preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676688
Danas: 84
Eko škola

Facebook škole

Božićni kutak
Novogodišnji običaji i tradicije
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 29. 12. 2015. 06:09

Obiteljsko svetkovanje Nove godine vrlo je slično božićnom, s time da je Božić okrenut užoj obitelji, a Nova godina rodbini i prijateljima. Danas je iščekivanje Nove godine izgubilo značajku obiteljskog blagdana, ne samo u gradu nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara čestitanja koja isprepliću poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovom materijalnom dobru. Na staru i Novu godinu bilo je svega obilja, kao na Božić. Navečer na Silvestrovo (31.12.) narod je običavao ići na misu zahvalnicu. Nova godina nije bogata običajima, ili se pak pojavljuju isti i slični običaji kao na Božić (kao na Božić postoji običaj darivanja vode, zdenca ili bunara jabukom s kinča ili umivanje lica. Ovo su radile djevojke, proricujući vrijeme udaje). Suvremeno slavljenje Nove godine je opće; pripada svima, a ne samo kršćanima. No, svejedno postoje običaji u koje puk čini kako bi im nova godina bila što uspješnija! Pogledajte ih pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Sretna Nova godina ili sretna nova godina?
Administrator / datum: 31. 12. 2014. 09:55

Čestitali novu godinu e-poštom ili papirnom zemaljskom poštom, trebamo čestitku napisati, a pismo nas donekle zbunjuje jer nismo sigurni treba li pisati sretna Nova godina ili sretna nova godina.

Malim slovom napisana, nova godina odnosi se na sljedeću kalendarsku godinu, onu koja započinje 1. siječnja 2015. i završava 31. prosinca 2015. Ako želimo da to vrijeme bude sretno i uspješno, čestitamo novu godinu, malim početnim slovom. Velikim početnim slovom napisana Nova godina znači praznik - državni praznik i neradni dan (istini za volju - noć, ali pojam neradne noći kalendar ne bilježi :) i zbog toga se piše velikim početnim slovom.

Budući da novogodišnje želje ne ograničujemo samo na tu jednu noć, u čestitci ne bismo trebali željeti sreću samo za Novu godinu jer bi značilo da sreću želimo u tom jednom danu. Naravno da možemo poželjeti sreću i za taj jedan dan pa čestitati komu praznik Novu godinu, ali obično se sreća i blagostanje želi u novoj godini, cijeloj i svih 365 dana.

Za Novu godinu možemo ići na doček, a u novoj godini možemo dočekivati lijepe dane. Za praznik Novu godinu imamo jedan neradni dan, 1. siječnja, a u novoj se godini svi nadamo imati radne dane, a oni koji su nezaposleni - želimo im da u novoj godini, 2015. imaju što manje neradnih dana. A za Novu godinu ne ćemo raditi - slavit ćemo i željeti sretnu novu godinu.


[OPŠIRNIJE]Zašto je Božić baš 25. prosinca?
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 24. 12. 2014.

Božić, kao najveći kršćanski blagdan rođenja Isusa Krista, obilježavamo dana 25. prosinca. No zašto je to baš tako? Je li se Isus rodio baš toga dana? Na potonje pitanje uistinu ne možemo odgovoriti sa sigurnošću iz jednostavnih razloga što o tome nemamo nikakvih točnih podataka. Pa zašto ga onda obilježavamo baš tada, pročitajte pod opširnije..


[OPŠIRNIJE]Mali jezični savjet - bor, jelka ili drvce?
LIDIJA MARKOVIĆ / datum: 21. 12. 2014. 10:06

Skupina jezikoslovaca nas redovito na Facebook profilu časopisa Jezik redovito informira o malim jezičnim savjetima, što su nam priredili u ovo božično vrijeme pogledajte na njihovome profilu, a ovdje pročitajte savjet Sande Ham: Što smo za Badnjak okitili - bor, jelku ili drvce? Sve tri riječi označuju isto - vazdazeleno drvo - drvce, četinjaču koju o Božiću kitimo u svojim domovina ili gdje na otvorenom prostoru. U svakom slučaju ne označuju vrstu vazdazelenoga drveta - češće ni ne znamo jesmo li okitili jelku, bor ili smreku - nije ni važno, jer nam za kićenja našega bora, naše jelke ili drvca ne treba znanje iz botanike, nego samo dobre božićne volje. Sve su tri riječi uz Božić naziv za isto - običaj, a ne biljnu vrstu.


[OPŠIRNIJE]Badnjak
TOMISLAV PERAN / datum: 24. 12. 2013. 09:17

Badnjakom se naziva dan uoči Božića. Badnjakom se u našoj tradiciji nazivalo i drvo (panj) koje se te večeri unosilo u kuću i stavljalo na ognjište gdje je gorilo cijelu noć i grijalo ukućane dok su iščekivali odlazak na polnoćku. Badnja noć jedna od najdužih u godini. Kako je obitelj dugo ostajala budna, svijetlost svijeća koja je tradicionalno osvjetljavala domove i danas je jedan od nezaobilaznih simbola ove večeri. Više pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Najljepši božićni filmovi
KAROLINA GRUBIĆ / datum: 18. 12. 2013. 12:11

Božićno razdoblje tradicionalno nam donosi mnogo novih blagdanskih i obiteljskih filmova, ali samo neki od njih postaju pravi klasici koje gledaju generacije i uživaju u njima. Dobri filmovi ne moraju biti snimljeni u 3D tehnici, imati ogromne budžete i velike zvijezde. Neki su snimljeni još davne 1964., a i danas ih svi rado gledaju. Pogledajte kojih je to deset svevremnski najljepših božićnih filmova..


[OPŠIRNIJE]Priča o božićnom drvcu
KAROLINA GRUBIĆ / datum: 18. 12. 2013. 12:00

Bez njega Božić nam je nezamisliv, za kršćanske obitelji u cijelom svijetu ono je simbol božićnog vremena i betlehemskog događaja. Bilo kakav oblik imalo, bilo prirodno ili napravljeno čovjekovom rukom, bez obzira kako je ukrašeno, božićno drvce je božićno drvce! Izravno nas povezuje s prirodom od koje su prva drvca i stigla, s našim precima koji su na isti način uživali u njima i sa svim ljudima koji diljem svijeta danas upiru pogled u isti prizor, a povezuje nas i s budućim generacijama koje će pomno gledati u isto čudo koje se zove božićno drvce.


[OPŠIRNIJE]Nije lako Djedu Božićnjaku :)
Ivana Mikec / datum: 19. 12. 2012.

Badnjak je bez sumnje večer u kojoj Djed Mraz, Djed Božićnjak ili kako ga god zvali, ima najviše posla. Čak i ako je na vrijeme napravio domaću zadaću i odlučio tko je bio dobar, a tko zločest, isporučiti darove za sedam milijardi ljudi na planetu doista je zahtjevan posao. Je li na vrijeme odradio posao saznajte 25. prosinca ispod vašeg bora, a uspijeva li u tome možete pročitati ukoliko kliknete na opširnije:-)


[OPŠIRNIJE]Ide baba Luca, po selu se smuca!
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 13. 12. 2012. 09:34

Datum 13. prosinac vrlo je bitan u božićnom krugu hrvatskih narodnih običaja. U Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Sv. Nikolu, već na blagdan Sv. Lucije. U čarapama, papučama ili ispod jastuka dočekivali bi ih slatkiši i suho voće. Osim toga, uz ovaj blagdan vezani su i drugi stari i mistični običaji. Na dan Sv. Lucije i večer uoči nje, djeca i mladi su u manjim skupinama ophodili kuće noseći izdubljenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći "Ide baba Luca, po selu se smuca". Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i sl. Osim tog običaja, uoči dana Sv. Lucije, selom je hodao lik umotan u bijelu plahtu s tanjurom na kojem su nož i životinjske oči, čime su se plašila djeca da bi bila bolja.


[OPŠIRNIJE]Božićna "ludnica" :)
Administrator / datum: 23. 12. 2011. 19:58

Što bi bilo kada bi se Djed Božićnjak, Snješko, Rudolf i vilenjak našli na psihijatrijskom stolcu.. Pogledajte u ovom malenom stripu na engleskome jeziku. Kako bi pogledali veću sliku, kliknite na opširnije.


[OPŠIRNIJE]Božićno štivo za blagdane i školske praznike - Božićna priča Charlesa Dickensa
Marijana Kuna / datum: 23. 12. 2011. 10:38

Objavljen davne 1843. godine, ovaj je roman postao jedna od najomiljenijih priča o Božiću. Klasik engleskog pisca Charlesa Dickensa priča je o škrtom Ebenezeru Scroogu, omraženom direktoru Londonske banke u čijem srcu nema mjesta za nježnost, suosjećanje i milosrđe. Scrooge mrzi Božić, ne želi ga provesti s obitelji svog nećaka, a svom potplaćenom zaposleniku pristaje dati slobodan dan samo zato što je takav običaj. A onda se dogodi nešto posve neočekivano... Scroogeu u posjet dolazi duh njegovog pokojnog poslovnog suradnika - upozorava ga da promijeni svoj život i najavljuje mu posjete trojice duhova: duha prošlih, sadašnjih i budućih Božića.


[OPŠIRNIJE]Snježni Google
Administrator / datum: 18. 12. 2011. 10:48

Ukucajte u najpoznatiju tražilicu Google rečenicu "Let it snow" (Neka sniježi) i promotrite što će se zbiti. Ostavite ju otvorenu neko vrijeme :)


[OPŠIRNIJE]Najljepše božićne priče
GORAN PODUNAVAC / datum: 16. 12. 2011.

Ima li čega boljega za čitati u ovo predbožično vrijeme negoli božićne klasike svih vremena... Stoga, u ove hladne dane, "zavalite" se u topli naslonjač doma svoga i uživajte u pričama vrsnih pričopričalica poput Selme Lagerlof, Ivane Brlić-Mažuranić, Hans Christin Andersena, Dostojevskog, Gogolja, Gjalskog, Daudeta, Čehova, Brechta, Capotea te Miljenka Jergovića.. Napominjemo kako bi ova knjiga mogla biti i baš onaj idealan dar kojega se nikako ne možemo dosjetiti :)


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju