledajmo kako je sunce obasjalo i jednu gimnazijalku nakon obiteljske nesreće. Roman na zanimljiv način opisuje sudbinu nadarene djevojčice kojoj roditelji stradavaju u prometnoj nesreći, te ona započinje životnu borbu svojim snagama, uz podršku udaljenog brata. Iz daljine, kao pomorac na stranom brodu, poput dobrog duha usmjerava svoju sestru da i ona razabere svoje mogućnosti i da uzme u svoje ruke pravu mjeru vlastite sudbine. Djevojčica sportom ubija žalost, dobrom voljom prekriva neiskustvo, vedrinom i neslomljivošću ustraje u svojim nastojanjima da drži korak s ostalima koji žive u neokrnjenim obiteljima i da ostavi privid kako i ona živi na način usklađen s konvencijama koje postavlja društvo.


[OPŠIRNIJE]Za veljaču roman Oksa Pollock - Nevidljivi svijet
Marijana Kuna / datum: 16. 2. 2012. 16:52

Nakon što je Harry Potter sa svojih sedam knjiga i osam filmova završio svoju putešestviju, pojavila sa Oksa Pollock, trinaestogodišnjakinja koja također živi na razmeđu dvaju svjetova, onoga stvarnoga i onoga istkanoga od magije. Kao i u slučaju njezinoga kolege i ona je odabranica viših sila, pa je i knjiga nakrcana likovima osobitih moći i izmaštanim bićima, kako onim priklonjenim dobru, tako i onim koji su se predali zlu. Ubrzo nakon što su u vlastitoj nakladi objavile prvi roman »Oksa Pollock - Nevidljivi svijet«, autorice Cendrine Wolf i Anne Plichote doživjele su golem uspjeh! Preporučujemo vam čitati ovaj napeti i uzbudljivi magijski roman u ove snijegom nam zametene dane!


[OPŠIRNIJE]Za početak drugoga polugodišta horor priče Ivane Šojat-Kuči "Ruke Azazelove"
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 3. 2. 2012. 12:30

Što izaziva najveći strah? Što stvara najdublju jezu? Što je ono čega se istinski bojimo? To su samo neka od pitanja koja će si postaviti čitatelj nove knjige priča Ivane Šojat-Kuči. Osam priča iz zbirke Ruke Azazelove propituje strahove izazvane pomno čuvanim tajnama, zakopanim sjećanjima, zaboravljenim događajima... U Rukama Azazelovim ljudski životi i sudbine prošarani su dubokim traumama, bilo obiteljskim, bilo osobnim, a junaci ih ne uspijevaju prevladati. Iz njihova poraza rađaju se tragedija, jeza i užas, jer najstravičnije je stajati pred zidom sudbine s nemogućnošću da joj se izbjegne i od nje pobjegne. Majstorskim pripovijedanjem Ivana Šojat-Kuči prodire do onih tamnih zakutaka duše koji zazivaju duhove i utvare te u svakoj priči stvara punokrvne likove iz čijih stvarnih ili imaginarnih albuma izlaze čudovišta prethodnih generacija ili ona koja će ostaviti svojim potomcima. U zbirci priča Ruke Azazelove Ivana Šojat-Kuči u središtu tame razotkriva užase, snažno poput najvećega majstora suvremenoga horora Stephena Kinga.

*Knjigu preporučujemo starijim učenicima!


[OPŠIRNIJE]Božićno štivo za blagdane i školske praznike - Božićna priča Charlesa Dickensa
Marijana Kuna / datum: 23. 12. 2011. 10:38

Objavljen davne 1843. godine, ovaj je roman postao jedna od najomiljenijih priča o Božiću. Klasik engleskog pisca Charlesa Dickensa priča je o škrtom Ebenezeru Scroogu, omraženom direktoru Londonske banke u čijem srcu nema mjesta za nježnost, suosjećanje i milosrđe. Scrooge mrzi Božić, ne želi ga provesti s obitelji svog nećaka, a svom potplaćenom zaposleniku pristaje dati slobodan dan samo zato što je takav običaj. A onda se dogodi nešto posve neočekivano... Scroogeu u posjet dolazi duh njegovog pokojnog poslovnog suradnika - upozorava ga da promijeni svoj život i najavljuje mu posjete trojice duhova: duha prošlih, sadašnjih i budućih Božića.


[OPŠIRNIJE]Najljepše božićne priče
GORAN PODUNAVAC / datum: 16. 12. 2011.

Ima li čega boljega za čitati u ovo predbožično vrijeme negoli božićne klasike svih vremena... Stoga, u ove hladne dane, "zavalite" se u topli naslonjač doma svoga i uživajte u pričama vrsnih pričopričalica poput Selme Lagerlof, Ivane Brlić-Mažuranić, Hans Christin Andersena, Dostojevskog, Gogolja, Gjalskog, Daudeta, Čehova, Brechta, Capotea te Miljenka Jergovića.. Napominjemo kako bi ova knjiga mogla biti i baš onaj idealan dar kojega se nikako ne možemo dosjetiti :)


[OPŠIRNIJE]Za skore božićne praznike preporučujemo vam čitati Majansko proročanstvo
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 28. 11. 2011. 13:51

Arheolog Julius Gabriel trideset je dvije godine istraživao kalendar Maya, enigmu staru 2500 godina, koja predviđa Apokalipsu. Istraživanje ga je dovelo do zaključka da su drevne građevine kao što su Keopsova piramida, Stonehenge, Angkor Wat i Chichen Itza, izgrađene kao dio prastarog sigurnosnog sustava, koji bi mogao spasiti čovječanstvo od posvemašnjeg uništenja.

Julius je sada mrtav, a njegove su teorije nestale zajedno s njim, izvrgnute ruglu i nevjerici. Uz pomoć Dominique, psihijatrijske stažistice majanskoga podrijetla, Juliusov sin Michael bježi iz ludnice u Miamiju, u koju je nezakonito zatvoren. Zajedno pobjegnu na poluotok Yucatan, a Michael vjeruje da tamo može pronaći dokaze kojima će dokazati očevu teoriju i uvjeriti svijet da se bliži globalna katastrofa. U Meksiku za jesenske ravnodnevice pojavljuje se sjena zmije nad sjevernim pročeljem hrama Kukulcan, kao što se pojavljivala i prošlih tisuću godina.

Ovaj put je drugačije - ovo je početak kraja…


[OPŠIRNIJE]U studenome preporučujemo Dnevnik Anne Frank
Marijana Kuna / datum: 7. 11. 2011. 13:11
Anne Frank bila je Židovka i autorica svog Dnevnika u kojem je posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Nakon njemačke okupacije Nizozemske, židovska je obitelj Frank od 1942. živjela u tajnom skloništu, sve dok ih 1944. nije otkrio Gestapo i poslao u koncentracijske logore.

[OPŠIRNIJE]Alienologija - Mi nismo sami! za listopad
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 13. 10. 2011. 11:33

U ovo kišno vrijeme nema boljega načina za skratiti si dan, nego uz zanimljivo i dobro štivo. Stoga vam preporučujemo čitati knjigu Alienologija Allena Sivaca. Opustite se, ali razmišljajte o mogućnosti da nismo jedini u svemiru kroz ovaj cjeloviti vodič  kroz svijet izvanzemaljaca.


[OPŠIRNIJE]Rujanski Nulti meridijan Hrvoja Šalkovića
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 7. 9. 2011. 13:31

Ako ste dovoljno uštedjeli ili se planirate prijaviti u neki volonterski kamp, Nulti meridijan može poslužiti kao katalog poželjne destinacije. Novinar i pisac Hrvoje Šalković objavio je nedavno knjigu autobiografske proze, točnije putopisa. Iako put oko svijeta zamišljaju mnogi, Šalković ga je ostvario u devedeset i sedam dana. Rusija, Mongolija, Japan i Čile samo su neke od destinacija na kojima nije predugo boravio. Uostalom, tekstovi će otkriti sve – prepuni su osobnih opažanja o lokalnom stanovništvu, interakcije sa živopisnim ljudima kakve uspiju zabilježiti i rijetki dokumentarci. Zaputite se sa Šalkovićem u neku od zemalja i počnite pisati svoje vlastite putne dnevnike. Zabavno je!


[OPŠIRNIJE]Ljetno štivo - Slobodni pad Mirte Stantić
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 25. 7. 2011. 11:00

Lorna, Filip, Ivan i Juraj društvo su iz centra grada, iz ulice bez kućnih brojeva. Ovo je priča o njihova dva ljeta i onome između. Ovo je priča o djetinjstvu, zaljubljivanju, odrastanju. O plesu, rukometu, saksofonu, pisanju. O srcedrapateljnim školskim zadaćama i ozbiljnim životnim odlukama. O zadrškama i slobodnom padu. O spoznaji kako život nije sladoled sa šlagom. Prvijenac šesnaestogodišnje Mirte Stantić, pobjednice prvog održanog Vip natjecanja za Najtinejdžericu Hrvatske, niz je kratkih rezova u životu četvero tinejdžera koji se nose s promjenama što stižu s odlaskom u gimnaziju, usavršavanjem talenata, stvaranjem veza i donošenjem odluka. Gorko-slatki roman iz mladenačke perspektive prikazuje život mladih sa životnim problemima a bez Problema, tinejdžera o kojima rijetko čitamo jer je s njima sve u redu.


[OPŠIRNIJE]Elektroničke knjige
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 5. 7. 2011. 14:53

Ljubitelj ste dobroga štiva, a niste u mogućnosti redovito odlaziti u knjižnice ili su vam knjige u knjižarama preskupe.. Tada svakako posjetite strancu Elektroničke knjige na kojoj možete odabrati neko novo i interesantno štivo koje će vam skratiti ljeto, ali i oplemeniti vaš rječnik, uvesti vam u svijet mašte i učiniti zadovoljnima. Projektom "Besplatne elektroničke knjige" ostvaruje se istovremeno nekoliko ciljeva koji bi se najkraće mogli opisati kao promicanje, prvenstveno, suvremene hrvatske književnosti i povećanje dostupnosti književnih djela suvremenih hrvatskih autora. Možete čitati prozu, poeziju i publicistiku. Ugodno čitanje :)


[OPŠIRNIJE]Upoznajte se sa slavenskom mitologijom kroz "vilinske šume" Lidije Bajuk
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 5. 6. 2011. 10:19
kneja, lidija bajuk

Lidija Bajuk autorica je tri prozne knjige koje su se rađale jedna iz druge, a povezuje ih ljubav prema hrvatskome puku i njegovoj mitologiji. Prozni prvijenac je zbirka od četiri priče za djecu, a prema jednoj od njih je naslovljena i sama knjiga - Z mojega srca ružica (1995.).  Iz te četiri kratke priče bogate mitologijom i običajima hrvatskoga puka izrodila se četiri godine kasnije Lidijina Kneja (1999.) koja se sastoji od dvanaest bajkovitih priča koje su tematski zaokružene te se mogu promatrati i kao roman. Tople su to priče o siromašnoj i lijepoj djevojci Janici, njezinoj svakodnevici gdje se opisuju tradicionalni život i poslovi hrvatskoga puka, njezin odnos s bakom kojom živi do njezine smrti, a roditelji i brat već su joj umrli, utopili se, no opisane su i Janične ljubavne jadi i radosti. Uz ovu svakodnevicu sela javljaju se i mitološka bića poput vila i vodenjaka - odabranika Janičinog srca.

 


[OPŠIRNIJE]Osječanki Jasni Horvat nagrada HAZU-a
Administrator / datum: 26. 5. 2011. 11:02

Da mi znamo odabrati što nam vrijedi pročitati potvrdila je, ni manje ni više, već sama Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Naime, naša odabranica Jasna Horvat, autorica Bizarija kojega smo vam preporučili za mjesec kolovoz, za svoje književno djelo dobila upravo njihovu nagradu! Više o autoričinom radu i djelu pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Za svibanj Hotel Zagorje Ivane Simić Bodrožić
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 2. 5. 2011. 17:12

Iako nam piše o vremenu ratnih nedaća, ne čitamo mračnu knjigu mlade bivše Vukovarke Ivane Simić Bodrožić koja nas vraća u ljeto 1991. kada je kao devetogodišnja djevojčica prognana iz Vukovara, ostavljajući roditelje u gradu u kojem počinje rat. Roman "Hotel Zagorje" priča je o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva, o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom, o stalnom iščekivanju vijesti o ocu.


[OPŠIRNIJE]Za uskršnje praznike - Alisa u zemlji čudesa
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 23. 4. 2011. 09:44

Svi dobro znamo priču o znatiželjnoj djevojčici Alisi koja se, sumnja se iz čiste dosade, nenadano našla kako naglavačke propada kroz zečju rupu i upala u svijet koji je bio sve samo ne običan – čuda i čudesa, čudnasti likovi i još čudnastiji događaji spopadaju vas doslovce sa svake stranice ove fantastične knjige koja je prepričana tako da u njoj mogu uživati i djeca mlađeg uzrasta.


[OPŠIRNIJE]U ožujku budite posebni i pročitajte knjigu Hoću biti posebnaaaaa! Sanje Pilić
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 4. 3. 2011. 17:17

Hoću biti posebnaaaaa! još je jedan hit roman popularne književnice za djecu i mlade - Sanje Pilić. Priča o neobičnoj djevojčici Klaudiji koja nije zadovoljan mnogim stvarima u svome životu i koja želi biti drukčija, jedinstvena, posebna. No nekoliko će joj događaja u njezinu životu pokazati da je upravo ona ta koja je drukčija, jedinstvena i posebna i da se sve mogućnosti koje stoje pred njom kriju u njoj samoj.


[OPŠIRNIJE]U veljači preporučujemo trilogiju Gospodar prstenova
ANTONIO BETI / datum: 26. 2. 2011. 13:55

Netko je jednom rekao da se svijet dijeli na one koji su pročitali Gospodara prstenova i one koji će to tek učiniti.

Stoga ako ste i vi među onima koji još nisu uspjeli uzeti u ruke trilogiju Gospodar prstenova, učinite to što prije počevši od prve knjige Prstenova družina, a zatim i preostale dvije knjige,  koje čine ovo najopsežnije i najpoznatije djelo, Dvije kule te Povratak kralja.


[OPŠIRNIJE]Siječanjska poslastica za sve ljubitelje Sumrak sage
Administrator / datum: 18. 1. 2011. 17:18

“Pali anđeo” Lauren Kate prvi je dio gotičke sage o zabranjenoj ljubavi, napisana u stilu “Sumraka” Stephenie Meyers. Glavna junakinja Luce Price u zlokobnoj popravnoj ustanovi Mač i križ upoznaje tajanstvenog i suzdržanog Daniela Grigorija, mladića koji je odmah neodoljivo privuče, kao da se radi o velikoj ljubavi iz nekog prošlog života. Iako joj Daniel jasno daje da znanja kako s njom ne želi imati ništa, sedamnaestogodišnja Luce uskoro shvati da on skriva sudbonosnu tajnu, koju mora doznati, čak i po cijenu života.


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 19. 11. 2010. 23:39

Roman Unterstadt Osječanke Ivane Šojat-Kuči pripovijeda priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri - gdje se isprepleću njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji koji ih nemilice šibaju. Ivana Šojat-Kuči stvara svijet prepun detalja i nijansi, njezini glavni i sporedni likovi živopisni su, prepuni mana i vrlina, složeni i višedimenzionalni kakav je i sam život. Kroz likove žena u obitelji i sukob generacija autorica prikazuje svijet u kojem se često zahvaljujući bizarnim igrama sudbine i krivo odabranim kartama događaju najgore ili najbolje moguće stvari. No osnovna tema koja se provlači kroza sve generacije i sve likove skrivanje je od prošlosti, od događajâ, njihovo prešućivanje koje neminovno dovodi do trauma i nerazumijevanja.


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca za rujan
Administrator / datum: 14. 9. 2010. 16:02

Što nam je brzo prošlo ljeto! A praznici? Proletjeli!  Započnimo ovu školsku godinu s nekom neopterećujućom knjigom. Prijedlog za knjigu mjeseca rujna je Kraj ljeta pisca Jean - Paul Nozierea.  Knjiga govori o odrastanju, ljubavi, pustolovini, stvarnom svijetu... O čemu se radi pročitajte pod Opširnije.

Marijana Kuna, školska knjižnjičarka


[OPŠIRNIJE]Za kolovoz pročitajte osječki Bizarij autorice Jasne Horvat
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 24. 7. 2010. 09:29
bizarij, jasna horvat

Za mjesec kolovoz preporučujemo vam malo regionalne književnosti već priznate osječke autorice, profesorice s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Jasne Horvat. Bizarij čini petnaest priča o gradu Osijeku, o poznatim i nepoznatim ljudima koji su ga upisali u svoje bitne vezanosti – životom, radom, boravkom, prolaskom, sudbinom ili slučajnošću – živeći u drugima, s drugima i među drugima. Svim likovima ovih bizarijskih i zanimljivo bizarnih priča, Osijek je os, kao što su i sami osi jedni drugima, i kao što su svi zajedno, poredani u imaginarnom vezničkom nizu. Sudbine o kojima pripovijeda Bizarij (car Konstancije II., Isabella von Habsburg, Ivan Korođ, Antun Bernhard, Maksimilijan Gosseau de Heneff, Eugen Savojski, Sulejman Veličanstveni, Adela Dessaty, Nikola Zrinski, Ilija Lekić, plesačica Sulejmana, Marija Pejačević…) vrlo su različite, pripadaju različitim povijesnim vremenima, zapliću se, raspliću ili jednostavno teku na različite načine.


[OPŠIRNIJE]Što još čitati kroz dugi topli srpanj?
Administrator / datum: 8. 7. 2010. 17:27
Gradska i sveučilišna knjižnica iz Osijeka najbolje zna kako skratiti dugo toplo ljeto te uz našu preporuku za srpanj, donosimo vam i njihovu. Izgubljeni svjetovi autora Johna Howea je priča o 24 izgubljena mjesta u raznim krajevima svijeta koja uvlači čitatelja u mitologiju, vodi na putovanje kroz povijest i otkriva mu napuštene, zaboravljene, nestale svjetove, kao i one nastale u ljudskoj mašti. Predivne ilustracije koje oživljavaju drevne priče kreirao je autor, a prema njegovim je crtežima nastala filmska trilogija “Gospodar prstenova”. Mnogi će se zapitati kako svijet može nestati ili se izgubiti. Upravo na to pitanje autor pokušava pronaći odgovor...

[OPŠIRNIJE]Za srpanj "Ljubav je sve" Krešimira Pintarića
Administrator / datum: 1. 7. 2010. 11:37

Fascinantno jednostavna i lijepa ljubavna priča čiji okvir čine "plamene zore, računi i stambene štedionice". "Ljubav je sve" jest roman koji je nepretenciozno mišljen od početka do kraja; autoru ne pada na pamet nuditi visokoparne zaključke o smislu ljubavi, pa ipak će posve diskretno i šarmantno ponuditi zaključak na tu temu kad mirno pripovijedajući o seksu, ljubomori ili braku zarubi poglavlje duhovitom primjedbom… Različito sročene pohvale koje su kritičari već uputili ovom romanu slažu se u jednom: u Hrvatskoj mu nema ravnog… Sjajan ljubavni roman… Zavirite između korica, a potom obavezno pročitajte! (Ana Grbac, Viva).


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca za lipanj - Guillaume Musso, A poslije...
Administrator / datum: 5. 6. 2010. 15:55
musso, a poslije

Za lipanj preporuku vam donose knjižnjičari Gradske i sveučilišne knjižnice iz Osijeka. Knjiga autora Guillaume Mussoa - A poslije... Nathan je u djetinjstvu proživio tešku traumu koja ga je dovela na prag smrti. Ipak, on joj se othrvao, a traumu je potisnuo i gotovo zaboravio. Sve dok nije, kao već uspješan mladi odvjetnik, susreo tajanstvenog doktora Goodricha, koji ga je kao kakav guru, doveo do spoznaje o smislu njegova postojanja u svijetu. A taj je smisao čudesan, jednako za junaka priče kao i za čitatelja.


[OPŠIRNIJE]Tena vam preporučuje knjigu Sadako hože živjeti Karla Brucknera
TENA MIHAJLOVIĆ / datum: 9. 5. 2010. 11:16

U uvodu u ovo djelo napisano je; „Davno je izrečeno kako je povijest učiteljica života. Da bismo bili mudriji, plemenitiji, bolji i suosjećajniji moramo ponekad zagledati u sudbine što iz nekih prošlih vremena i okolnosti zrcale stradavanja i patnje drugih. Ova knjiga priča dirljivu priču o djevojčici Sadako, koja u bolu, dvojbama, razmišljanjima i nadi provodi posljednje dane u borbi za život osuđen na prerani kraj, uslijed eksplozije atomske bombe i radioaktivnog zračenja kao posljedice. Ovo sam djelo odabrala zato što je potresno i poučno. Namijenjeno je mladima i baš zato je posebno. Divno i potresno, istovremeno. Roman ima dvostruku zadaću; „Ispričati priču o posljedicama atomske bombe bačene na Hirošimu“, i „Stvoriti kod čitatelja predodžbu o užasnoj prirodi svakog rata“.


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca za svibanj - Čudo u Poskokovoj Dragi Ante Tomića
Administrator / datum: 1. 5. 2010. 09:34

Za mjesec svibanj odabrali smo za vas malo humora.  Čudo u Poskokovoj Dragi Ante Tomića novi je fenomenalni, humoristički roman ispunjen sjajnim dijalozima, iznenadnim obratima i napetim filmičnim situacijama. Poskokova Draga još je malo veća brdska čamotinja od već legendarnog Smiljeva, njezina je adresa "od Smiljeva pa uzbrdo", a u nedostatku vlastitog svećenika posuđuje upravo onog smiljevačkog, sjećate se, don Stipana (iz romana Što je muškarac bez brkova). Više o romanu Čudo u Poskokovoj Dragi pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Preporučujemo čitati - Roland Barthes, Mitologije
Administrator / datum: 11. 4. 2010. 16:17

Kako je izgledala francuska svakodnevica prije više od pola stoljeća? Odgovor na to pitanje lako je pronaći u sjajnoj knjizi Rolanda Barthesa „Mitologije“. Neki će primijetiti da se mnoge stvari i nisu puno promijenile, a uz to se čini da francuska svakodnevica i ona hrvatska imaju nešto zajedničko. Masovna kultura i način življenja ono je što zaokuplja istaknutog francuskog kritičara. Barthes je ovu knjigu pisao dvije godine, a teme je birao prema novinskim člancima, događanjima i raznim drugim aktualnostima. S užitkom ćete čitati o odresku i pomfritu, Citroënu, sapunima i deterdžentima – o svemu što Francusku čini Francuskom, a možda i neke od nas Francuzima!


[OPŠIRNIJE]Napiši i ti recenziju za knjigu mjeseca!
Administrator / datum: 16. 3. 2010. 17:59

Tko kaže da nam je dovoljna jedna knjiga mjesečno kada volimo čitati, stoga slobodno se javite, predstavite svoju najdražu knjigu ili samo onu koja vas se posebno dojmila. A sve učenike koji to žele učiniti molimo da se jave nastavniku Goranu ili nastavniku Željku ili na školski e-mail: ospopovac@gmail.com čim čim prije, tim tim bolje :)


[OPŠIRNIJE]Knjiga za travanj - Prije nego što odem autorice Jenny Downham
Administrator / datum: 16. 3. 2010. 17:39

Dirljiv i hrabar roman Prije nego što odem autorice Jenny Downham... podsjetnik da trebamo cijeniti ljude koji su nam važni, iskoristiti svaki trenutak, biti smioni u željama i uživati u pustolovinama, čak i ako se one svode samo na izlet, ispijanje vruće čokolade ili vožnju autocestom na kiši. Autor će nas podučiti kako se veseliti stvarima na koje smo zaboravili, kako život gledati drugim očima, prepoznajući u njemu ono što je doista lijepo, neponovljivo i vrijedno življenja.


[OPŠIRNIJE]Briljanteenova preporuka za ožujak
Administrator / datum: 6. 3. 2010. 11:24

Amerika opisana riječima svojih najpoznatijih pisaca – Carvera, Twaina ili Hemingwaya – dobila je svoga mladog nastavljača. Objavivši prvu proznu zbirku, 37-godišnji pisac Wells Tower oduševio je i kritiku i publiku. Knjigu „Sve poharano, sve spaljeno“ čini devet kratkih priča u kojima hladno i mirno Towerovo pero ispisuje svijetlu i tamnu stranu života. Izumitelj stroja za topljenje plastičnih vrećica susreće dementnog oca, dvojica braće u lovu na losa, učitelj meditacije s iščašenim gležnjem – neke su od epizoda iz Amerike na koju sigurno ne pomislimo kada kažemo: Amerika. Vjerojatno je zato ugledni dnevni list The New York Times tu knjigu postavio na ljestvicu 10 najboljih knjiga desetljeća.


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca za veljaču - Povijest bez dosadnih detalja Iana Croftona
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 10. 2. 2010. 19:38
povijest bez dosadnih detalja

Siječanj nam je prošao bez knjige mjeseca, no istu smo već odabrali za veljaču. Knjiga koja nosi ovu ulogu je Povijest bez dosadnih detalja Iana Croftona.  Zbog nekog nepoznatog razloga, većina povijesnih knjiga svedena je na gomilu suhoparnih i dosadnih činjenica, a lišena onih najzanimljivijih „sočnih“ detalja koji ljudsku povijest čine mnogo zabavnijom. U knjizi Povijest bez dosadnih detalja britanski povjesničar Ian Crofton postavio je stvari sasvim drugačije; njegova povijest lišena je svih dosadnih dijelova.
 

Bezglavi ratnik:

"U bitci kod Pavije, 24. veljače 1525. godine, zapovjedniku francuske kraljevske konjičke garde Saint-Sevrinu odsječena je glava, no bio je tako jako pričvršćen za sedlo da je njegov leš, na užas njegovih neprijatelja, Španjolaca, nastavio i dalje jahati bojištem."


[OPŠIRNIJE]Za studeni "Kći Lotršćaka" Marije Jurić Zagorke
Marijana Kuna / datum: 21. 11. 2009.

Knjigu mjeseca za studeni odabrala je naša školska knjižnjičarka Marijana Kuna. Riječ je o Kći Lotršćaka autorice Marije Jurić Zagorke. Kći Lotršćaka je legenda koja pripada među najpoznatije i najljepše hrvatske legende. Legenda o postanku grada koja ima i podnaslov Čarobna priča o Manduši zlatokosoj i postanku slavnog kraljevskog grada na sedam kula. 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Za listopad - "Sumrak" Stephanie Meyer
TENA MIHAJLOVIĆ / datum: 12. 10. 2009.

Učenica Tena Mihajlović donosi nam knjigu mjeseca za listopad. Riječ je o "Sumraku" Stephanie Meyer.

 

U isti mah neodoljivo strašan i zanosno romantičan, Sumrak je vrhunska ljubavna prica za sve one koji su se oduvijek osjećali drugačijima, a nikad nisu vjerovali da bi netko savršen mogao zavoljeti upravo njih usprkos svemu što ih dijeli. Pa i po cijenu života – ili besmrtnosti.

 

"Bila sam sigurna u tri stvari. Prvo, Edward je vampir. Drugo, jedan dio njega žedan je moje krvi. I treće, bezuvjetno sam i neporecivo zaljubljena u njega."

 

Ovu priču trebao bi pročitati svatko tko se barem jednom osjetio različito, neprihvaćeno.. Priča je ujedno prepuna akcije, ali i romantike. Savršen spoj za mlade. Ja sam uživala - pokušaj, možda ćeš i ti!


[OPŠIRNIJE]Knjiga mjeseca za rujan - Mali princ autora Antoinea de Saint Exuperya
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 19. 9. 2009.

Mali princ autora Antoinea de Saint Exuperya alegorijska je pripovijest o ljubavi, odgovornosti, žrtvi, radosti i životu.

Humanost Maloga princa osvojila je čitatelje, djecu i odrasle i ta velika čitateljska ljubav traje već šezdesetak godina.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju