Terenska nastava o Domovinskom ratu u Pakracu, Lipiku i Okučanima

Datum objave: 10. studenoga 2023.

Učenici osmih razreda danas su bili na terenskoj nastavi o Domovinskom ratu u Pakracu, Lipiku i Okučanima u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Cilj ovog projekta koji se provodi već nekoliko godina je proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske u sklopu kojeg djeca uče i o važnosti i značaju Pakraca, Lipika i Okučana u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

U sklopu današnjeg posjeta i terenske nastave učenici su posjetili Kusonje i mjesto  tragične pogibije osamnaestorice pripadnika 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca. Upriličen im je i prikaz kovanja slavonskog banovca, novčića koji je od 1256. do 1260. godine kovan u Pakracu, u prvoj hrvatskoj kovnica novca. Posebnost novčića je na jednoj strani prikaz kune koja je stoljećima kasnije poslužila autorima oko naziva donedavne hrvatske monete.

Uz obilazak Muzeja Grada Pakraca, učenici su posjetili i Muzej vojne i ratne povijesti gdje su  vidjeli razne eksponate vezane za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Svake godine muzej posjeti velik broj posjetitelja, te je neizostavno polazište za sve koje zanima ova tematika.

Dio programa boravka učenici su iskoristili za šetnju gradom i upoznavanjem nekoliko pakračkih znamenitosti  kao i arheološkog nalazišta, a svoj boravak završili su posjetom Lipiku i lipičkoj ergeli i Okučanima.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

Tekst/foto: učitelj Željko Predojević

Pročitajte još…

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Na sljedećem linku pogledajte detalje TRANSPARENTNOSTI. Priloženi dokument: informacija o trošenju sredstava za mjesec LIPANJ 2024. godine nalazi se OVDJE.

Skip to content