preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676849
Danas: 98
Eko škola

Facebook škole

Šumske zanimljivosti
Mali jezični savjet - bor, jelka ili drvce?
LIDIJA MARKOVIĆ / datum: 21. 12. 2014. 10:06

Skupina jezikoslovaca nas redovito na Facebook profilu časopisa Jezik redovito informira o malim jezičnim savjetima, što su nam priredili u ovo božično vrijeme pogledajte na njihovome profilu, a ovdje pročitajte savjet Sande Ham: Što smo za Badnjak okitili - bor, jelku ili drvce? Sve tri riječi označuju isto - vazdazeleno drvo - drvce, četinjaču koju o Božiću kitimo u svojim domovina ili gdje na otvorenom prostoru. U svakom slučaju ne označuju vrstu vazdazelenoga drveta - češće ni ne znamo jesmo li okitili jelku, bor ili smreku - nije ni važno, jer nam za kićenja našega bora, naše jelke ili drvca ne treba znanje iz botanike, nego samo dobre božićne volje. Sve su tri riječi uz Božić naziv za isto - običaj, a ne biljnu vrstu.


[OPŠIRNIJE]Priča o božićnom drvcu
KAROLINA GRUBIĆ / datum: 18. 12. 2013. 12:00

Bez njega Božić nam je nezamisliv, za kršćanske obitelji u cijelom svijetu ono je simbol božićnog vremena i betlehemskog događaja. Bilo kakav oblik imalo, bilo prirodno ili napravljeno čovjekovom rukom, bez obzira kako je ukrašeno, božićno drvce je božićno drvce! Izravno nas povezuje s prirodom od koje su prva drvca i stigla, s našim precima koji su na isti način uživali u njima i sa svim ljudima koji diljem svijeta danas upiru pogled u isti prizor, a povezuje nas i s budućim generacijama koje će pomno gledati u isto čudo koje se zove božićno drvce.


[OPŠIRNIJE]անտառ - šuma ?
SANJA MIŠLJENOVIĆ / datum: 30. 9. 2011. 17:57

Kako će neka druga pisma napisati riječ šuma, hm, provjerimo...

- japanski jezik

անտառ - armenijski jezik

वन - hindu

יער  - hebrejski
 
森林 - tradicionalni kineski
 
Ostatak pokušajte otkriti sami :)

[OPŠIRNIJE]Što je šuma gramatici?
MIRJANA ŠMIT / datum: 30. 9. 2011. 17:45

Riječ šuma imanica je ženskoga roda s kratkosilaznim naglaskom na prvom slogu. Prema Anićevu Rječniku hrvatskoga jezika njezino značenje je sljedeće:

 

 

 

 

1. bot. velika površina tla zasađena deblima, zajednica biljaka kojoj stabla daju osnovno obilježje [bjelogorična šuma; crnogorična šuma; nedirnuta šuma; kraj pod šumom; sjeći šumu]
2. u službi priloga u vezama riječi u značenju velike količine pojedinačnih pojmova koji se ne mogu razmrsiti ili razlučiti [šuma pojmova; šuma ideja; šuma prijedloga]

Frazeološki riješ šuma možemo upotrijebiti u sljedećim primjerima:

šuma ima uši, polje ima oči 1. u šumi kad se radi i kad se obaraju stabla sve se čuje, a na polju se vidi što se radi 2. pren. budi oprezan, jer te uvijek netko ili vidi ili čuje, pazi što radiš i što govoriš; zidovi imaju uši

 


[OPŠIRNIJE]"Naše" drvo - hrast lužnjak
IVA BUNIĆ / datum: 28. 9. 2011. 12:17

Hrast lužnjak (Quercus robur L.) je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Kora starih hrastova može narasti preko 10 cm u debljinu. Za rast su mu potrebna duboka pjeskovita i glinovita tla s visokim podzemnim vodama. Plitka i suha zemljišta nisu pogodna za njegov razvoj. Zbog toga vrlo dobro uspijeva u slavonsko-baranjskim nizinama i brežuljcima te tvori poznatu slavonsku hrastovu šumu.

 


[OPŠIRNIJE]Šumski zadatci povezivanja pojmova
REBEKA FOKI IVONA KARAS / datum: 23. 9. 2011. 15:48

Učenice sedmih razreda, Ivona Karas i Rebeka Foki, izradile su dva kviza. Zapravo, riječ je o zadatku u kojem pojmovima na lijevoj strani trebate pridružiti pojmove na desnoj strani. Kliknite na opširnije i provjerite svoje znanje o biljkama i životinjama iz šumskog svijeta. Sretno :)


[OPŠIRNIJE]Šume - prezentacija
SANJA MIŠLJENOVIĆ / datum: 21. 9. 2011. 13:23

Kliknite na opširnije i u priloženim dokumentima pogledajte prezentaciju o šumskim bogatstvima koju smo izradile na satu informatike.


[OPŠIRNIJE]Životinjsko carstvo naših šuma
REBEKA FOKI / datum: 19. 9. 2011. 15:42

Slika govori više od tisuću riječi, no za riječi ipak kliknite na opširnije! :)


[OPŠIRNIJE]Kvizovi na temu šuma :)
DOLORES KRENEK / datum: 19. 9. 2011. 15:15

Želite provjeriti svoje znanje o poznavanju šuma? Samo kliknite pod opširnije i pokažite sami sebi koliko uisitinu poznajete šumeske prostore! Vjerujemo da vam nema premca!


[OPŠIRNIJE]Naj, naj o šumama iz Guinnessove knjige rekorda
IVANA COPAK SARAH FERKOV / datum: 16. 9. 2011. 12:05

Oduvijek su nas privlačili sadržaji iz Guinnessove knjige rekorda pa smo u školskoj knjižnici još jednom prelistali tu knjigu i osvrnili se na zanimljivosti koje su povezane sa svijetom šume. Kliknite na opširnije kako biste saznali više.


[OPŠIRNIJE]Šuma
ANA PREDOJEVIĆ / datum: 12. 9. 2011. 16:54

Za svega 14 sekundi najpoznatija svjetska tražilica Google izbaci nam preko pet milijuna i šesto tisuća podataka na upit „šuma“, dok će nam engleska inačica ovoga pretraživača izbaciti i preko 760 milijuna podataka na isti upit na engleskome jeziku – forest – i to za svega deset sekundi. Svjedoči nam to koliko je šuma čovjeku i dalje važna i koliko je čovjekovo postojanje u biti povezano s ovim drevnim svetim mjestima na kojima i danas osjećamo spokoj majke nam prirode. Odlazimo se ondje odmoriti od svakodnevice i zaboraviti na trenutne nam probleme, no svakako ne smijemo zaboraviti da u tim trenutcima spokoja ne smijemo biti nemarni i ostavljati za sobom kakve otpatke ondje, već im se zahvaliti na postojanju, svježem zraku i poštivati ih.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju