preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Školski obrok 3

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnja izvješća o provedbi ZPPI za 2016., 2017. i 2018. godinu, nalaze se u privitku.

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1734144
Danas: 2
Leksikon mitologija


Glagoljica

Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zaboravljeni cvijet
Autor: ŽELJKO PREDOJEVIĆ, 7. 3. 2015.

Do prije dvadesetak godina nije bilo razmišljanja oko darivanja za Dan žena, nezaobilazan je bio crveni karanfil. Danas ovaj cvijet rijetko vidimo gdje i za kupiti, a kamoli u nekim lijepim buketima namijenjenim nekoj majci, supruzi, djevojci na dar. Razlog je tome što je isti zbog svoje specifične crvene boje bio važan simbol socijalističke ikonografije, te je nakon pada režima postao prilično nepopularan i zapostavljen u cvjećarstvu, a ostala simbolika vezana uz ovaj cvijet nepravedno je zanemarena.


Poput zimske ljepote, čari mirisnog karanfila otkrivaju se kad ga pomno proučite. Bijeli karanfil znači prijateljstvo, ružičasti romantiku, a crveni ljubav. U staroj Grčkoj karanfil je bio simbol naklonjenosti bogova, a doslovan prijevod s grčkog glasi 'božanski cvijet'.

Zbog česte lingvističke zamjene ovog cvijeta sa začinom koji nazivamo karanfilić/klinčić, karanfilu su se kroz povijest često pripisivali simboli vezani uz oblik i svojstva ovog začina. Pa tako, budući da karanfilić/klinčić oblikom podsjeća na čavao, crveni je karanfil u kršćanstvu postao simbol raspela i povezan s činom žrtvovanja, milosti i ljubavi, a bijeli simbol Marijine čistoće i ljubavi. Kao efikasan afrodizijak, karanfil je na Istoku smatran simbolom ljubavi, a dolaskom u Europu postaje simbol zaručnika i ljubavne naklonosti. Posebno se ovo odnosi na ružičaste karanfile. Spomenuti začin u Europi je zbog svoje skupoće bio dostupan samo plemstvu. Ta mu je činjenica pripisala simboliku bogatstva i oholosti. Danas se karanfilu pokušava vratiti nešto od stare simbolike.Izvor: http://www.fotke.hr/s-64015-cvijet-sijecnja.aspx


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju