preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Školski obrok 3

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnja izvješća o provedbi ZPPI za 2016., 2017. i 2018. godinu, nalaze se u privitku.

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1729369
Danas: 74
Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
5. studenog - Svjetski dan romskog jezika
Autor: Administrator , 7. 11. 2020.

Svjetski dan romskog jezika obilježili smo u našoj školi kroz različite aktivnosti koje su s učenicima u Popovcu i Kneževu provele knjižničarka Marijana Kuna i učiteljice Hrvatskog jezika - Lidija Marković, Silvija Švelinger i Samanta Velemirović.

O važnosti romskog jezika učenici su se upoznali prezentacijom naše knjižničarke, heurističkim razgovorom s učiteljicama Hrvatskog jezika te izradom panoa. Učenici su čitali zanimljive slikovnice, prvo na hrvatskom, a zatim su se okušali i u čitanju na romskom jeziku. Nakon toga su poslušali zvučne zapise na romskom jeziku. Također, poslušali smo i romsku himnu te upoznali učenike s romskim tradicijama, običajima, kulturom i glazbom.

Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH "Kali Sara". Kao datum obilježavanja odabran je 5. studenog u čast na dan na koji je 2008. godine objavljen prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Već sljedeće godine, na isti dan, održan je Prvi simpozij o romskom jeziku te je predstavljena Povelja i Deklaracija simpozija koji su potpisali svi sudionici. Važno je naše učenike upoznati s važnošću popularizacije romskoga jezika, očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta te boljem međusobnom razumijevanju svih ljudi.

Različitost je bogatstvo!

Više fotografija pogledajte OVDJE.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju