preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676844
Danas: 93
Eko škola

Facebook škole

Šumska mitologija
Lipa - sveto drvo starih Slavena
GORAN PODUNAVAC / datum: 29. 9. 2011. 18:17

Prema staroslavenskoj legendi – zaštitnica doma. Mirisna, sjenovita, medonosna, ljekovita. Lipa je sveto drvo starih Slavena; koristili su je za obnavljanje vatre i kao lijek za mnoge bolesti. Veliki broj topografskih imena vezanih za ovo drvo (Lipovica, Lipolist, Liplje…) pokazuje da je nekada na našim prostorima lipe bilo mnogo više i da je poštovanje prema njoj bilo vrlo izraženo. Cvjetanje lipe počinje krajem prve dekade svibnja i traje sve do početka srpnja, stoga se i sam mjesec naziva lipanj. . Ovako dug period cvjetanja nema nijedan rod šumskog drveća, što je od velikog značaja, obzirom da je cvijet svih vrsta lipe medonosan i ljekovit.


[OPŠIRNIJE]Afrička mitologija i šume
REBEKA FOKI DOLORES KRENEK / datum: 28. 9. 2011. 15:47

Većina tradicionalnih afričkih religija se temelji na politeizmu. Njihova božanstva su često grupirana u obiteljske veze. Gotovo svaka kultura priznaje vrhovnog boga koji je obično povezan sa nebom. Narodi Zapadne Afrike glavnog boga nazivaju Amma ili Olorun, a Istočni narodi Mulungu. Najznačajnija bića srednje i južne Afrike su Zemlja, Sunce, Mjesec i Ocean, a u Zairu i Šuma.


[OPŠIRNIJE]Tajanstvena šumska bića slavenske mitologije
IVONA KARAS / datum: 10. 9. 2011. 12:09

Kako smo vam već pisali i o bogovima i bićima slavenske mitologije i svetom stablu, moramo vas još upoznati i s nekim mitološkim slavenskim bićima koja su bila (i jesu) povezivana sa šumama. Šume su bila (i jesu) tajanstvena mjesta o kojima je čovjek uvijek htio znati više i često zbog njihove nedokučivosti i tajanstvenosti, pa i straha koji su izazivale u običnoga puka, ondje su smještavana kojekakva čudnovata bića s posebnim sposobnostima. Pogledajmo pod opširnije nešto o njima.

 

[OPŠIRNIJE]Sveto stablo
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 6. 9. 2011. 20:27
sveto stablo

Mitsko stablo, sveto stablo ili stablo života ili svijeta jest motiv preko koje su stari Slaveni pojmili simbolizam svijeta. „U najstarijem slavenskom sloju stablo svijeta je iva ili rakita, potom hrast ili dub, a u najmlađem bor ili jela." Mitsko je stablo podijeljeno na tri djela, a „tri dijela drveta jesu nebeski, zemaljski i podzemni svijet“. Gornji je dio obično imao zlatnu granu (suhu granu drveta) i pripadao je nebeskom svijetu, gromovniku Perunu koji u obličju ptice, najčešće orla, sjedi na najvišim granama. Deblo simbolizira zemaljski svijet i pripadalo je narodu, a podzemni dio – korijenje, pripalo je božanstvu podzemlja. Iz podzemlja izvire voda, a dolje, u vodi, mjesto je Velesu kojega osim uz seljake i stoku, vezujemo i uz boleštinu i smrt.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju