preskoči na sadržaj

Osnovna škola Popovac

Login

Školski obrok 3

Naš školski grb

KATALOG INFORMACIJA

Godišnja izvješća o provedbi ZPPI za 2016., 2017. i 2018. godinu, nalaze se u privitku.

Učimo zajedno

Za osmaše!

eLektire

Hrvatski pravopis

Jezični savjeti

Pohvale našem webu

 

Instagram škole

Twitter škole


Općina Popovac

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 11. 2010.

Ukupno: 1734143
Leksikon mitologija


Glagoljica

Eko škola

Facebook škole

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Autor: ŽELJKO PREDOJEVIĆ, 18. 11. 2015.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se 18. studenoga, na taj datum prije dvadeset i tri godine pao je grad Vukovar. S okupacijom grada uslijedila su masovna smaknuća hrvatskih branitelja i civila te pljačka i progon stanovnika. U spomen na sve poginule i nestale sutrašnja će nastava započeti  minutom šutnje i paljenjem svijeća.

Prije nego što pročitate našu priču o Vukovaru poslušajte Priču o gradu Siniše Glavaševića, novinara Hrvatskog radija - Radija Vukovar,  koju je napisao 16. studenoga 1991., dva dana prije pada Vukovara, a biva pogubljen 20. studenog 1991. na Ovčari.

Ne zapitate li se kako jedna osoba koja je svojim očima vidjela i doživjela sve strahote Vukovara, koja je sumnjala što će se s njim dogoditi napisala u najtežim trenutcima jednu ovako toplu i tužnu priču, priču bez imalo mržnje i nasilja, priču koja nikoga ne optužuje, priču koja nam svima treba biti uzor.. Stoga ne zaboravimo žrtvu Vukovara, ali zaboravimo netrpeljivost među nacionalnostima, među religijama, među rasama ljudi i stvarajmo zajedno jedno bolje sutra u kojemu se nikada više ne će ponoviti Vukovar.


Priča o gradu heroju i gradu heroja

Krajem ljeta 1991. gradovi na istoku Hrvatske, Osijek i Vinkovci, doživljavali su teške topničke napade. No u još težem položaju se nalazio Vukovar, u okruženju srbijanskih postrojbi.

Vukovarski su branitelji bili skromno naoružani, a u potpunom okruženju mogućnost njihove opskrbe bila je otežana. Odnos snaga bio je izuzetno nepovoljan za branitelje. Vojne su procjene predviđale da grad može opstati u okruženju svega nekoliko dana.

Iako je grad napadalo oko 50 000 tisuća vojnika uz potporu više stotina oklopnih vozila, zračnu potporu te s tisućama topničkih cijevi, grad su njegovi malobrojni branitelji (oko 1800) uspjeli obraniti punih 86 dana.

Nakon prvih općih tenkovsko - pješačkih napada i pretrpljenih velikih gubitaka, srbijanske su snage otpor branitelja nastojale slomiti neprekidnim topničkim i zračnim udarima. U takvim napadima u kojima je na grad ispaljivano na tisuće projektila svaki dan, grad je u potpunosti uništen. Hrabri su branitelji odolijevali napadima dok su imali protuoklopnog oružja i streljiva.

Blago Zadro, bio je jedan od heroja obrane Vukovara. Zapovijedao je obranom Trpinjske ceste koja je, zbog velikog broja uništenih srbijanskih tenkova i oklopnih transportera, nazvana “grobljem tenkova”. Poginuo je 16. listopada 1991. na Trpinjskoj cesti, a posmrtno je imenovan general bojnikom Hrvatske vojske.

Tijekom studenog premoć agresora u ljudstvu i tehnici dovela je do razdvajanja branitelja grada na dva odvojena dijela. U takvoj situaciji dio branitelja pokušao je i uspio proboj prema Vinkovcima. No branitelji na Mitnici i u Borovu Naselju, ostali su u potpunom obruču. Srbijanske su snage 18. studenog 1991. zauzele grad i nakon toga počinile brojne ratne zločine prema zarobljenim vojnicima, ranjenicima i civilima.

 

 

Priča o najvećem ratnom zločinu nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj

Ovčara... farma, sasvim obična, slična tisućama drugih, smještena 10-ak kilometara jugoistočno od Vukovara. Uz ostale dvije, Grabovo i Jakobovac, činila je zaokruženu sliku bogatstva i moći grofovske obitelji Eltz, a danas pripada vukovarskom poljoprivrednom kombinatu VUPIK. I za nju se ne bi ni znalo ni čulo da se nije dogodila 1991.g. Stravičan čin mržnje, nehumanosti i najnižih ljudskih strasti.

 

Ovčara... masovna grobnica, sveto mjesto poznato u cijeloj Hrvatskoj i šire. Mjesto gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. Njih 263. Odatle se preseliše među zvijezde.


Ovčara... Spomen dom, otvoren 20. studenoga 2006.g. u hangaru gdje su prije 15 godina, oni koji su ovdje ubijeni, proveli svoje posljednje sate života i ostavili svoje nedosanjane snove. Dok nas sa zida promatraju iskrene, začuđene, nedužne oči, ne može se ne pomisliti kako su se osjećali toga hladnog dana kasne jeseni 1991.g. i jesu li znali da se sa tog puta neće vratiti. Kome su uputili zadnju misao, čije im je ime zamrlo na usnama? To će zauvijek ostati nepoznanica i tema za nagađanje. Hvala im za hrabrost, za njihove živote, hvala im za Vukovar i Hrvatsku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Izvor: www.turizamvukovar.hr


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju