preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnje izvješće o provedbi ZPPI za 2016. godinu, nalazi se u privitku.

Financijsko poslovanje

Priloženi dokumenti:
PRAVILNIK - JEDNOSTAVNA NABAVA.pdf

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatska enciklopedija

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1676840
Danas: 89
Eko škola

Facebook škole

Šumske zanimljivosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naj, naj o šumama iz Guinnessove knjige rekorda
Autor: IVANA COPAK, SARAH FERKOV, 16. 9. 2011.

Oduvijek su nas privlačili sadržaji iz Guinnessove knjige rekorda pa smo u školskoj knjižnici još jednom prelistali tu knjigu i osvrnili se na zanimljivosti koje su povezane sa svijetom šume. Kliknite na opširnije kako biste saznali više.


NAJVIŠE ŽIVUĆE ŠUME    

                 

Obalnu crvenu sekvoju (Seqoia sempervieres) otkrili su Amerikanci Chris Atkins i Michael Taylor u nacionalnom parku sekvoja u američkoj saveznoj državi Kaliforniji 25. kolovoza 2006. Nazvalisu je Hiperion, po grčkom bogu. Drvo je trenutačno visoko 115,5 m, što je otprilike 2,5 puta više Kipa slobode u New Yorku. 

NAJRIJEĐA VRBA

Bjelogorične vrbe rastu diljem sjeverne polutke. Međutim, jedna vrsta, vrba Tarragones (Salix tarraconensis) smatra se kritično ugroženom i poznata je samo s nekoliko raštrkanih staništa od po 10 do 40 primjeraka između Castellona i Tarragone u Španjolskoj.

NAJSTARIJA TISA
Najstarije stablo tise na svijetu primjerak je obične tise (Taxus baccata) koji raste u dvorištu župne crkve Sv. Digaina u Llangernywu u Sjeverno Walesu.Procjenju je se da je star 4000.godina
 
NAJSTARIJI ČEMPRES
Stablo čempresa (cupressus sempervirens) zvamo sarv-e-aberkooh ili zoristarijanskih sarv, turistička je atrakcija u n abarkahu u yazdu z iranu.smatra se da je starije od 4000. g. i proglašeno nacionalnom spomenikom.
 

NAJVIŠE GODOVA      

             

Primjerak planinskog bora (Pinus longaeva) piznat kao Prometej, posječen 1963. na Mount Wheeleru u američkioj saveznoj državi Nevadi, imao je rekordan broj 4867 godova. Drvo je raslo na visini od 3000 m u vrlo teškim uvjetima. U tako oskudnom okružju, drveće raste  vrlo polako i stvara godove svake godine, pa je vjerojatno da je Prometej bio star oko 5200 godina, što je najstarije ikada zabilježeno drvo.

NAJVEĆE ŠUME                     

Najveća crnogorična šuma zauzima površinu od 4 milijuna km2 u sjevernoj Rusiji, između 55°  sjeverne geografske širine i arktičkog kruga. Za usporedbu, najveća tropska šuma je amazonska prašuma koja pokriva otprilike 6,5 milijuna km2. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju