preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676919
Danas: 25
Eko škola

Facebook škole

Šumska povijest našega kraja
Busiklica - nekadašnja vlastelinska šuma Belja
Martina Vidak / datum: 30. 9. 2011. 12:04

Danas će skoro svaki putnik koji kani prijeći hrvatsko-mađarski granični prijelaz Duboševica-Udvar proći i kroz šumu Busiklicu. Busiklica je nekada bilo puno veća i važno mjesto gotovo svih povijesnih razdoblja otkada nam je na ovim prostorima poznat organizirani život.


[OPŠIRNIJE]Kneževački perivoj - spomenik parkovne arhitekture
ADRIJANA KALČIĆ / datum: 29. 9. 2011. 12:47

Više se baranjskih naselja može pohvaliti dvorcem, no malo kojem i perivojem uz dvorac koji je stariji od dvijesta godina i koji je proglašen spomenikom parkovne arhitekture zbog samog oblika, ali i zbog raznolikih vrsta drveća koja su u njemu očuvana.

Sadnja drveća i brojnih vrsta voćnjaka započela je 1814. godine, a započeo ju je nadupravitelj Belja Antun plem. Wittma. Četiri godine kasnije zasađene su aleje drvećem iz vlastelinskog rasadnika. Glavna aleja u osi dvorca, kao i ostale na nju okomite, daju perivoju klasicistička obilježja. Unutar pravokutnih polja, određenih alejama i stazama, stvoreni su krajobrazni parkovni prizori. Perivoj je 1976. godine zaštićen na površini od 7 hektara kao prirodna baština u kategoriji „spomenik parkovne arhitekture“. Na dijelovima perivoja izgrađena je i današnja škola sa školskim igralištima. Nekadašnji perivoj danas nosi naziv park Marije Kristine, po kćeri Marije Terezije, vlasnice beljskog vlastelinstva od 1780. do 1798. godine.

Posjetite fotogaleriju.


[OPŠIRNIJE]Najbliži nam botanički vrt
ŽELJKO PREDOJEVIĆ / datum: 21. 9. 2011. 06:56

Botanički vrt je mjesto gdje se uzgajaju biljke iz različitih krajeva svijeta. Najmoderniji su spojeni sa zoološkima, pa je biljke još ljepše promatrati. U Hrvatskoj nema zajednica botaničkog vrta i zoološkog vrta, a najpoznatiji vrt u kojem možemo promatrati biljke nalazi se u Zagrebu. Izrazito su važni za očuvanje biološke raznolikosti. Nama najbliži vrt nalazi se u 60-ak kilometara udaljenome gradu Pečuhu susjedne nam države Mađarske. U podnožju brda Mečeka, u dvorištu bivše Pedagoške visoke škole, na površini od 3,6 hektara nalazi se botanički vrt koji djeluje od 1952. godine. Zbog svoje submediteranske klime prikazuje sve više mediteranskih biljaka. Karakteriziraju ga mediteranski stjenoviti vrt, kaktusi otporni na zimu, zbirka yucca, te bambusi također otporni na zimsko vrijeme.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju