Dani medijske pismenosti 2024.

Datum objave: 20. travnja 2024.

Zbog sve većeg utjecaja medija na djecu, ali i na odrasle te na njihovo razumijevanje, vrlo važnu ulogu ima medijska pismenost.

Dane medijske pismenosti naši su učenici u Kneževu obilježili na nastavi Informatike sudjelujući u nekoliko radionica, rješavanjem zadataka i kreiranjem digitalnih sadržaja.

5. razred

Radionica “Moje potrebe i društvene mreže” – učenice su sudjelovale u raspravi o tome koje su potrebe zbog kojih najčešće koriste društvene mreže te prepoznale i opisale potencijalno problematične motive korištenja društvenih mreža. Ispunjavale su radni list “Lista mojih motiva za korištenje društvenih mreža” te prokomentirale odgovore. Završni je zadatak bio izraditi u digitalnom alatu po izboru predložak za aplikaciju koja će ispuniti sve njihove potrebe.

6. razred

Mapa emocija – učenici su pogledali kratak film o uvodu u medijsku pismenost nakon čega su izradili umnu mapu s pojmovima vezanim uz medijsku pismenost. Zatim je uslijedila rasprava o medijima i emocijama: nabrajane su emocije poput mržnje, sreće, tuge i iznenađenja te su učenici raspravljali o tome osjeća li svatko emocije na istom mjestu u tijelu. Razgovaralo se o učinku našeg emocionalnog stanja dok slušamo glazbu, gledamo videe i igramo videogre te su učenici raspravljali i o medijima i fotografiji te i sami predstavili svoje fotografije u kojima su izrazili različite emocije fotografirajući tijelo bez prikaza lica. U Canvi su izradili digitalni poster – Mapu emocija – odabrane emocije su povezali s medijskim sadržajima – za svaku su odabranu emociju pronašli primjere medijskih sadržaja te rad predstavili ostatku razreda.

7. i 8. razred

Radionica – Influenceri nekad i danas – cilj je radionice bio osvijestiti djecu da influenceri nisu nova pojava, već da su kroz povijest različite osobe utjecale i oblikovale javno mnijenje. Dio je učenika istraživao život i djelo Rose Parks, Ivana Pavla II. i Michaela Jordana, a drugi dio učenika proučavao je život i utjecaj influencera danas. Rezultate istraživanja predstavili su kroz PowerPoint prezentaciju.

Više fotografija možete pogledati na ovoj poveznici.

Pročitajte još…

Osmaši posjetili Sajam obrazovanja u Osijeku

Osmaši posjetili Sajam obrazovanja u Osijeku

Foto: obz.hr Pred mnogim je osmašima važna odluka — što upisati nakon osnovne škole? Zbog toga je danas u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku organiziran „Sajam obrazovanja”. Naši učenici osmih razreda, zajedno s oko 2600 vršnjaka, na jednom...

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Transparentnost Osnovne škole Popovac

Priloženi dokument: informacija o trošenju sredstava za mjesec TRAVANJ 2024. godine nalazi se OVDJE. Na sljedećem linku pogledajte detalje TRANSPARENTNOSTI.

Posjet svetištu

Posjet svetištu

Učenici petog i šestog razreda s učiteljicom Lidijom Marković i vjeroučiteljicom Sanjom Kopunović Legetin, uputili su se u mjesno Svetište Marije Lurdske. Najprije su pokušali učiniti ljepšom okolicu svetišta, upoznali se s razlozima i poviješću njegovog nastanka,...

Skip to content