preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676840
Danas: 89
Eko škola

Facebook škole

Šumske zanimljivosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mali jezični savjet - bor, jelka ili drvce?
Autor: LIDIJA MARKOVIĆ, 21. 12. 2014.

Skupina jezikoslovaca nas redovito na Facebook profilu časopisa Jezik redovito informira o malim jezičnim savjetima, što su nam priredili u ovo božično vrijeme pogledajte na njihovome profilu, a ovdje pročitajte savjet Sande Ham: Što smo za Badnjak okitili - bor, jelku ili drvce? Sve tri riječi označuju isto - vazdazeleno drvo - drvce, četinjaču koju o Božiću kitimo u svojim domovina ili gdje na otvorenom prostoru. U svakom slučaju ne označuju vrstu vazdazelenoga drveta - češće ni ne znamo jesmo li okitili jelku, bor ili smreku - nije ni važno, jer nam za kićenja našega bora, naše jelke ili drvca ne treba znanje iz botanike, nego samo dobre božićne volje. Sve su tri riječi uz Božić naziv za isto - običaj, a ne biljnu vrstu.


Ipak, ima nas koji razlikujemo bor od jelke i koji svoje božićno drvce razvrstavamo i prema vrsti i vodimo računa o tom hoćemo li za Božić bor ili jelku. Evo što nam o tom kaže naš književnik, Matko Marušić u svoj knjizi Medicina iznutra:"Jer u stara su se vremena uvijek kitili borovi, a ne jelke... A moj brat i ja, jako podržani mamom, uvijek smo prigovarali ocu što za Božić kupuje bor a ne jelku, jer nama se jelka činila mnogo ljepšom, pravilnijom i zelenijom i jačih grana koje je lakše okititi. A tata nije mario za naše želje, nego je uvijek donosio bor, a mi smo mislili da je to zato što su borovi jeftiniji, jer njih je malo tko više kupovao, ljudi su kitili jelke, jer jelke... a bor je donosio ne zato što je jeftin, nego zato jer je bor."

Možemo domišljati što je starije i bolje bor ili jelka, i dok mi tako domišljamo, stiže nam američko christmas tree skupa s djedicom u crvenom haljetku i zauzme položaj rodnoga naziva za naš božićni bor i našu božićnu jelku.

Borovi i jelke odjednom se stali nazivati božićnim drvcem, sve češće, a Hollywoodski sladunjavi christmas filmovi drže nas uz TV, prepuni kadrova blještavih i ogromnih i prekićenih christmas tree, pa odmah i mi imamo božićna drvca.

A naši borovi i jelke? 

Savjet napisala: Sanda HamIzvor: http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#!/notes/casopis-jezik/mali-jezicni-savjet-bor-jelka-ili-drvce/189147724434160


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju