preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login
Tražilica

Školski obrok 3

Naš školski grb

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1796854
Danas: 2
Eko škola

Facebook škole

vijesti
Videosastanak s učenicima iz Belog Manastira
Martina Vidak / datum: 27. 5. 2022. 13:10

Na satu Informatike učenici drugog razreda OŠ Popovac obogatili su svoje iskustvo u radu s računalima videopozivom s učenicima četvrtog razreda OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir i njihovom učiteljicom Natašom Solina. Prije samog videopoziva učenici su saznali koji su to najpoznatiji programi koje možemo koristiti za videopoziv i kako se trebamo ponašati tijekom videopoziva, a pripremili su i nekoliko pitanja koje su postavili svojim novim prijateljima.

Učenici belomanastirske škole ugodno su nas iznenadili svojim pozdravom, predstavljanjem, zanimljivom i izvrsno uvježbanom koreografijom plesne točke. Nakon videopoziva učenici su svoj doživljaj videopoziva opisali crtežom, a svi emotikoni su bili vedri. Ovim putem zahvaljujemo se četvrtašima i njihovoj učiteljici Nataši na vrlo ugodnom druženju. Aktivnost je dio eTwinningovog projekta Pet koraka do istine 2022. Više fotografija pogledajte na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]Biljke u Bibliji
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 25. 5. 2022. 17:10

Učenici petih razreda iz Popovca i Kneževa, priključili su se cjelogodišnjem eTwinning projektu "Biljke u Bibliji". Svrha projekta je detaljnije proučavanje Biblije i biljaka koje se u njoj spominju, izrada plakata, prezentacija i drugih medijskih sadržaja o novim saznanjima, sadnja nama dostupnih biljaka te izrada proizvoda od istraženih biljaka.

1. Na samom početku nastavne godine, naši učenici su se upoznali s ciljevima i aktivnostima projekta, ispunili anketu te odmah prionuli na rad.

2. Uredili su kutke za projekt u svojim učionicama. Slučajnim odabirom su dobili po jednu biljku, razvrstali ju u pripadajuću skupinu (voće, povrće, začinsko ili ljekovito bilje). Započeli su s istraživanjem o porijeklu, upotrebi biljke u svakodnevici, zanimljivostima i  biblijskom mjestu gdje se biljka spominje te izradili plakate. 3. Uslijedila je najukusnija aktivnost projekta: istraživanje recepata manje ili više poznatih, u kojima se koristi njihova biljka, izrađivanje raznovrsnih slanih i slatkih proizvoda, kušanje uz čaj i dijeljenje iskustava o dosadašnjim saznanjima.

Na zanimljiv način učenici su se upoznali s mnogovrsnim biljkama u Bibliji: maslina, ružmarin, datulja, kadulja, menta, komorač, crni kim, orah, pšenica, jabuka, šipak, smokva itd. te uživali u mirisma i okusima istih. Više fotografija pogledajte na ovoj poveznici.


[OPŠIRNIJE]Sretan vam Dan eTwinninga!
Administrator / datum: 9. 5. 2022. 15:41

U Osnovnoj školi Popovac Dan eTwinninga slavimo već nekoliko dana, a naši učenici razredne nastave iz PŠ Kneževo čestitku su uputili svima otpjevavši njima izuzetno dragu baranjsku pjesmu. Osim videokonferencije s učenicima zagrebačke Osnovne škole Zapruđe, učenici predmetne nastave su s partnerskim školama u projektu "Pet koraka do istine" podijelili kako izgleda njihova škola budućnosti. Njihove uratke možete pogledati u ovoj kolekciji.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Silvija Švelinger / datum: 22. 4. 2022. 13:00

"Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja." - Goethe

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje, a sve je počelo u SAD-u. Nakon što je u siječnju 1969. došlo do izlijevanja nafte u Santa Barbari, zbog čega je uginulo više od 10.000 morskih lavova, ptica, tuljana i dupina, senator Gaylord Nelson pokrenuo je niz velikih ekoloških prosvjeda diljem države. Priroda treba biti naša inspiracija i nadahnuće i trebamo ju čuvati jer teško je naći dobar planet.

I u našoj se školi tradicionalno obilježava Dan planeta Zemlje. Različitim aktivnostima učenici i učitelji dali su svoj doprinos u podizanju svijesti o nužnosti očuvanja našeg planeta.

Geografija → učenici 5. i 7. razreda u Kneževu te 6. razreda u Popovcu s učiteljicom Silvijom Švelinger izrađivali su karte svijeta metodom gužvanja papira. Od gužvanih papirića načinili su kontinente koje su zalijepili na papire i potom ih obojali. Predivne karte svijete sada krase naše škole.

Kreativna radionica → predvođeni učiteljicom Martinom Vidak, učenici kreativne radionice  odlučili su više pažnje posvetiti našem planetu Zemlji te su iskoristili stari, trošan i dotrajao globus i odjenuli ga u novo ruho! Vrijedno su izrađivali krugove, cvjetiće, lišće, leptire... Učiteljica ih je lijepila na globus koji je iz tjedna u tjedan bivao sve ljepši! Rezultat ogromnog truda učiteljice i učenika možete vidjeti na fotografijama. Mi se oduševljeni novim izgledom globusa i kreativnošću koja je pokazana!

Hrvatski jezik → na nastavi Hrvatskog jezika, uz pomoć učiteljice Lidije Marković i knjižničarke Marijane Kune, učenici su uredili školski pano te se na taj način podsjetili važnosti očuvanja planeta Zemlje.

→ naši mlađi učenici su sa svojom učiteljicom Daneilom Hmurom izradili plakat na temu zaštite Zemlje te su pod nastavom Hrvatskog jezika proučavali dječje časopise tražeći tekstove o očuvanju i važnosti Zemlje, a izuzetno vrijedni bili su i učenici s učiteljicom Ankicom Ostojić  koji su kroz različite aktivnosti koristeći razne metode dali svoj veliki doprinos ovom važnom danu.

Ekolozi → vrijedne Kneževčanke 5. razreda organizirale su s učiteljicom Anom Kolund čišćenje omiljenog nam parka kojim uvijek rado prolazimo, petaši i sedmaši u Popovcu izradili su prekrasne plakate te su sadili maćuhice i očistili dječje igralište preko puta škole.

Aktivnosti smo predstavili školama partnerima u eTwinningovom projektu “Živimo zeleno / Living greenly”.

Pogledajte fotografije naših vrijednih učenika i ne zaboravite “Priroda je velika, a čovjek malen!” - ČUVAJMO JU!


[OPŠIRNIJE]Prve videokonferencije učenika petih razreda
Administrator / datum: 6. 4. 2022. 16:10

Zahvaljujući eTwinningovom projektu "Pet koraka do istine" učenici petih razreda Osnovne škole Popovac povezali su se sa svojim vršnjacima.

Tijekom videokonferencije petaši iz Kneževa su predstavili sebe i svoju školu učenicima Osnovne škole Drenje, dok su petaši iz Popovca imali školski sat s učenicima dviju osječkih škola - Osnovna škola Ljudevita Gaja i Glazbena škola Franje Kuhača.

Naši učenici su pripremili interaktivno predavanje o fenomenu akronomski nazvanog FOMO (engl. fear of missing out), koji se prevodi kao “strah od propuštanja”. Naime, djeca i mladi iz straha da ne bi propustili neki događaj na društvenim mrežama stalno provjeravaju obavijesti koje im pristižu na njihove profile ili u komunikacijske grupe.

Od svojih vršnjaka iz osječke Osnovne škole Ljudevita Gaja saznali su sve o YouTuberima i zašto su mnogima idoli, koje su prednosti i nedostatci te društvene mreže, naučili što je prikriveno oglašavanje, ali i otkrili savjete za uspješno vođenje YouTube kanala.

Flautistice Ana i Lucija su izradile prezentaciju o kritičkom mišljenju i predstavile rezultate istraživanja provedenog u Glazbenoj školi Franje Kuhača. Dotakle su se i hejt komentara koji su nažalost sve više pristuni u virtualnom svijetu.

Ususret Danima medijske pismenosti, učenici iz Srbije i Hrvatske nastavljaju izrađivati materijale za zajednički e-časopis o medijskoj pismenosti i dezinformacijama. Prvi broj moći ćete prelistati krajem svibnja ove godine.

Učenici su se marljivo pripremali za videokonferenciju, a školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj Goran Podunavac obećali su im još susreta s drugim školama kako bi nastavili razvijati svoje prezentacijske, jezične, komunikacijske, digitalne i multikulturalne vještine.


[OPŠIRNIJE]Prometni znakovi u našem mjestu
DANIELA HMURA Marijana Kuna / datum: 23. 3. 2022. 19:28

Učenici i učenice 1. i 3. razreda matične škole Popovac u ponedjeljak su bili na izletu u prirodi kako bi poželjeli dobrodošlicu proljeću. Vozili su se u vatrogasnom vozilu vezani sigurnosnim pojasom, putem su uočavali prometne znakove i ponavljali njihovo značenje. Nakon kratke vožnje po mjestu zabavili su se igrama s loptom na osunčanoj livadi u blizini mjesnog svetišta. Navedene aktivnosti su dio eTwinningovog projekta Promet i ja. Više fotografija možete pogledati na ovoj poveznici!


[OPŠIRNIJE]Žene u znanosti i sportu
Administrator / datum: 8. 3. 2022. 17:48

Cijelu nastavnu godinu provodimo zanimljive aktivnosti u eTwinningovom projektu "International Women in Science Day III" kako bismo se posvetili pametnim, snažnim i divnim ženama u znanosti i sportu.

Učenici u suradnji s partnerskim školama izrađuju postere, prezentacije, naslovnice knjiga, snimaju videozapise i druge materijale, a mali dio smo objavili u ovoj kolekciji.

Aktivnosti s učenicima provode sljedeći učitelji: Mateja Beck, Ana Kolund, Darija Šimašek, Marijana Kuna, Martina Vidak, Vladimir Bukalo i Goran Podunavac.


[OPŠIRNIJE]Nezaustavljiva bujica ljubavi
GORAN PODUNAVAC / datum: 4. 3. 2022. 19:04

U nevjerici na ekranima i društvenim mrežama pratimo kako se u Europi događa nešto za što su mnogi mislili da se nikako ne može dogoditi u 21. stoljeću. Našom e-knjigom 📙 "Nezaustavljiva bujica ljubavi" pozivamo na mir, nenasilje, humanost i solidarnost! ❤️


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Dan ružičastih majica u našoj školi
Administrator / datum: 19. 2. 2022. 07:43

Naša škola tradicionalno zadnje srijede u veljači obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat kao Dan ružičastih majica. S obzirom na to da u vrijeme navedenog Dana učenici neće biti u svojim školama jer će imati drugi dio zimskog odmora, naši učenici i djelatnici uključili su se u ovu akciju i odjenuli ružičaste majice tijekom ovog tjedna.

Osim odijevanja ružičaste majice, učenici su sa svojim učiteljima i razrednicima imali poučne aktivnosti – predavanja, radionice, izrade plakata i slično, na kojima su naučili nešto više o samom Danu ružičastih majica i povodu za njegovo obilježavanje.

Učiteljica Ana Predojević pripremila je za svoje učenike u Branjini radionicu Naše dobre i loše osobine. Učenici su osvijestili koje osobine imaju dobri prijatelji te na koje su svoje osobine ponosni, a na koje nisu i što bi mogli napraviti da te osobine poprave. Prijateljima su govorili koja im se osobina kod njih sviđa/ne sviđa te su svoje mišljenje objasnili na primjeren način.

Učiteljica Lidija Štimac je za svoje učenike u Kneževu pripremila prezentaciju i upoznala ih s vrstama i oblicima nasilja s ciljem prepoznavanja različitih oblika vršnjačkog nasilja kako bi ga mogli prepoznati i pravilno reagirati na njega. Jedna od aktivnosti za učenike bila je i dizajnirati ružičastu majicu, koju je trebalo ukrasiti porukom nenasilja.

Učenici 7. razreda iz Popovca razgovarali su s učiteljicom Anelom Pejić o vršnjačkom nasilju. Nakon što su napisali poruke ohrabrenja na njemačkom jeziku i ukrasili razredni pano, uslijedila je radionica Pisanje na leđima. Učenici su osvijestiti važnost i težinu riječi koje izgovore/napišu jedni o drugima i kako se netko zbog toga osjeća. Cilj uspješno provedene radionice bio je razvoj empatije i dobrog ponašanja među učenicima te osnaživanje učenike u razvoju samopouzdanja i sigurnosti oko sebe. Svi su se jednoglasno složili: "Neka dan ružičastih majica bude ne samo na današnji dan, nego svaki dan!"

Učenici mlađeg uzrasta područne škole Kneževo na satu Vjeronauka su ispisivali teške riječi koje više nikad ne žele čuti te ih bacili u stari papir. Upoznati su s poviješću obilježavanja ovog dana, osmišljavali su moguće priče na tu temu, sadržaje ponovili igrajući društvenu igru te ispisivali riječi koje biraju umjesto nasilja. Učenici starijeg uzrasta su upoznati s poviješću nastanka ovog dana te raznim oblicima nasilja. Sadržaje su ponovili igrajući kviz, osmišljavajući pozitivne poruke koje su dizajnirali kao postere u digitalnom alatu Canvi. Vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin je navedene aktivnosti predstavila školama partnerima u eTwinningovom projektu Dan ružičastih majica 2022.

Više fotografija pogledajte ovdje!

Web novinari


[OPŠIRNIJE]S eTwinningom kroz zelenu tranziciju
Marijana Kuna / datum: 19. 2. 2022. 07:00

Ekoprojekti su obogatili naš školski kurikulum i viziju ekoškole, a pomoću njih dodatno potičemo volonterski, društveni, praktični i kreativno-stvaralački rad, kao i aktivno sudjelovanje učenika u ekološkim aktivnostima škole i lokalne zajednice.

Sudjelujući u projektima učenici stječu navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.

Na webinaru S eTwinningom kroz zelenu tranziciju primjere dobre prakse iz naše škole je predstavio učitelj informatike Goran Podunavac.


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2022.
GORAN PODUNAVAC Marijana Kuna / datum: 13. 2. 2022. 20:59

Dan sigurnijeg interneta jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače.

Sati razrednika i Informatike cijeli su tjedan u našoj školi bili u znaku poučnih i zanimljivih aktivnosti o sigurnom i odgovornom korištenju interneta, koje su osmisli i proveli s učenicima od 1. do 8. razreda sljedeći učitelji: Mateja Beck, Daniela Hmura, Marijana Kuna, Mirjana Pralica, Ankica Ostojić, Goran Podunavac, Željko Predojević, Lidija Štimac, Suzana Vencl, Martina Vidak i Ivana Vrbek Mesić. Detaljnije proučite u našoj e-knjizi.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan bolesnika
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 11. 2. 2022. 16:17

Učenici koji polaze dodatnu nastavu iz Vjeronauka, obilježili su Svjetski dan bolesnika. Njegovo utemeljenje pronašli su u svetkovini Majke Božje Lurdske čije je svetište  poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima.

Nakon što su geografski smjestili grad Lourdes, proučili su povijest svetišta i razloge njegovog nastanka. Osvijestili su važnost suosjećanja kao i veliku ulogu medicinskog osoblja i članova obitelji koji brinu za oboljele. Osmišljavali su i pisali pisma podrške bolesnicima.

Kako ne bi sve ostalo na lijepim saznanjima i proučavanjima, učenici naše škole već tjednima posjećuju svoje stare i nemoćne te im prave društvo i konkretno pomažu u kućanskim poslovima.

Misao vodilja bile su im Isusove riječi zapisane u Svetom pismu: "Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Mr 25, 45)

Svoj rad predstavili su školama partnerima u eTwinningovima projektima VolontirAJMO i Na putu dobrote. Više fotografija pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Svestrani i kreativni eTwinneri Osnovne škole Popovac
Marijana Kuna / datum: 10. 2. 2022. 17:50

Prošlotjedna tema serije webinara Kava s eTwinningovim ambasadorima bila je eTwinning kreativan i svestran, a učitelj informatike Goran Podunavac predstavio je dio projektnih aktivnosti iz naše Škole.


[OPŠIRNIJE]Sve je spremno za još jednu Noć muzeja
Administrator / datum: 22. 1. 2022. 12:44

Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja bit će održana 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima - online i tamo gdje je to moguće 'uživo', uz prigodnu temu "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".

Drugu godinu zaredom Osnovna škola Popovac sudjeluje u službenom programu. Sa školama partnerima u sklopu eTwinningovog projekta Virtual Museum Night 2022 izrađena je i mrežna stranica projekta na kojoj su učenici razmijenili brojne ljubavne priče i legende te ih prezentirali kroz razne kreativne uratke - filmove, stripove, glazbu.

Pozivamo vas na virtualno druženje kada ćemo predstaviti sve priče i upoznati vas s kulturnom i prirodnom baštinom zemalja sudionika projekta. Šećer za kraj bit će originalni recept za tortu koji je nastao inspiriran navedenim projektom.


[OPŠIRNIJE]Crveno, zeleno, uvijek dobro pazi!
Administrator / datum: 18. 1. 2022. 18:54

Učenicima 1. i 3. razreda utorak je bio ispunjen aktivnostima vezanim uz eTwinning projekt Promet i ja. Učenici su ponijeli svoje autiće pa su se igrali na školskom tepihu koji izgleda kao splet prometnica. Kod kuće su izradili prometne znakove koje su mogli vidjeti u svome selu. Osim igranja s učiteljicom Danielom Hmura naučili su pjevati pjesmu "Semafor" i poslušali školsku knjižničarku Marijanu Kuna koja je čitala pjesme i priče hrvatskih dječjih pisaca o prijevoznim sredstvima. Fotografije i videozapise pogledajte OVDJE!


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Svjetski dan smijeha
ANKICA OSTOJIĆ / datum: 10. 1. 2022. 15:41

U sklopu eTwinning projekta “Dječja mašta može svašta” učenici 4. razreda obilježili su Svjetski dan smijeha.

"Smijte se što više jer osmijeh otvara sva vrata."

Svjetski dan smijeha je 1998. godine utemeljio indijski liječnik Madan Katarie. Obilježava se čak dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja.

Dobro je poznato da je smijeh pravi lijek za sve naše boljke - od najsitnije brige do većih problema. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivih stvari koje možda niste znali o smijehu.

Smijeh je nevoljna reakcija na određene vanjske ili unutarnje podražaje. Smijeh mogu pobuditi aktivnosti poput škakljanja, humorističnih priča ili misli u određenoj situaciji.

Naučili su da postoje različite vrste smijeha.
Grohotni smijeh – često privlači pozornost
Cerekanje - slično kokodakanju znači uživanje u tuđoj nevolji
Roktanje – smijeh onih koji sebe smatraju superriornima
Smijeh iz trbuha - smijeh onih koji se prijateljski smiju
Podsmijeh - smijeh bezosjećajnih nezrelih osoba
Smijeh u bradu – smijeh povućenih osoba

Čitali su zanimljivosti o smijehu.
20 sekundi intenzivnog smijeha u tijelu i mozgu proizvodi učinak jednak trominutnom vježbanju.
Odrasli se dnevno smiju oko 17 puta, dok se mala djeca nasmiju i do 300 puta dnevno!
Zato se, ako se želimo osjećati potpuni i sretni, treba smijati što češće.
Nakon istraživanja zaigrali smo nekoliko igara u kojima smo se dobro nasmijalii, naravno i ispričali smo nekoliko smiješnih viceva.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.


[OPŠIRNIJE]eTwinnig projekt GRAD TO SMO MI!
Silvija Švelinger / datum: 10. 12. 2021. 12:24

Ovoga tjedna završen je eTwinning projekt Grad to smo mi! u kojem je sudjelovalo 26 škola s područja Republike Hrvatske, uključujući i našu školu koju su predstavljali učenici sedmog i osmog razreda Dario Kramar, Iva Osonjački, Dora Knez, Lucija Bajus, Vanja Babić, Karla Leskovar i njihova mentorica Silvija Švelinger.

Ovaj eTwinning projekt pokrenut je zbog neizrecive zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su branili Hrvatsku, radi dostojne svečane tišine uz Dane sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara i Škabrnje, to uz 30. obljetnicu posebno bitnoga dana 18. 11. 1991. zbog čega je odlučeno da se proglasi službenim državnim praznikom.

Na početku projekta mapirali smo našu školu na Google zemljovidu te krenuli u čarobnu atmosferu odavanja počasti herojskom gradu Vukovaru.

Kroz projekt naši su učenici prošli kroz jedno izrazito poučno i nezaboravno iskustvo. Stekli su nova poznanstva, surađivali s drugim školama, izrađivali aktivnosti za druge učenike i rješavali zadatke drugih učenika.

Posebno nas se dojmila Virtualna večer poezije i proze o Vukovaru gdje su učenici naše i partnerskih škola krasnoslovili najljepše vukovarske priče i stihove.

Ono što je učenike posebno zainteresiralo bila je aktivnost pod nazivom Vukovarska slagalica – svaka je škola dobila temu koju je trebala istražiti (Križ na Dunavu, Dvorac Eltz, Vučedolska golubica, Vukovarski vodotoranj, Franjevački samostan u Vukovaru, Lavoslav Ružička, Orion, Djevojčica u plavom kaputiću, Geografski položaj Vukovara, Vukovarska bitka, Ovčara, Blago Zadro, Pavao Pavličić). Za svoje su suradnike učenici izradili vrstu vrednovanja kao provjeru koliko su naučili o određenoj temi te su na taj način brojne škole ostvarile suradnju.

Bilo je tu još puno različitih aktivnosti, a kao rezultat uloženog velikog truda svih učenika i njihovih mentora, zahvaljujući odličnoj suradnji, kao rezultat ovog projekta nastala je izuzetno zanimljiva, poučna, dirljiva i bogata materijalima interaktivna e-knjiga Grad to smo mi! koju možete prelistati na OVOJ poveznici i vidjeti rezultate projekta kojemu su pristupili s ljubavlju.


[OPŠIRNIJE]Uvodne aktivnosti eTwinningovog projekta Virtual Museum Night 2022.
GORAN PODUNAVAC Marijana Kuna / datum: 25. 11. 2021. 15:19

Učenici predmetne nastave Osnovne škole Popovac sudjeluju u eTwinningovom projektu Virtual Museum Night 2022.

Jedna od uvodnih aktivnosti za učenike bila je pronaći ljubavnu priču ili legendu iz svoje zemlje koje su razmijenili s učenicima drugih škola.

Nakon upoznavanja na Padletu i izrade loga projekta, započeli su s otkrivanjem priča iz osam europskih zemalja, a što sve stvaraju inspirirani ovim pričama i kako nam nove tehnologije pomažu u očuvanju baštine, moći ćete pogledati na manifestaciji Noć muzeja 2022.

Prelistajte e-knjigu jer sudbine ljubavnih parova iz različitih dijelova Europe spremno čekaju na vas: https://bit.ly/vmn2022.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan ljubaznosti - 13. studenoga
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 15. 11. 2021. 09:44

I ove godine u našoj školi obilježen je Svjetski dan ljubaznosti. Učenici četvrtog razreda iz Popovca, na satima Vjeronauka, upoznali su se s pojmom ljubaznosti te osmišljavali svakodnevne situacije u kojima mogu iskazati čin ljubaznosti. U balonima su se nalazila ljubazna djela koja su odlagali u ukrasnu posudicu, a neljubazna djela odlagali u papirka.

Ljubaznost su povezali sa Zlatnim pravilom "Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima!" (Mt 7,12). Izradili su "ljubazne staklenke" u koje će tijekom narednih tjedan dana crtati ili zapisivati  djela koja su učinili te ih predstaviti jedni drugima. Svoje aktivnosti prestavili su i školama partnerima u eTwinningovom projektu Na putu dobrote 3. Više fotografija pogledajte OVDJE!

Sanja Kopunović Legetin, vjeroučiteljica


[OPŠIRNIJE]Projekt Pet koraka do istine predstavljen na godišnjoj eTwinningovoj konferenciji
Marijana Kuna / datum: 5. 11. 2021. 13:44

Dvodnevna godišnja eTwinningova konferencija “eTwinning i medijska pismenost: uključiva zajednica i inovativni IKT alati” održana je 4. i 5. studenoga 2021. u virtualnom okruženju u organizaciji Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu koja djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prvoga dana predstavljene su mogućnosti eTwinninga, održana su izlaganja na temu medijske pismenosti i dezinformacija te su dodijeljene nagrade COMET i Europska oznaka jezika.

Drugoga dana konferencije održana je serija radionica na temu medijske pismenosti te su predstavljeni Erasmus+ i eTwinning projekti u čijem je fokusu medijska pismenost.

Naš učitelj informatike Goran Podunavac predstavio je autorski eTwinningov projekt Pet koraka do istine koji je za cilj imao unaprijediti digitalne kompetencije učenika, poticati ih da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnog građanstva, kao i poučiti ih vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje kako bi znali tumačiti poruke (njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost) u različitim medijima i na temelju njih donositi odgovorne odluke.


[OPŠIRNIJE]Mala škola, a tako uspješna na raznim poljima: 12 europskih oznaka kvalitete
Administrator / datum: 29. 10. 2021. 11:37

Učenici i djelatnici Osnovne škole Popovac su u školskoj godini 2020./2021. sudjelovali u desetak eTwinningovih projekata kojima je dodijeljena nacionalna oznaka kvalitete, a sljedećim međunarodnim projektima i europska oznaka kvalitete (European Quality Label):

  • 100. dan škole Udruge Zvono 2021./ 100th day of school 2021 - učiteljice Ankica Ostojić i Ivana Vrbek Mesić
  • Dan jabuka 2020. učiteljica Ivana Vrbek Mesić i knjižničarka Marijana Kuna
  • Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021- učiteljica Ivana Vrbek Mesić
  • Ljepote moje domovine / The beauties of my homeland - učiteljica Ankica Ostojić
  • Čarobne slikovnice godišnjih doba / Magical picture books of the seasons - učiteljica Ankica Ostojić
  • Živimo zeleno / Living Greenly - učiteljice Ankica Ostojić i Ivana Vrbek Mesić te učitelj informatike Goran Podunavac
  • Me, Myself & I - vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin i učitelj informatike Goran Podunavac

Europska oznaka kvalitete se dodjeljuje samo najboljim eTwinningovim projektima i pokazuje da su rad i trud učenika i učitelja prepoznati na najvišoj europskoj razini.

Čestitamo našim učenicima i djelatnicima na ovom uspjehu i nadamo se kako će se i ostali aktivno priključiti eTwinningovoj zajednici!


[OPŠIRNIJE]Zahvalnost oblikovana u darivanje
Sanja KOPUNOVIĆ LEGETIN / datum: 28. 10. 2021. 10:39

Tijekom proteklog tjedna, obilježavajući Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, osvješćivali smo i zahvaljivali na osnovnim egzistencijalnim potrebama koje uživamo. Zahvalnost i misli bile su usmjerene na one koji ne obiluju. Zato su učenici i djelatnici matične i područnih škola prikupljali prehrambene namirnice i higijenske potrepštine za korisnike socijalne trgovine u Popovcu. Humanitarci naše škole su prikupljeno prenijeli i sortirali.

Zahvaljujemo obiteljima naših učenika koji su svojim odricanjem pomogli ovoj humanitarnoj akciji. Popunili su police socijalne trgovine artiklima, a srca naših učenika i korisnika radošću. Zajedničkim snagama i primjerom pokazali smo mladim generacijama kako je lijepo i potrebno pomagati drugima te koliku radost donosi dijeljenje. 

Svoje aktivnosti prestavili su i školama partnerima u eTwinningovom projektu VolontirAJMO

Više fotografija možete pogledati OVDJE!

Sanja Kopunović Legetin


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa: Naša iskustva tijekom prvog Erasmus+ projekta
Administrator / datum: 16. 10. 2021. 14:05

Školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj informatike Goran Podunavac pridružili su se obilježavanju ovogodišnjih Dana Erasmusa od 14. do 16. listopada.

Na eTwinning platformi održali su webinar "Kako preživjeti prvi Erasmus+ projekt" i predstavili rezultate projekta "Kids Against Plastic Pollution" te podijelili iskustva vođenja prvog Erasmus+ projekta.


[OPŠIRNIJE]Tjedni eTwinninga: Naš projekt "Pet koraka do istine" predstavljen kao primjer dobre prakse
Marijana Kuna / datum: 14. 10. 2021. 20:04

Tjedni eTwinninga od 1. rujna do 28. listopada 2021. usredotočeni su na medijsku pismenost i dezinformacije kako bi eTwinneri mogli što više naučiti o ovoj godišnjoj eTwinningovoj temi.

Učenici naše škole sudjelovali su sa svojim vršnjacima iz drugih škola u projektu "Pet koraka do istine", a rezultate njihovog rada predstavio je sedamdesetak zainteresiranih učitelja iz različitih europskih zemalja učitelj informatike Goran Podunavac, koji je ujedno i autor projekta.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt školskih knjižničara: Godina čitanja 2021.
Marijana Kuna / datum: 1. 10. 2021. 09:37

Školska knjižničarka Marijana Kuna se uključila u ovaj projekt s učenicima putnicima (od 4. do 8. razreda) koji su izabrali izvannastavnu aktivnost Mladi knjižničari kako bi pokazala kako se obilježava Godina čitanja u našoj školi.  

Učenici vole boraviti u knjižnici i sudjelovati u aktivnostima koje im se zanimljivo predstave. Smatraju da je čitanje jako važno pa se i sami osmislili plan poticanja čitanja u našoj maloj školi. Realizirati tu ideju znači osmisliti aktivnosti kako bi se i drugi priključili te širili poruku „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“. Učenici su svaki mjesec osmislili aktivnost koju će provoditi u knjižnici u suradnji s učiteljem informatike koji će im pomoći pri uporabi digitalnih alata i stvaranja novih sadržaja. S obzirom da je knjižnica središnje mjesto Tima za zabavu, razonodu i medijsku kulturu uz čitanje upoznavali su se i s društvenim igrama u kojima je potrebna mašta koju su razvili čitajući.

Učenici žele predstaviti čitanje kao zabavu, avanturu koju treba željeti, a ne osjetiti kao obavezu. Osmislili su vlastiti poruku: „Pažljivo čitaj, puno maštaj, šaroliko sanjaj, bogato pričaj!“

Cilj projekta je razvijanje čitateljskih vještina, ljubavi prema čitanju i poticanju čitanja među učenicima od najranije dobi i razvijanje vještine cjeloživotnog učenja i aktivnog čitanja.


[OPŠIRNIJE]Novi eTwinning projekt Virtual Museum Night 2022
GORAN PODUNAVAC Marijana Kuna / datum: 20. 9. 2021. 18:00

U školskoj godini 2021./2022. naši učenici sedmih razreda sudjeluju u međunarodnom eTwinningovom projektu Virtual Museum Night 2020. Osim učenika iz nekoliko hrvatskih škola, u projektu će naši učenici također ostvariti suradnju sa svojim vršnjacima iz Grčke, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske i Turske.

Uz brojne aktivnosti organizirane po mjesecima, naglasak će biti da učenici razmjen razne priče/legende poput one o Romeu i Juliji te ih predstave svojim partnerima u stripovima, videozapisima, filmovima, glazbi, umjetnosti..., a za svaku priču stvorit će se zbirke učeničkih radova. Na mrežnoj stranici projekta bit će objavljena izložba svih nastalih radova tako da će posjetitelji moći dobiti cjelokupnu sliku projekta i pogledati hvalevrijedne rezultate suradnje svih učenika.

Projekt je nastao s ciljem razvijanja vještina za timski rad, jačanja vještina kroz interdisciplinarno poučavanje, upoznavanje svoje i drugih kultura, unaprjeđenje digitalnih kompetencija te usavršavanje engleskog jezika.

Voditelji projektnih aktivnosti u našoj školi bit će školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj informatike Goran Podunavac.


[OPŠIRNIJE]Prvaši u eTwinning projektu
Marijana Kuna / datum: 15. 9. 2021. 12:30

Učenic prvog i trećeg razreda naše škole sudjelovat će u novom eTwinning projektu PROMET I JA. Školske voditeljice projekta su učiteljica Daniela Hmura i školska knjižničarka Marijana Kuna. Projekt je namijenjen djeci, učenicima koji pohađaju osnovnu školu. Iz pregršt predloženih aktivnosti oni će se moći baviti volonterskim, društvenim i proaktičnim radom, kao i uživati u izvanučioničkim aktivnostima. Aktivnim sudjelovanjem učenika u ovome projektu steći će odgovorno navigacijsko prometno ponašanje i naučiti prepoznati opasnosti kako bi ih znali izbjeći. Učenjem o prometu od malih nogu ovim projektom polaže se temelj za buduće sudjelovanje u prometu u ulozi aktivnih vozača.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju