Učenički komentar na Cjelodnevnu školu

Datum objave: 2. lipnja 2024.

Na nastavi Hrvatskoga jezika učitelj Željko Predojević zadao je učenicima zadatak napisati komentar na eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ koji se provodi u našoj školi. Pisanje komentara, tj. teksta u kojem autor tumači neke aktualne događaje ili teme te iznosi vlastita razmišljanja, prosudbe, zapažanja i kritike o pojavama u društvu, u sklopu je kurikula nastave Hrvatskoga jezika za sedmi razred. Prenosimo komentar naše učenice Hane Šimunek.

Cjelodnevna škola

U Osnovnoj školi Popovac iduće četiri školske godine ovaj će se program provoditi eksperimentalno. Cjelodnevna škola donosi nove predmete, za primjer ćemo uzeti Prirodu i društvo koja će se podijeliti na Prirodoslovlje i Društvo i zajednicu. Uz nove predmete učenici su dobili i nove B1 aktivnosti poput: Mažoretkinja, Plesne skupine, WEB novinara, Svjetionika vjere itd. U nastavi su učenici dobili A2 nastavne sate koji služe za pomoć Ili ponavljanje tog predmeta. 

Učenicima se sviđa novi način nastave, jer uz nastavu učenici nakon trećeg sata imaju rekreacijsku pauzu od petnaest minuta gdje se mogu rekreirati. Također učenici imaju doručak i ručak u školi, doručak  traje deset minuta, dok ručak traje dvadeset. Zbog ovog novog načina edukacije, djeca imaju manju potrebu učiti kod kuće i u školama su zabranjeni zahtjevi da učenici pišu zadaće. A2 program je najkorisniji program koji se počeo koristiti, jer je puno lakše naučiti lekciju uz pomoć učitelja i uz A2 program uspjesi su većinom bolji nego prethodni. Naravno ovaj program ima pozitivne, ali i negativne posljedice poput činjenice da učenici ne prate na satu i ne ponavljaju kući, očekujući da će s programom A2 naučiti gradivo u školi bez imalo truda. 

Cjelodnevna škola je odlična stvar koja će pomoći učenicima u daljnjem školovanju. Ona je zbližila razrede, jer provode dosta vremena u njoj. Djeca su se osamostalila i stekla su radne navike. Ovaj način nastave bit će prisutan još tri godine u eksperimentalnom obliku, ali ako je uspješan bit će i zastupljen u svim školama RH. 

Pročitajte još…

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Na sljedećem linku pogledajte detalje TRANSPARENTNOSTI. Priloženi dokument: informacija o trošenju sredstava za mjesec LIPANJ 2024. godine nalazi se OVDJE.

Skip to content